Blu-ray eller HD DVD?

Det er mange faktorer som driver fram nye lagringsmedier. Kampen om framtidens format skjerpes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vanlig TV og DVD er i ferd med å gå over i historien. Det skjer ikke i morgen, og mange vil av forskjellige grunner klare seg med dagens standarder, men hele bransjen er i bevegelse.

Det er mange elementer som må være på plass før det virkelig skjer ting, men stadig flere løsninger er på vei ut av laboratoriene og over i masseproduksjon.

Store flate skjermer har virkelig begynt å ta av, og mange av disse er klare for visning av HD-TV. Dette krever en oppløsning på 1280x720 eller 1920x1080 punkter. Både LCD og plasma, samt de nye flate DLP-baserte bak-projeksjonsskjermene finnes i disse oppløsningene.

Foreløpig er ikke tilgangen på innhold akkurat overveldende, men Viasat har allerede sendt HDTV en stund og Lyse Tele er også i startgropa med sendinger over sitt bredbåndsnett.

Men produksjonsutstyr er allerede tilgjengelig, også i det lavere prissjiktet. Sony og JVC er klare med sine HDV-kameraer, og redigeringsutstyr pluss programvareløsninger for PC og Mac er klare.

Men så er det dette med distribusjon av film på plater. Det er her den store kampen står, mellom de to leire med tunge aktører på elektronikksiden, filmindustrien (=Hollywood) og spillindustrien. Pornoindustrien skal man heller ikke kimse av i denne sammenhengen, den er alltid imponerende raskt ute med å ta i bruk ny teknologi. Grådigheten og kåtheten er jo en kraftfull kombinasjon...

Blu-ray først ute

Sony og Matsushita var tidlig ute med å utvikle et nytt format, som fikk navnet Blu-ray etter bølgelengden/fargen på laseren som er sentral i denne sammenhengen: med en lavere bølgelengde på laseren kan man skrive tettere på materialet.

Her er verdens første BLU-ray enhet for vanlige PCer - men ikke vent å finne den i butikken med det første
Her er verdens første BLU-ray enhet for vanlige PCer - men ikke vent å finne den i butikken med det første Vis mer

Det finnes allerede produkter i handelen som baserer seg på Blu-ray-formatet, men bare som spesialløsninger. Sony har blant annet en løsning som kalles Professional Disk DATA – PDD – som vi har skrevet om i denne artikkelen.

HD DVD – en reaksjon

HD DVD er et produkt av DVD Forum, som står bak DVD, DVD-R og DVD-RW.
At de kom inn på oppløpssiden med et alternativt format har irritert mange. Det er en klar fordel for både industriene og forbrukerne at det er ett format å forholde seg til.

Når Nec og Toshiba, som står bak HD DVD-formatet, likevel valgte å komme på banen med et alternativt format, skyldes dette at de har fått støtte fra store deler av den amerikanske filmindustrien.

HD-DVD kan bli fremtiden, dersom interessegruppen og dens medlemmer får det som de vil
HD-DVD kan bli fremtiden, dersom interessegruppen og dens medlemmer får det som de vil Vis mer

Paramount Pictures, Universal Pictures, New Line Cinema og Warner Bros. Studios står for omtrent 45% av det som selges på DVD i USA.

HDTV filmer på HD DVD vil kunne produseres på eksisterende fabrikker, i motsetning til Blu-Ray plater. Dermed spares det store kostnader for produsentene.

HD DVD-gruppen påstår også at Blu-Ray er et mindre robust fysisk format, på grunn av et tynnere beskyttelseslag. Det tar vi imidlertid med en stor skje salt...

Produsentene av HDDVD-spillere har også garantert at spillerne vil håndtere vanlig DVD, men dette har også Blu-ray produsentene lovet.

HD DVD bruker også en blå laser med samme bølgelende som Blu-Ray

Teknisk

image: Blu-ray eller HD DVD?


Blu-ray opererer med tre forskjellige formater:

  • BD-ROM – kun lesbart format for distribusjon av programvare, spill og film.

  • BD-R - opptaksformat for HDTV og datalagring.

  • BD-RE – overskrivbart format for HDTV datalagring.
En ett-lags plate kan inneholde 23.3GB, 25GB eller 27GB.

