Bli med inn i verdens stilleste rom

Her er det så stille at du kan høre blodet dunke i ditt eget hode. Mange blir uvel av å være her lenge om gangen.

Bak denne døren i Building 87 hos Microsoft i Redmond, finner du verdens stilleste rom. Vi fikk være med en tur på innsiden. Foto: MICROSOFT
Bak denne døren i Building 87 hos Microsoft i Redmond, finner du verdens stilleste rom. Vi fikk være med en tur på innsiden. Foto: MICROSOFT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange av oss lever i urbane områder. En naturlig konsekvens er at det aldri er helt stille rundt oss. Og selv om du skulle bo på landet, langt fra ståk og larm, vil du selv i den mørkeste natt være omgitt av lyder av ymse slag. Heldigvis, får en nesten si. For som vi selv har fått erfare:

Det å oppleve den totale stillhet kan være temmelig ubehagelig.

Dinside har nemlig ved to anledninger den siste tiden besøkt rom som er spesiallaget for å være fullstendig stille og ekkofrie. Først hos LG Electronics i Seoul, Sør-Korea, deretter hos Microsoft i Redmond, USA.

LES OGSÅ: Test av åtte hodetelefoner med aktiv støydemping

Bisarre konstruksjoner

De to lydtette rommene er ikke bare pakket inn i metertykke isolasjonsplater, de er i tillegg «svevende».

Det vil si at det er godt med luft mellom ytterveggene i rommet og den øvrige bygningsmassen. I tillegg er vegger, tak og gulv på innsiden foret med med polstringer formet som triangulære prismer.

Triangulære prismer sørger for å absorbere den minste lydbølge. Her hos Microsoft. Foto: MICROSOFT
Triangulære prismer sørger for å absorbere den minste lydbølge. Her hos Microsoft. Foto: MICROSOFT Vis mer


Hos LG er prismene delvis skjult bak tynne gardiner:

Triangulære prismer bak flortynne gardiner absorberer all lyd. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
Triangulære prismer bak flortynne gardiner absorberer all lyd. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Hva er vitsen?

Rommene brukes til å utføre svært nøyaktige lydmålinger, og årsaken til denne bisarre konstruksjonen med triangulære prismer er at lyden ikke skal ha noen som helst mulighet til å bli reflektert, uansett retning.

Enhver lydbølge fanges altså mellom pyramidene og absorberes på sin vei mot veggen.

Når lydbølgene treffer de triangulære prismene, vil de sprette frem og tilbake mellom dem, til de til slutt blir absorbert. Foto: Dinside.no
Når lydbølgene treffer de triangulære prismene, vil de sprette frem og tilbake mellom dem, til de til slutt blir absorbert. Foto: Dinside.no Vis mer


Et flytende nettinggulv som ikke er i kontakt med underlaget overhodet, er eneste mulighet for å fysisk bevege seg inne i rommet. Å trå på det gir deg litt samme følelsen som å gå på en trampoline.

Nettinggulvet sørger for at lyden ikke reflekteres, men absorberes av de triangulære prismene under. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
Nettinggulvet sørger for at lyden ikke reflekteres, men absorberes av de triangulære prismene under. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


På plass i LG sitt ekkofrie kammer. Fra venstre: Bjørn Eirik Loftås (Dinside.no), Ole Henrik Johansen (Tek.no) og Audun Hage (Lyd & Bilde). Foto: Stian Sønsteng
På plass i LG sitt ekkofrie kammer. Fra venstre: Bjørn Eirik Loftås (Dinside.no), Ole Henrik Johansen (Tek.no) og Audun Hage (Lyd & Bilde). Foto: Stian Sønsteng Vis mer


Ingenting overlatt til tilfeldighetene

Midt i begge rommene står en mikrofon og avansert måleutstyr. Utstyret som skal testes står nøyaktig én meter fra dette. Slikt utstyr kan for eksempel være en høyttaler, lydplanke eller lignende, der formålet er å tilpasse lydbildet til spesielle verdier og nivåer. Her testes også konkurrentenes utstyr, slik at ingeniørene hele tiden vet hva de har å forholde seg til av konkurranse i markedet.

Under målingene går ingeniørene ut av rommet, stenger den tykke døren, leser av målingene i spesielle dataprogrammer, før de til slutt kan foreta de nødvendige justeringene på utstyret, før det går i produksjon.

Testingeniørene hos LG kan lese måleresultatene på en PC i et tilstøtende rom. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
Testingeniørene hos LG kan lese måleresultatene på en PC i et tilstøtende rom. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Ubehagelig stille

- Dette rommet har kostet 1,5 millioner dollar å få laget. Vi er veldig fornøyd med resultatet, forteller en av ingeniørene hos LG oss idet han tar oss med på en prøvetitt - eller skal vi si prøvelytt.

Vi kan skrive under på at det har vært helt spesielle opplevelser.

Her bærer ingen lyder, det er ingen ekko og det virker som om alle snakker tynt, lavt og befinner seg langt unna - selv om de står like ved siden av deg. Hvis du har prøvd å føre en samtale på en fjelltopp på over 2.000 meter, forstår du kanskje litt hva vi prøver å beskrive.

Å oppholde seg lenge i et likt lydløst rom kan oppleves svært ubehagelig, og de færreste finner det behagelig.

Personlig følte vi at vi kunne høre vårt eget blod dunke i hodet, og ørene virket å være fullpakket av dotter. Etter noen minutter var det derfor veldig godt å komme ut i normale omgivelser igjen.

Ikke noe å si på tykkelsen på døren inn til kammeret. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
Ikke noe å si på tykkelsen på døren inn til kammeret. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


LES OGSÅ: Lydisolere ditt eget rom? Slik gjør du det

Verdens stilleste rom

Men hvor stille er det egentlig her? Lyd måles ofte i desibel A (dBA). Dette er en skala der 0 dBA er et referansepunkt som angir starten for hva våre ører i stand til å oppfatte.

Det betyr ikke at 0 dBA er absolutt stillhet, langt derifra.

I det ekkofrie rommet til Microsoft er støynivået blitt målt til så lavt som -20,6 dBA. Det har gitt rommet plass i Guinness Rekordbok som verdens stilleste rom.

Vince Jesus, Microsoft. Foto: Microsoft
Vince Jesus, Microsoft. Foto: Microsoft Vis mer


- Dette er så stille at lyden av to støvpartikler som treffer hverandre i lufta vil generere mer støy, sier Vince Jesus til Dinside. Han er en av sjefene for Microsoft Advanced Prototyping Center & Model Shop.

Han overdriver sannsynligvis ikke. Det forskerne omtaler som det absolutte nullpunkt er -23 dBA, som kun kan oppnås i det ytre verdensrommets vakuum. Relativt langt unna det de fleste av oss noen gang vil erfare, med andre ord.

Her ser du en video fra verdens stilleste rom:

Les også:
Flere saker om Microsoft
Flere saker om LG