Blekkskrivere og driftskostnader

Spørsmål:

Hei datadoktor,

Jeg skal kjøpe en blekkskriver til fotobruk, og er mer opptatt av at den skal bruke rimelig i drift enn billig i innkjøp. Jeg har tidligere hatt en Lexmark-skriver som "slukte" blekk, og det var rimelig irriterende.

Jeg har sett på blekkskrivertestene deres, og synes de stort sett er informative og gode, men savner test av blekkostnader. Hvorfor tester dere ikke dette?

Geir

Datadoktoren svarer

Heisann,

Det er nok mange som deler din frustrasjon over dyre driftskostnader knyttet til blekkskrivere. Spesielt hvis du skriver ut mange fotografier, vil det ofte gå med mye blekk - og nytt blekk er dessverre kjempedyrt!

Tidligere testet vi blekkforbruket ved å skrive ut samme testfotografi til blekktankene gikk tomme. Deretter regnet vi oss frem til en sidekostnad basert på prisen på blekket, og eventuelt gjenværende blekk (der det var separate kassetter for hver farge). Vi valgte derimot å kutte ut denne testmetoden for en stund siden, av forskjellige grunner. Den viktigste grunnen var at det ofte er svært stor forskjell på blekkforbruk over tid i forhold til kontinuerlig utskrift.

Et eksempel: Mange skrivere starter selvrens av dysene hver gang du slår dem på, og denne prosessen stjeler en del blekk. Avhengig av hvor ofte du slår av og på skriveren, hvor lenge den har stått ubrukt, samt hvor mye du skriver ut hver gang, vil blekkforbruket variere kraftig. Skriver du ut mange mørke bilder, vil det også naturligvis påvirke blekkforbruket, og dermed også de totale driftskostnadene.

Summa summarum blir det svært vanskelig å si noe eksakt om skriverens driftskostnader, som er relevant for deg, med mindre vi kjører langtidstester av hver skriver. Ulempen med den metoden er at vi da ikke ville fått publisert en test før modellene var på vei ut av markedet, siden produsentene ofte lanserer nye modeller to ganger i året.

Spencer Labs har testet forbruket ved variert bruk over tid på enkelte modeller, og konkluderer med at Epson og Canon bruker mer blekk enn HP. Rapporten sier imidlertid ingenting om hvor mye blekk som sitter i patronene i utgangspunktet, samt prisen på blekket, som er vesentlig når brukskostnader skal regnes ut.

Rådet til slutt må uansett bli: Tenk kvalitet før brukskostnader, spesielt dersom du er opptatt av å få gode bildeutskrifter. Pr i dag er HP, Canon og Epson de sterkeste på fotoutskrifter, og alle tre har modeller helt ned mot tusenlappen som gir god kvalitet.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar