Blir HDMI utkonkurrert av HDbaseT?

Akkurat når du trodde du var i mål...

HDMI-kabelen var på mange måter en revolusjon når den kom. Den digitale scart-kabelen gir deg nemlig svært god kvalitet både når det gjelder lyd- og bilde-signaler, og er i dag den desidert foretrukne kabelen på alt fra TV-er, DVD- og Blu-Ray spillere, spillkonsoller, og til videokameraer.

HDMI-standarden er imidlertid i kontinuerlig utvikling, og vil du f.eks. se på 3D-signaler i stua, er du per dags dato nødt til å ha HDMI 1.4 mellom din 3D-klare Blu-ray spiller og 3D-klare TV.

Mer om HDMI 1.4 standarden og hva den gir deg får du her!

Som et resultat av dette vil også alle nye hjemmekinoreceivere med respekt for seg selv være utstyrt med HDMI 1.4-støtte, og dette har gjort at mange - meg selv inkludert, har utsatt receiverkjøpet til HDMI 1.4 er på plass i håp om å være framtidssikret.

Men så kommer det altså en ny konkurrent som forpurrer framtidsplanene...

HDbaseT

I følge PC World vil nemlig en HDbase T-kabel være alt du kommer til å bruke i fremtiden. Og ser man på spesifikasjonene som HDbase selv oppgir på nettsidene sine, så er det lett å bli imponert. Her får du nemlig ikke bare lengre rekkevidde, du får også mer av alt:

Artikkelen fortsetter under annonsen

NB: Informasjonen er hentet fra HDBaseTs nettsider: http://www.hdbaset.org/files/HDBaseT_Comparison_Table_Nereus.pdf Foto: Bearbeidet faksmilie
NB: Informasjonen er hentet fra HDBaseTs nettsider: http://www.hdbaset.org/files/HDBaseT_Comparison_Table_Nereus.pdf Foto: Bearbeidet faksmilie Vis mer


HDbaseT-kabelen skal være kompatibel med dagens nettverksledninger av typen Cat5/6, og dens RJ-45-tilkoblinger. De skal - i hvert fall i i teorien, også bli et billigere alternativ enn HDMI-kablene som idag kommer i utallige prisklasser.

Hvorvidt prisløftet slår til er vi imidlertid ikke sikre på. Spesielt ikke siden kabelen også skal kunne overføre strøm. Det er likevel verdt å merke seg at det ikke er noen smågutter som står bak prosjektet; i tillegg til Valens finner vi også storaktørene Sony, Samsung og LG.

Så spørs det da, om resten av bransjen kaster seg på. Enn så lenge er det i hvert fall ikke en eneste TV, Blu-ray spiller eller receiver som er klargjort for at alle disse funksjonene skal gå gjennom nettverkskabelen. De vil - om planen til HDbase slår til, tidligst komme i 2011.

Vi regner med å høre mer om denne kabel-typen på IFA-messen i september, følg med altså. Enn så lenge kan du lese mer på prosjektets nettsider.