Det nye grensesnittet Metro og det klassiske Windows-grensesnittet lever hånd i hånd i Windows 8. Det fungerer, men kan bli bedre, mener vi.
Det nye grensesnittet Metro og det klassiske Windows-grensesnittet lever hånd i hånd i Windows 8. Det fungerer, men kan bli bedre, mener vi.Vis mer

Bli kjent med Metro

Windows 8 er utseendemessig vesentlig endret fra Windows 7. Her har vi samlet en rekke skjermbilder, og forteller deg om våre førsteinntrykk.

Windows 8 Consumer Preview ble lagt ut til fri nedlasting onsdag, og introduserer et helt nytt grensesnitt i verdens mest brukte operativsystem for personlige datamaskiner. Consumer Preview er å regne som beta - senere kommer en Release Candidate før den endelige versjonen av Windows 8 er ventet en gang i andre halvdel av 2012.

Vi har allerede fortalt deg hvordan selve installasjonsprosessen forløper, det kan du lese mer om her. Nå er vi i gang med å teste operativsystemet, og i denne artikkelen har vi samlet en haug med skjermbilder og forteller om våre førsteinntrykk - av det som omtales som den største endringen i Windows historie, i hvert fall siden Windows 95 for snart 17 år siden.

Her er Metro

Metro er navnet på det nye grensesnittet, og dette er åpningsbildet når du starter PC-en for første gang etter installasjonen:

Bli kjent med Metro


De store og mindre store firkantene representerer forskjellige lokale apps, web-apps, tradisjonelle programmer, samt lenker til mapper og funksjoner, og erstatter den tradisjonelle startmenyen. Hva som ligger her kan du tilpasse som du vil, og hvis du er logget på PC-en via Windows Live-kontoen din, kan innhold og layout synkroniseres på tvers av Windows 8-maskinene dine (både PC og nettbrett).

Merk at i Metro-grensesnittet skroller du horisontalt, ikke vertikalt som de fleste er vant til i PC-verdenen. Det positive med dette er at hele skjermens bredde blir utnyttet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og ja - Microsoft har også hatt berøringsfølsomme skjermer i tankene, men det går fint å bruke mus også, selv om vi ikke synes Microsoft har kommet helt i land ennå.

For å få fram alle apps og programmer, høyreklikker du bare et sted på skjermen, og klikker deretter på ikonet nede i venstre hjørne:

Bli kjent med Metro


Da får du fram en omfattende meny som også lister ut alle de tradisjonelle Windows-verktøyene og programmene:

Bli kjent med Metro


Den nye Metro-startmenyen har et eget valg som heter "Desktop". Klikker du på det, får du fram noe som minner veldig om Windows 7, men merk at startknappen er borte:

Bli kjent med Metro


Beveger du musepekeren nede i venstre hjørne, får du imidlertid dette ikonet fram:

Bli kjent med Metro


Det sender deg tilbake til Metro-startmenyen. Du kan også trykke Windows-tasten på tastaturet for å gå dit, trykker du én gang til er du tilbake til skrivebordet.

Beveger du musepekeren over Metro-ikonet, får du fram en liste over kjørende programmer. Høyreklikker du på ett av dem, kan du lukke det:

Bli kjent med Metro


Uansett hvor du befinner deg kan du bevege musepekeren opp i høyre hjørne. Da vil en ny hurtigmeny åpne seg:

Bli kjent med Metro


Hvilke valg du får her, avhenger av hvor du befinner deg. Gjør du det fra skrivebordet, kan du for eksempel velge "Settings", og "More PC Settings":

Bli kjent med Metro


Da kommer du inn på den nye PC Settings-menyen, som samler nær sagt alt av innstillinger på ett og samme sted:

Bli kjent med Metro


Et trykk på Windows-tasten, og du er tilbake til Metro-menyen igjen:

Bli kjent med Metro


Merk at ikonene er dynamiske. Det betyr at epost-ikonet viser siste eposter, Photos-ikonet vises bilder fra albumene dine, og Music-ikonet viser siste avspilte musikkfil, og så videre. Dette er velkjent for alle som har brukt en smartmobil med Windows Phone 7.

Våre foreløpige inntrykk - kort oppsummert

Etter å ha lekt oss med Metro noen timer, er vårt foreløpige inntrykk at dette er optimalisert for berøringsskjermer i langt større grad enn for tradisjonell musebruk. Man kan for eksempel ikke klikke og holde, for deretter å sveipe til venstre og høyre horisontalt, noe som hadde vært mer intuitivt enn å bruke skrollefeltet nederst. Det er kanskje noe som blir endret før den endelige versjonen er klar.

Grensesnittet, med store ikoner og tekst minner nesten om et mediesenter beregnet for TV, og det er jo ikke alltid det mest effektive for tradisjonell PC-bruk.

Vi synes også at forskjellen mellom Metro-sfæren og det tradisjonelle Windows-skrivebordet er veldig stor, og man får fort følelsen av å jobbe med to forskjellige systemer. Metro introduserer en rekke funksjoner, programmer og apps som ikke minner om tradisjonelle Windows-programmer overhodet, og vi spør oss om ikke Microsoft burde jobbet med en mer sømløs integrasjon og overgang før Windows 8 ble introdusert.

Sannsynligvis er Microsoft så redde for at nettbrett-toget skal gå fra seg, at de ikke følte de hadde noe valg. Så spørs det da, om det er et nettbrett-marked, eller om hele hypen dreier seg om Apples iPad. Nettbrett basert på Android har i hvert fall ikke vist seg å bli den store suksessen - foreløpig.

Når det er sagt: Windows 8 og Metro kjører svært glatt, selv på flere år gamle PC-er, og systemet er fortsatt ikke ferdigutviklet. Mye kan endres til den endelige versjonen er i butikkene, og vi håper Microsoft benytter det neste halvåret godt.

Kommer mer

De neste dagene vil vi publisere flere Windows 8-artikler. I neste omgang skal vi se nærmere på Metro-appene og Windows Store. Følg med!

Samleside: Windows 8