Blir chatbots det neste store?

Spar tid ved å la «roboter» gjøre jobben.

<strong>NÅ KOMMER BOTENE:</strong> Mange spår at de fleste selskaper i løpet av noen år vil ha boter som kan betjene kundehenvendelser og andre ting. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
NÅ KOMMER BOTENE: Mange spår at de fleste selskaper i løpet av noen år vil ha boter som kan betjene kundehenvendelser og andre ting. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Boter er de nye appene», sa Microsoft-sjef Satya Nadella da han innledet Microsofts nylige utviklerkonferanse, Build.

Microsoft er én av flere store aktører som går hardt inn i det nye chatbot-markedet.

Det samme gjør Facebook, som nylig viste frem løsninger som lar tredjepartsutviklere utvikle chatboter som kan brukes med Facebooks meldingstjeneste, Messenger. En tjeneste som brukes av 900 millioner mennesker verden rundt.

LES OGSÅ: Slik spiller du basketball og sjakk via Messenger

Så – hva er en chatbot?

En chatbot er rett og slett et slags dataprogram som du kan samhandle med ved å bruke helt vanlig språk. Apples stemmeassistent, Siri, er en chatbot mange kjenner til fra før.

En enkel vær-chatbot kan for eksempel svare "Det blir regn og åtte grader" når du nettopp har spurt "Hvordan blir været i morgen?".

Men i stedet for at du må besøke en nettside, kan den godt være lokalisert i Facebook sin meldingsapp, slik at den fremstår som en Facebook-kontakt på lik linje med de andre. Eller i Skype. Eller et helt annet sted. Det kan ofte være kjappere enn å bytte til riktig app eller finne frem til et værnettsted på nett.

INTELLIGENT: Cortana og andre boter kan fikse mye rart for deg der du knapt trenger å løfte en finger. Foto: MICROSOFT
INTELLIGENT: Cortana og andre boter kan fikse mye rart for deg der du knapt trenger å løfte en finger. Foto: MICROSOFT Vis merKan bli langt mer avanserte

Dette var selvsagt et svært enkelt eksempel. Men det finnes også chatbot-løsninger som lar deg bestille pizza, handle på nettet, sjekke inn på flyet, reservere hotell eller bord på restaurant og andre ting du ellers hadde brukt vesentlig mer tid på.

Her på jobb bruker vi Slack til internkommunikasjon oss i mellom; en slags chatteløsning der man også kan legge til ulike boter. De kan brukes til så mangt.

For eksempel kan jeg spørre boten «Statsbot» følgende:

«How many visitors did we have yesterday?»

Og så får jeg tallene, med grafer og det hele. Langt raskere enn å hente frem informasjonen i analyseverktøyet vårt:

image: Blir chatbots det neste store?


Enda mer spennende blir det når de ulike chatbotene kan prate med hverandre. På den nevnte Build-konferansen viste Microsofts Lilian Rincon hvordan dette kan fungere i Skype, der hun både sporer en pakke, legger inn et arrangement i kalenderen, booker et hotellrom i riktig by og kommer i kontakt med en bekjent i samme by uten å forlate Skype-appen.

Du får en demonstrasjon i videoen her (vi har spolt frem til 1t45m for deg i lenka du nettopp passerte). Legg merke til at hun ikke trenger å legge inn noe data om seg selv fordi de to chatbotene utveksler nødvendig informasjon bak sceneteppet.

Kan læres opp

Enkle chatboter mottar forhåndsdefinerte kommandoer, mer avanserte kan tolke språket du bruker, mens det også er mulig å lage chatboter som trenes opp underveis, slik at de blir «smartere» og både kan tolke mer og gi rikere tilbakemeldinger.

Dermed er det mange som tror at de fleste selskaper i fremtiden vil bruke en form for chatbot som første ledd i sin kundeservice, som kan ta unna de vanlige spørsmålene, der et menneske kobles inn dersom boten ikke forstår spørsmålet.

Den nevnte Microsoft-videoen har for eksempel en seksjon som demonstrerer hvordan en bot som tar i mot pizzabestillinger kan trenes opp til å skjønne mer.

Chatboter er selvsagt ikke begrenset bare til skriving, men kan fint brukes vokalt også.

ARTIG: Messenger-boten Sure kan finne spisesteteder i København og San Francisco. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
ARTIG: Messenger-boten Sure kan finne spisesteteder i København og San Francisco. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Prøv selv

Det finnes allerede mange chatboter du kan prøve ut.

En morsom variant, om du har iPhone, er Quartz-appen (App store, gratis), som gir deg nyheter fra nettstedet quartz.com som om det var en chat. Du kan riktignok bare velge blant forhåndsdefinerte ting å si, men det er en ganske annerledes måte å servert nyheter på.

Det finnes noen Messenger-boter allerede. Eksempler er Besure, som kan hjelpe til med spisesteder i København og San Francisco, shoppingboten Spring og værboten Poncho.

Det finnes også en haug av chatboter på nett som prøver å simulere en vanlig samtale. En av de bedre er Mitsuku, som du også kan chatte med om du bruker lynmeldingstjenesten Kik og legger til brukeren «Pandorabots» som kontakt.

Alle de nevnte botene krever imidlertid at du skriver på engelsk.

På norsk har Volvo i disse dager reklamekampanjen Snakk med V, der du via iOS- og Android-appen kan snakke med Volvos chatbot for en mulighet til å vinne en Volvo V90.

Vet du om flere artige chatboter, hører vi gjerne fra deg i kommentarfeltet under!

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!