Bli kvitt PC-støyen

Vi i DinSide Data får stadig inn e-poster fra lesere som synes datamaskinen deres bråker for mye, selv splitter nye PCer. I denne artikkelserien skal vi se på hva som lager støy i datamaskinen, og hva som er mulig å gjøre med det. (Første gang publisert februar 2006)

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Fremover vil vi altså ta for oss forskjellige deler av datamaskinen som bråker, og hva du kan gjøre med det. For det å ha en støyende PC, som en gang ble sett på som et lite statussymbol, er for de fleste et stort irritasjonsmoment.

Men hva ER det nå engang som bråker sånn i maskinen? Kort og greit kan vi si at alt som beveger på seg er potensielle støykilder. Ikke bare direkte, men også indirekte med vibrasjoner som forplanter seg i selve kabinettet. Viftene er den vanligste synderen. Problemet er jo at moderne maskiner bruker komponenter som krever mye strøm, og strøm gir varme. For å bli kvitt varmen brukes grovt sett to metoder:

Passiv og aktiv avkjøling

Aktiv avkjøling betyr at det finnes en aktiv komponent som hjelper til med å transportere bort varmen fra varmekilden, det mest vanlige i denne kategorien er vifter. Passive løsninger hjelper også til med å flytte varmen, men tar altså en mer passiv rolle i det hele. For eksempel har vi typisk kjøleribber til denne jobben. Aktive og passive løsninger jobber som regel sammen, hvorav skoleeksempelet er en vifte som blåser på en kjøleribbe. De aller fleste PCer har for eksempel en slik løsning på prosessoren.

Det er et alvorlig problem med passiv avkjøling, nemlig at små kjøleribber (som man gjerne har for å få plass til dem i maskinen) transporterer varme for sakte. Dessuten slippes varmen rett ut i kabinettet, noe som igjen varmer opp alle andre komponenter og lett fører til at hele maskinen overopphetes. Her ligger problemet med å lage en maskin som er 100% passivt kjølt. Det finnes selvfølgelig løsninger, men det koster også.

image: Bli kvitt PC-støyen


Hvor begynner du?

Det første steget er å finne akkurat HVA som bråker mest, siden det er der du bør begynne. For å gjøre dette må du nesten kunne å skru litt. Vi snakker ikke om å bygge rakett her, men du må kunne traktere en stjernetrekker med noenlunde nøyaktighet, altså så enkelt at selv Far kan klare det. Du må nemlig åpne kabinettet. Akkurat hvordan er avhengig av kabinettet du har, men ofte er dette et punkt hvor du får bruk for den nevnte stjernetrekkeren.

Inni kabinettet kan du riskikere å finne følgende vifter:
Kabinettvifte(r)
Prosessorvifte
Grafikkortvifte
Brikkesettvifte
Strømforsyningsvifte

I tillegg har PCen én eller flere harddisker, som også står for sin del av støyen.

For å lettere lokalisere de enkelte støykildene kan du godt bruke fingeren til å stoppe hver enkelt vifte et øyeblikk (men pass deg for viftebladene). Dette gir deg en ide om hvilke vifter som er verst og du følgelig bør gjøre noe med. Dette gjelder selvfølgelig IKKE for vifta inni strømforsyningen, og ikke putt noe inni den heller.

Som nevnt skal vi etterhvert ta oss grundig av alle disse støykildene. Har du det travelt anbefaler vi deg å starte med brikkesettvifta, dersom ditt hovedkort har det. Den lille rakkeren er nemlig en av de verste synderne. Vi så nærmere på en passiv kjøler for en stund siden, den bør du i så fall lese mer om. Merk at de nyeste brikkesettene (for eksempel nForce4) gjerne blir veldig varme. Bytter du fra aktiv til passiv kjøling av brikkesettet bør du derfor sikre deg at du har god luftgjennomstrømning i kabinettet.

Bla deg videre til første trinn: grafikkortet --->

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!