Bli en Google-prøvekanin

Google eksperimenterer med mye rart, og du kan være med.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om Google er verdensledende i markedet for søkemotorer, hviler de ikke på laubærne. Konkurransen er hard, og det er mange som lanserer den ene smarte løsningen etter den andre, i håp om å kapre markedsandeler.

>> Les også: Glem Google - her er ti kule konkurrenter!

Googles utviklere finner også på mye smart for å videreutvikle websøket. Mye av dette er samlet under paraplyen Google Experimental Search, som igjen er ett av prosjektene under Google Labs (http://labs.google.com).

Alle disse prosjektene er betaprosjekter, der Google lar hvem som helst være prøvekaniner. I tillegg oppfordrer de deg om å gi feedback rett til de som sitter og programmerer slik at de kan lage tjenesten så god som mulig. Når Google føler at tjenesten er god nok, blir den produksjonssatt og tatt ut av Labs-konseptet. Eksempler der er Google Reader (vår guide), Google Maps (nå også i Norge) og Web Alerts (se egen artikkel).

Google Experimental Search er i bunn og grunn en liten håndfull funksjoner som kan krydre det vanlige Google-søket. Du kan bruke dem hver for seg, men det er ikke mulig (ennå) å slå dem sammen.

image: Bli en Google-prøvekanin


Her er de ulike variantene:

  • Alternative visninger - Lar deg se resultatene på en tidslinje (bildet over), på et kart eller med utvidet informasjon. Google plukker opp geografiske uttrykk, årstall og lignende fra teksten og plasserer søkeresultatet på de riktige stedene; det være seg geografisk eller tidsmessig.
  • Tastatursnarveier - Spesielt praktisk for deg som bruker disse til Gmail og Reader. j og k piler opp og ned i søkeresultatet, mens enter åpner lenka. I tillegg kan du skrive skråstrek for å hoppe til søkefeltet .
  • Kontekstuell navigasjon - Gir deg foreslåtte kontekster for ordet du søkte etter. Søker du etter Python, foreslår Google andre søkevarianter, som "python snake" og "python download", siden python både kan være en slange og et programmeringsspråk.

Du kan teste ut de ulike variantene fra denne siden, og dersom du har en Google-konto kan du velge å bruke en av dem som standard når du søker med Google.