IRRITERENDE: Dette ordet er så vidt vi vet skrevet riktig. Men Mac-en vår er ikke enig. Han kan ikke norsk. Og trenger egentlig ikke bry seg i det hele tatt.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
IRRITERENDE: Dette ordet er så vidt vi vet skrevet riktig. Men Mac-en vår er ikke enig. Han kan ikke norsk. Og trenger egentlig ikke bry seg i det hele tatt. Foto: Ole Petter Baugerød StokkeVis mer

Bli kvitt de røde strekene

Du trenger ikke se rødt i Mac OS X om du ikke vil.

Har du lagt merke til alle de røde strekene i Mac OS X?

De dukker opp i alt fra nettleseren til chatteprogrammer. Og sannsynligvis irriterer de deg. De irriterte i alle fall meg, da jeg gikk fra Windows til Mac i sommer.

Les også: En Windows-veterans bekjennelser

Ettersom Mac OS X ikke leveres med norske ordlister kommer de under de fleste ord du skriver, og funksjonen blir meningsløs. Utrolig nok finnes det heller ingen enkel måte å slå dem av, uten å slå dem av i hvert enkelt program du bruker.

Men som med alt annet: Det går, bare man vet hvordan. Og det gjør Mac-bloggen Chromescreen.

Slik forsvinner de

Dette trikset krever at man bruker terminalen, og såkalte "sudo"-kommandoer. Det er en viss risiko involvert med slikt. Men så lenge du passer på, og gjør alt nøyaktig slik som beskrevet, skal dette være grei skuring. Og desperate tider krever desperate midler.

Ikke alle nyhetene i Mac OS X Lion er like gode - slik fjerner du dem

Slik blir du kvitt de røde strekene en gang for alle:

ENKELT: Terminalen kan virke avskrekkende på mange, og bør behandles med respekt. Men dette er ikke så vrient som det ser ut til.
ENKELT: Terminalen kan virke avskrekkende på mange, og bør behandles med respekt. Men dette er ikke så vrient som det ser ut til. Vis mer


1. Åpne "Terminal"-programmet, som du finner i "Verktøy"-mappen under "Programmer"
2. Kopier inn følgende kommando: sudo mv /System/Library/Services/AppleSpell.service/Contents/Resources /System/Library/Services/AppleSpell.service/Contents/Resources.disabled
3. Trykk enter, og skriv inn administratorpassordet ditt
4. Åpne "Aktivitetsmonitor"-programmet, fra samme sted hvor du fant "Terminal"
5. Finn prosessen "AppleSpell.service", markér den og trykk "Avslutt prosess"
6. Det anbefales at man starter denne opp igjen, ved å kjøre ett eller annet program som tidligere ville gitt deg røde streker. Åpne for eksempel "TextEdit", som også finnes under "Verktøy"
7. Start de programmene du bruker på nytt, og se så: Ingen røde streker!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det vi gjør her, er å endre navnet på en mappe Mac OS X trenger for å gjennomføre sine stavekontroller. Når operativsystemet ikke finner den, gjennomfører det heller ikke kontrollen, og de røde strekene forsvinner.

NORSK: Du kan få Mac-en din til å snakke norsk om du vil ha røde streker med en funksjon.
NORSK: Du kan få Mac-en din til å snakke norsk om du vil ha røde streker med en funksjon. Vis mer


Slik får du norsk ordliste

Vil du slå på funksjonen igjen, skriver du inn følgende kommando i Terminal på samme måte som i sted: sudo mv /System/Library/Services/AppleSpell.service/Contents/Resources.disabled /System/Library/Services/AppleSpell.service/Contents/Resources. Etter en omstart skal strekene være tilbake.

Derfor elsker vi nye Macbook Air

Og strekene kan ha en funksjon, bare man installerer en norsk ordliste. Det finnes en rekke slike på nettet. Disse filene trenger bare å kopieres inn i mappen "Speling" under "Bibliotek", og du vil da få muligheten til å velge norsk språk under "Språk og tekst" i "Systemvalg". Under kan du se en gjennomgang av prosessen, med filer som er lastet ned herfra.

Har du tips til andre gode ordlister eller triks? Del gjerne med andre Mac-brukere under artikkelen!