Bli en kløpper på Google

GUIDE: Google er blitt synonymt med søking på nettet, men få vet hvor kraftig verktøyet egentlig er. Vi viser deg hvordan du får det meste ut av verdens største søkemotor - og hvordan du kan bruke den som kalkulator

Google er en kjempe når det kommer til søk. Det er i dag ingen tvil om hvilket selskap det er som må slås hvis man skal bli nummer en i søkeverdenen. Men visste du at du kan bruke Google som kalkulator? Eller at den er en effektiv målkonverterer?

Lokalt og internasjonalt

Google:

Bruker du de avanserte funksjonene i Google? (Avsluttet)
Sjelden(34%) 268
Aldri(34%) 268
Nesten alltid(32%) 257
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Google inneholder en rekke forskjellige verktøy, og kan også søke på harddisken din, på nyhetsgrupper, i epost og så videre. Den kan til og med fullføre søket ditt av seg selv - basert på hva som er mest populært.

Sistnevnte er en egenskap som kommer direkte fra Google Labs, en side som inneholder en rekke forskjellige nyttige teknologier i sin barndom. Mange av disse finner til slutt veien til hovedsiden, etter en periode med testing.

Bruk gåseøyne

De fleste som søker på Google bruker bare ett ord om gangen, skal vi tro selskapet selv. Dette til tross for at du øker sjansen for mer presise treff jo flere ord du bruker - men hvis du virkelig ønsker presise svar, bør du bruke gåseøyne. Da leter Google etter ordene du skrev i nøyaktig rekkefølge, som er praktisk hvis du vet hva du vil ha. Du kan faktisk også skrive inn hele setninger; som for eksempel "tenniskurs for voksne".

Hvis du vil begrense søkene dine enda mer, til for eksempel Oslo, kan du gjøre det også. Da bruker du simpelthen et plusstegn foran Oslo. Bruker du minustegn i stedet, finner du sider om ikke inneholder "Oslo" i det hele tatt.

Bli en kløpper på Google


Klikk videre

Hvis du ikke bruker disse avanserte søkerutinene, lønner det seg nesten alltid å bruke litt tid på søkeresultatene - som vil si å klikke videre enn første side. Dersom du synes det er for mye å skrive inn gåseøyne og annen tekst direkte i boksen, har Google også lagt ut en side for avanserte søk. Her finnes mange nyttige funksjoner, men mange foretrekker i stedet å skrive kommandoene direkte.

De mest brukte (og kanskje mest praktiske) søkekommandoene utenom +, - og "", er "Site:" - som begrenser søket til et bestemt nettsted (brukes på slutten av søkeord, som site:dinside.no), og "allintitle:" - som bare søker i tittelen på sidene (som for eksempel "allintitle:dinside").

Mange språk

Bli en kløpper på Google


Det er også mulig å søke på bare norsk, og Google har språkspesifikke søk et titalls forskjellige andre språk. Men det slutter ikke der heller, for Google snakker flere språk enn de fleste.For ekspel er Google en av verdens mest brukte oversettere. På de engelske oversettersidene kan du oversette fra engelsk til åtte språk - deriblant Japansk og Kinesisk.

Selvfølgelig finnes også det en peker som automatisk oversetter sidene hvis du bruker engelsk som hovedspråk.

Dersom du ikke gjør det, kan du velge mellom like under hundre andre språk - deriblant "Elmer Fudd," "Klingon," og "bork, bork, bork!" (fra den svenske kokken i Muppet Show).

Det går også an å begrense søk til bare et bestemt språkområde fra denne siden.

Bilder, nyheter og definisjoner

Bli en kløpper på Google


Bildesøket til Google er allerede notorisk av flere grunner, der en av dem er fordi selskapet lagrer minibilder på sin egen server før det sender deg til nettsiden med bildet på. Men visste du at du kan søke på bilder i bare svart/hvitt?.

De aller fleste søkefunksjonene på Google har en knapp for avanserte funksjoner, som lar deg raffinere søket til du finner akkurat det du ønsker.

Nyheter og grupper

Google lar deg også søke gjennom hele historien til USENET, nyhetsgruppene som var utgangspunktet for Internett slik vi kjenner det i dag. Her finner du blant annet posten den første posten om weben.

Nyhetssøket er noe de fleste også er kjent med. Her får du ikke bare muligheten til å søke gjennom nyheter - du får også en helt egen nyhetsside med overskrifter og ingresser fra hundrevis av internasjonale nyhetskilder.

Matte og formater

Men sa vi kalkulator? Google kan nemlig regne ut det meste - og kan være veldig kjekk å bruke til kjappe utregninger.

Googles kalkulator takler alt fra vanlig basismattematikk til trigonometri og prosentregning. Og det er bare å skrive regnestykkene rett inn i spørreboksen.

Du kan også gjøre det samme hvis du vil konvertere mellom metriske og britiske måleformater. Hvor mye er 33 fahrenheit?. Det er bare å skrive det rett inn i boksen, og Google regner ut for deg. Enten det er fast eller flytende.

Google har bortsett fra dette nær sagt uendelig mange funksjoner, fra kartsøk til pekersøk.

Og hvis du skriver feil, foreslår motoren riktig stavemåte. Det er heller ikke alt - for Google har lenge tilbudt definisjoner på ordene du søker etter, gjennom en peker øverst i høyre hjørne. Her får du tilgang til ordboksøk hvis du bruker engelsk som hovedspråk.