Bli en japansk helt

Har du noen gang fantasier om den japanske middelalderen? Denne turbulente perioden bestod av kriger, diplomati, spionasje og bedrag. Dette kan du også ta del i, hvis du spiller Shogun: Total War.

Spillet foregår i år 1530, da Japan er delt i åtte provinser, som alle kjemper mot hverandre for å ta kontroll over hele landet. Du tar rollen som en såkalt Daimyo – en krigsherre som prøver å samle provinsene under sitt styre. Dette er i korte trekk bakgrunnen for spillet, men Shogun: Total War er mye mer.

Strategi foran alt

Shogun gjør en glimrende jobb med å romantisere blodige slag og snikangrep. Her er krig kunst, og vil du klare deg, må du lære deg å planlegge og tenke strategisk.

Bli en japansk helt

Spillet er i hovedsak delt i to områder. Det ene er kartet over Japan og alle provinsene. Der styrer du dine menn, og gir oppdrag som påvirker utviklingen. Prinsippet er ikke ulikt andre sanntidsstrategispill, og poenget er å bygge imperiet ditt ved å utvikle nye teknologier, som videre lar deg produsere kraftigere soldater. Forskjellen er at denne delen av spillet ikke foregår i sanntid, men er basert på "turer". For hver tur som går, får du beskjed om hva som har skjedd siden sist, hvor mye du tjente på innhøsting, eller hvilke bygninger som er blitt bygd. Selvsagt er det viktig å passe på at du har tilstrekkelig med ressurser, og en gruve eller to hjelper.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke nok å bygge samfunn og armeer. Hva med å sende av gårde en spion, eller en diplomat som kan få til en allianse?

2000 mann under din kommando

Det strategiske og diplomatiske aspektet er vel og bra, men det er på slagmarken at en Daimyo er i sitt rette element. Her går vi over til sanntid, og du må altså styre en hær som du på forhånd har satt sammen. I spillet finnes det flere typer krigere - fra bueskyttere til kavaleri - og det er livsviktig hvordan styrkene dine er satt opp. For eksempel er kavaleriet svært utsatt for samuraier. Det vil si at uansett hvor mange mann du har, så kommer du ikke langt hvis sammensetningen er feil.

Bli en japansk helt

Været og terrenget er også avgjørende for slagets utfall. Regner det, kan ikke musketerene benytte sine våpen. Blåser det, er ikke bueskytterne fullt så treffsikre. Andre faktorer er høyden (du er i utgangspunktet tryggere jo høyere du befinner deg) eller elver. Med andre ord, det holder ikke å storme på med full utrustning – her skal det planlegging og strategi til.

Lang levetid

Det er så mange måter å spille Shogun på at du garantert vil bli underholdt i lang tid fremover. I tillegg til hovedkampanjer (som også kan spilles på forskjellige måter, avhengig av hvilken Daimyo du er), kan du ta del i historiske slag som virkelig fant sted. Spillet har også flerspillermuligheter, men dessverre kun via Electronic Arts sin egen nettside.

Ikke nok med at Shogun byr på en ypperlig strategisk opplevelse, den visuelle rammen er like vellaget. Grensesnittet er blant de minst kompliserte vi har sett, og den tredimensjonale terrenggrafikken er rett og slett fantastisk. Den eneste svakheten er at soldatene dine kun er todimensjonale, og relativt stygge.

Shogun: Total War er et svært dypt spill, faktisk mye dypere enn det gir inntrykk av ved første øyekast. Det krever en god del tid å sette seg inn i, men til gjengjeld byr spillet på en strategisk opplevelse vi ikke har sett maken til på lenge.

Men alt er likevel ikke perfekt: det diplomatiske aspektet er av og til litt for enkelt, og det er svært irriterende at du ikke kan vinne et slag med mindre du har drept hver eneste av de fiendtlige soldatene. Men dette er bare småpirk, og vi kan absolutt anbefale Shogun til alle som er interessert i krigshistorie.