Blu-ray HD-lyd til digital stereo?

Hei,

Jeg har et spørsmål jeg har brukt timer på nettet for å forsøke og få klarhet i, men dessverre uten hell så langt. Henvender meg derfor til dere i håp om å få et kvalifisert svar.

Jeg lurer kort og godt på om det i dag finnes noen mulighet for å ta ut Dolby TrueHD/DTS-HD Master Audio fra en pc i nedmikset stereoversjon, men med full bitdybde og samplingsrate intakt, gitt det rette lydkortet (og evt software)? Enten i digital form over coax/optisk, eller analogt, gitt tilstrekkelig høy nok kvalitet på intern DAC i lydkortet.

Jeg bruker per i dag et 2-kanals anlegg av svært høy kvalitet til å se film via Bluray-drev i pc'en, med lyden overført via USB til en ekstern DAC (mangler coax/optisk ut på nåværende lydkort). Har ingen planer om å teppelegge stua med fullt 5.1/7.1-oppsett, og ønsker å fortsette med 2-kanals lyd.

Er klar over begrensningene i USB-standarden ift max bitdybde og samplingsrate (16/48), men coax/optisk har vel teoretisk sett nok båndbredde til å overføre Dolby TrueHD/DTS-HD Master Audio som vel ligger på maks 24 bit/96 kHz i flerkanal og 24/192 i stereo? (ref. http://en.wikipedia.org/wiki/Dolby_TrueHD og http://en.wikipedia.org/wiki/DTS-HD_Master_Audio). Kjører for ordens skyld AnyDVDHD i bakgrunnen, hvis kopisperrer etc skulle være av betydning for mine spørsmål.

En mulighet som beskrevet over vil jo også kunne være interessant hvis det skulle bli alvor i planene om et Bluray-lignende format for lydutgivelser.

Hadde satt umåtelig stor pris på om dere kunne svare på dette, som jeg også vil tro kan være av interesse for andre lyd-friker med sterke preferanser for stereo! :-)

mvh Ole Jakob

Datadoktoren svarer

Hei

Programvaren PowerDVD 9 støtter avspilling og pass-thru for Dolby True-HD og DTS-HD Master Audio, men bare via HDMI. Det er også i henhold til spesifikasjonene, det lages ikke utstyr som overfører disse dataene direkte til digital lydutgang, koaks eller optisk.

På nettsiden til Cyberlink finner du også en liste over lydkort som støttes, de sender også lyden ut på HDMI. Listen er ikke lang, i skrivende stund finner vi bare to alternativer.

USB har forøvrig ikke noen begrensning på 16-bit/48 kHz. Det finnes enheter til under tusenlappen som støtter 24-bit/96 kHz i stereo, du finner også USB-lydenheter som kjører 8 samtidige kanaler i 24/96, dette er enheter til lydproduksjon.

En annen sak er om den endelige lydkvaliteten og lydopplevelsen blir merkbart bedre.

Husk at filmlyd ikke er Hi-Fi, det er snakk om drama, og her brukes alle triks for å få i gang emosjonene, ikke klinisk realisme med optimale spesifikasjoner.

Dessuten går du glipp av lyddesignernes intensjoner når du ikke kjører surround :-)

Lydformater med høyere samplerate/bitdybde har eksistert i årevis, men ikke blitt tatt i mot med entusiasme. Det har vist seg at 16-bit /44,1 kHz er mer enn tilstrekkelig for distribusjon av sluttresultatet, svært mange klarer seg også med komprimerte formater.

At lyd tas opp og bearbeides i høyere oppløsning under produksjonen er en annen historie.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar