Blu-ray: Hastighet opp, pris ned

Blant annet takket være fjerning av HD DVD-støtte.

Det er LG Electronics som melder om at de har klar det som omtales som verdens raskeste Blu-ray-brenner, BE08. Vi snakker her om en brenner/avspiller beregnet for stasjonære PCer.

BE08 skal kunne brenne Blu-ray-plater i inntil 8x hastighet. Det skulle i så fall bety 36 MB pr sekund. De raskeste så langt har hatt 6x som maks-hastighet. I tillegg kan den spille av høyoppløselige Blu-ray-filmer, og kan i såfall brukes i en stue-PC/mediesenter.

Den støtter også Lightscribe-teknologien, der en spesiell laser gjør det mulig å brenne bilder eller tekst direkte på oversiden av platen, i stedet for å bruke vanlige etiketter.

Ikke lenger HD DVD

Dette er forgjengeren til BE08, GGW-H20L.
Dette er forgjengeren til BE08, GGW-H20L. Vis mer


Brenneren er en såkalt multibrenner, det vil si at den brenner både Blu-ray-plater, DVDer og CDer. Men støtte for HD DVD har den ikke, ganske enkelt for at formatet som en gang konkurrerte mot Blu-ray om å bli DVDens arvtaker, er så godt som borte fra markedet.

Dette skal i følge LG være en av årsakene til at kostnadene knyttet til produksjon av den nye brenneren, er vesentlig lavere enn for tidligere modeller. Dermed er det duket for priskutt, og LG anslår at BE08 vil være rundt 30% billigere i butikkene enn sine forgjengere.

Modellen GGW-H20L fra LG Electronics, som er på markedet nå (og som også støtter HD DVD), koster normalt rundt 1800 kroner i nettbutikker vi har sjekket. Hvis BE08 er 30% rimeligere, kan vi kanskje forvente at prisen blir rundt 1200-1300 kroner når den dukker opp i butikkene en gang i løpet av første kvartal.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis du ikke er interessert i brennefunksjonen, finnes det imidlertid Blu-ray-lesere for stasjonære PCer til rundt tusenlappen allerede nå.

Kostbare plater

Blu-ray-plater har en kapasitet på 25 og 50 GB, mens vanlige DVD-er i samme størrelse normalt byr på 4,7 eller 8,5 GB. Blu-ray-platene er imidlertid fortsatt kostbare, rundt 100 kroner for en 25 GB-plate er ikke uvanlig.

Til sammenligning koster en 4,7 GB blank DVD-plate sjelden mer enn 5-10 kroner.

Brenner-markedet har gått tilbake de siste årene, mye takket være billige eksterne harddisker og stadig større minneplugger.

Flere CES-nyheter:
Gjør iPoden din vanntett
Nå kommer ekstrem-minnekortene
Last ned Windows 7 beta
Nå trenger du ikke lenger harddisk