Bli kvitt brum i lydanlegget

Jordfeil kan gi deg ulyder.

Hvis du får ulyder i høyttalerne kan det skyldes en jordfeil. Foto: colourbox.com
Hvis du får ulyder i høyttalerne kan det skyldes en jordfeil. Foto: colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brumming i lydanlegg skyldes enten en feil i jordkablingen i oppkoblingen av anlegget eller at en følsom komponent er plassert for nær en transformator.

I gamle dager da alle hadde vinylplatespiller og TV-apparat med bilderør, dukket dette problemet stadig opp. Satte du platespilleren oppå forsterkeren eller rett ved siden av TV-apparatet fikk du som regel kraftig brum.

Løsningen er å flytte platespilleren slik at magnetfeltet fra transformatoren, som har en frekvens på 50Hz, ikke sniker seg inn i lydsignalet som en dyp og stygg vedvarende basstone.

I dag bruker man andre apparater og mer moderne utstyr, men problemet med brum oppstår likevel fra tid til annen. Det kan skyldes plasseringen, som fremdeles løses enkelt ved å flytte apparatene, eller problemer med jordingen.

PC og lydanlegg

En vanlig feil er at man har for mange jordforbindelser mellom apparatene, det som kalles en jordsløyfe. Har du en stue-PC oppstår dette gjerne hvis både PCen og forsterkeren har nettledninger med jord og står i en strømfordeler med jord. Om dette står i jordet kontakt i veggen eller ikke er ikke viktig.

Det som skjer er at du får felles jordforbindelse både gjennom skjermene på lydkablene og gjennom nettledningene. I prinsippet skal et apparat bare ha én leder mot jord, men svært ofte har det flere. Signalet går i en skjermet kabel som ofte er koblet til jord, da får man to veier til jord og det kan oppstå spenningsforskjeller mellom jordingene i apparatene som skaper brum.

Løsningen for stuebruk er å bruke en strømfordeler uten jord som du kobler alle apparatene i. Eventuelt kan du koble bare ett av aparatene direkte til en jordet kontakt i veggen, og de andre til en fordeler uten jord.

De fleste apparater til stuebruk bruker strømkabler som ikke er jordet. Mye musikkutstyr leveres med jordete kontakter, og datautstyr er alltid jordet.

Særlig bærbare PCer skaper mye problemer med støy, som forsvinner hvis man tar ut strømforsyningen og kjører på batteri.

Løsningen er da å plugge den bærbare i en kontakt som ikke har jordforbindelse med de andre. Om nødvendig må du lage en overgang fra en ujordet kontakt til et jordet støpsel.
Strømforsyningen på bærbare er alltid dobbeltisolert, så dette innebærer likevel ingen risiko for elektrisk støt fra den som bruker PCen.

Kabel-TV

Hvis det brummer i høyttalerne når du kobler TV-en til lydanlegget, kan dette skyldes at det er en jordsløyfe eller forskjellige jordpotensial på strømnettet og kabel/antenneanlegget.

Løsningen på dette er å koble et galvanisk skille på antennekabelen. Det ser som regel ut som en dobbel plugg, og skal settes i veggkontakten. Da vil du sitte igjen med selve signalet, men ingen felles jordforbindelse via kabelskjermen og jordingen på stikkontakten til TV eller andre apparater som er koblet sammen (opptaker eller forsterker).

De fleste nye produkter er dobbeltisolerte, og har ingen jording på nettkabelen. Innebygd galvanisk skille er også blitt vanlig.

Hva med kablene?

Hvis skjermingen på lydkablene er dårlig og de ligger rett ved flere eksterne strømforsyninger eller over kraftige transformatorer, kan du også få støy i form av brum på signalet. Løsningen behøver ikke å bety at du må ut med tusenvis av kroner til en eksotisk kabel, det holder lenge med en rimelig, men kurant kabel.

Å legge signalkabler et stykke unna transformatorer og strømforsyninger er uansett en god skikk.

Artikkelen ble oppdatert sist 29. mai 2012

Her finner du flere Slik gjør du det-artikler


Har du tips til temaer vi kan ta opp i Slik gjør du det-spalten? Send oss en epost!