Blu-ray-brenner og plater i butikkene

NYHET: Sonys første Blu-ray-brenner for PC er nå på plass i norske nettbutikker, og prisene på brenner og plater vekker minner.

Sony BWU-100A monteres internt og kommuniserer med PCen via IDE-grensesnittet. Lesehastighet er oppgitt til 32x (CD), 8x (DVD) og 2x (BD). Skrivehastighet er 24x (CD), 8x (DVD±R), 4x (DVD±R DL) / 2x (BD-R). Overskrivingshastighet er 16x (CD), 6x (DVD-RW), 8x (DVD+RW), 5x (DVD-RAM) og 2x (BD-RE). For uinnvidde betyr dette at brenneren takler alle aktuelle formater, kun med unntak av HD-DVD.

Stive priser i starten

Men prisen på opptakeren er stiv, 6.990 kroner tar for eksempel Komplett.no. Brennbare BD-R-plater tar samme leverandør 699 kroner for pr 5-pakning, noe som betyr ca 140 kroner pr plate (alt inkl mva). Hver plate har en kapasitet på 25 GB. Senere er det også ventet plater med dobbel kapasitet, 50 GB.

Prisnivået er omtrent som det var da CD-brennerne dukket opp på nittitallet, og senere DVD-brennere. Når flere produsenter kommer på banen vil prisene synke betydelig, er dermed en sannsynlig spådom.

Blu-ray og HD-DVD er to konkurrerende formater som kjemper om å avløse dagens DVD. Du finner mange DinSide-artikler om formatene ved å klikke her