En to-lags plate kan inneholde 46.6GB, 50GB eller 54GB.

25 GB tilsvarer ca 2 timer HDTV, eller 13 timer ”standard TV”.

Kapasiteten skal kunne økes etter hvert til 100 – 200 GB, ved å legge flere lag på platen.

Skrivehastigheten etter versjon 1.0 av spesifikasjonen, ligger på 36 Mbps, som innebærer at 25 GB tar 1 time og 33 minutter å skrive. Det er planlagt en økning til 8x skrivehastighet etter hvert.

image: Blu-ray eller HD DVD?


HD DVD opererer også med tilsvarende tre forskjellige formater:

  • HD DVD-ROM – kun lesbart format for distribusjon av programvare, spill og film.

  • HD DVD-R - opptaksformat for HDTV og datalagring.

  • HD DVD-RW – overskrivbart format for HDTV datalagring.
HD DVD-ROM kan inneholde 15GB eller 30GB, mens de overskrivbare platene kan inneholde 20GB eller 32GB

HD DVD-R støtter ikke flerlags plater, kapasiteten er derfor begrenset til 15 GB.

Her ser du de viktigste forskjellene mellom formatene satt opp i tabell:

image: Blu-ray eller HD DVD?


Her ser du de tilsvarende forskjellene mellom Blu-ray og DVD:

image: Blu-ray eller HD DVD?


Om formatene fremdeles vil ha regionsperre, og hva slags kopibeskyttelse og kryptering som blir valgt er enda ikke helt klart. Men det vil etter all sannsynlighet bli mulig å kopiere innhold for avspilling på andre enheter, f.eks. bærbare mediespillere.

Politikk og markedskamp

Blu-ray eller HD-DVD – hvem som vinner er umulig å si i dag. Blu-ray er overlegen med hensyn til kapasitet og fremtidig hastighet, men det store spørsmålet er om det er viktig.

Det er slett ikke alltid den beste teknologien som vinner, det er som regel den som er lettest tilgjengelig, rimeligst og mest praktisk.

Kvaliteten på bilde og lyd er jo ikke noe tema, det er de samme komprimerte dataformatene som brukes på begge.

Nec HD DVD multiformat prototype
Nec HD DVD multiformat prototype Vis mer


Det kan se ut til at HD DVD vil være først ute på markedet med flest filmer, 89 titler er allerede lansert, og det vil bli spillere tilgjengelig like etter sommeren både for stua og PCen.

Filmer på Blu-ray vet vi ikke når kommer, det er snakk om full lansering først i 2006.

Også navnet HD DVD kan ha en viss betydning, det inneholder både buzzword’et HD og det aksepterte DVD.

Blu-Ray er kanskje ikke det navnet som har mest trøkk, det låter fremmed, som noe ”utenfor”, mens HD DVD er på hjemmebane. Slike teknisk uvesentlige detaljer kan bety mye når det er snakk om massemarkedet.

Dessuten har Sony en viss tradisjon når det gjelder å tape i formatkriger. Betamax og Atrac måtte som kjent gi opp for VHS og MP3, selv om de teknisk sett var bedre alternativer...

Sony kommer til å bruke Blu-ray i Playstation 3, dermed er det duket for et ras av titler fra spillbransjen. Det er et pluss i boka for formatet.

Microsoft har offisielt ikke tatt endelig stilling, selv om det påstås at valget av HD DVD er gjort. Neste generasjon Xbox skal introduseres på E3, og vil etter indikasjonen være langt mer enn en spillmaskin – det er snakk om en langt mer allsidig underholdningsmaskin.

Derfor er valget av diskformat en viktig posisjonering både for Microsoft og Blu-ray/HD DVD.

Konklusjon

Vi slipper heldigvis å gjøre noe valg i dag. Vi må uansett vente en god stund før vi har noe å velge mellom.

Fordelen med formatkonkurransen er at spillerne blir billigere, følger de samme prisutvikling som DVD-spillerne så blir det jo ikke noe problem – da kan vi etter hvert kjøpe en spiller av hvert format i samme slengen, mens man likevel handler papirruller i to formater i en av sjappene til de store daglivarebaronene...