Man kan f.eks. ta seg en flytur over parlamentsbygningene.
Man kan f.eks. ta seg en flytur over parlamentsbygningene.Vis mer

Blod svette og tårer:Microsoft Combat Flight Simulator

Dersom du egentlig er litt småbitter over at du aldri fikk anledning til å bli takket av Windows Churchill, har nå endelig sjansen bydd seg igjen: I Microsoft Combat Flight Simulator kan du bli en av heltene over London i 2. verdenskrig. Du kan rase rundt i en Spitfire, skyte ned den ene Messerschmitt'en etter den andre, og det eneste du risikerer er -- ingenting. Ikke en gang blod, slit, svette eller tårer...

Microsoft Flight Simulator har helt siden midten av åttitallet vært en av de beste flysimulatorene på markedet. Problemet til programmet er at det faktisk har vært litt for realistisk, faktisk har funksjonene vært så virkelighetsnære at svært mange har funnet FS direkte kjedelig.

Mye av tiden oppe i et fly går jo egentlig bare til å vente og observere, mens flyet nærmest på egenhånd kommer seg fra et sted til et annet. Og da kan man jo ikke akkurat forvente at en noenlunde realistisk simulator skal tilby noe særlig action.

Mer liv og røre

I Combat Flight Simulator har Microsoft tydeligvis bestemt seg for å ta opp konkurransen mot Flight Unlimited, Joint Strike Fighter og andre sterke konkurrenter. Men i stedet for å ta utgangspunkt i splitter nye og kommende fly, har Microsoft tatt seg en tur 55 år tilbake i tid. De har tatt utgangspunkt i ni av de mest imponerende flyene fra 2. verdenskrig, og bygget opp spillet rundt disse.

Her finner du gode simuleringer av Spitfire Mk I, Hurricane Mk I, Messerschmitt Me 109 E, Messerschmitt Me 109 G, Focke Wulf Fw 190 A8, P-47D Thunderbolt, P-51D Mustang og Spitfire Mk IX.

Med disse kan du f.eks. velge om du skal være med i "Battle of Britain" eller krigen over Europa, du kan være med i rene mann-mot-mann-kamper, du kan fly over London anno 1943, eller du kan ta deg en tur til Berlin -- før muren ble satt opp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

3D og Force Feedback

Landskapet er upåklagelig
Landskapet er upåklagelig Vis mer

Microsoft har gjort en bra jobb både når det gjelder å lage selve flysimuleringene og landskapet man flyr over. Spesielt sistnevnte -- og presentasjonen av europeiske byer under 2. verdenskrig er meget bra. Har du 3D-kort, får du virkelig glede av "utsikten" fra flyene, og fra cockpiter som er nærmest perfekte kopier av de i originalflyene -- med instrumenter som virkelig "fungerer".

Ekstra morsomt blir det faktisk hvis du har en Force Feedback Joystick fra Logitech eller Microsoft. Da merker du at flyet reagerer på å bli presset, det blir tyngre å utføre en del manøvrer ettersom du nærmer deg flyets grenser, du føler at andre skyter på flyet ditt -- og treffer.

I det hele tatt gjør disse litt dyrere (og mer bråkete -- dessverre) joystickene et bra program enda bedre. Du trenger forøvrig verken 3D-kort eller joystick for å bruke spillet -- men det blir jo litt artigere når du har den nødvendige maskinvaren.

Katastrofe over Oslo

Om du ikke er fornøyd med å fly rundt omkring i andre verdenskrig, er det også mulig å importere både landskaper og fly fra den "vanlige" Flight Simulator -- og det er mulig å hente ned tusenvis av andre fly og landskaper fra Internett. Men det føles f.eks. en smule absurd å fly etter en 747-400 og skyte den ned over Oslo...

Microsoft Combat Flight Simulator kan fortsatt ikke konkurrere med F22 Raptor eller Joint Strike Fighter når det gjelder ren action, men spillet er temmelig attraktivt for flygale menn (??) som gjerne vil leke seg litt med å være helter.

Har du -- til venner og kjæresters store forundring -- stor glede av den vanlige Flight Simulator, vil du definitivt ha enda mer glede av Combat Flight Simulator. Så enkelt er det bare...

Fakta: Microsoft Combat Flight Simulator
Pris: 390 kroner inkl.mva
Norsk distributør: Microsoft Norge, tlf. 22 02 25 00