Blekkskrivere og driftskostnader

Kostnadene varierer voldsomt med bruken.

Driftskostnadene på blekkskrivere varierer i større grad enn på laserskrivere, og avhenger blant annet av hvor ofte de blir brukt. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Driftskostnadene på blekkskrivere varierer i større grad enn på laserskrivere, og avhenger blant annet av hvor ofte de blir brukt. Foto: Bjørn Eirik LoftåsVis mer

Tidligere testet vi blekkforbruket ved å skrive ut samme testfotografi til blekktankene gikk tomme. Deretter regnet vi oss frem til en sidekostnad basert på prisen på blekket, og eventuelt gjenværende blekk (der det var separate kassetter for hver farge). Vi valgte derimot å kutte ut denne testmetoden for en stund siden, av forskjellige grunner. Den viktigste grunnen var at det ofte er svært stor forskjell på blekkforbruk over tid i forhold til kontinuerlig utskrift.

Et eksempel: Mange skrivere starter selvrens av dysene hver gang du slår dem på, og denne prosessen stjeler en del blekk. Avhengig av hvor ofte du slår av og på skriveren, hvor lenge den har stått ubrukt, samt hvor mye du skriver ut hver gang, vil blekkforbruket variere kraftig. Skriver du ut mange mørke bilder, vil det også naturligvis påvirke blekkforbruket, og dermed også de totale driftskostnadene.

Summa summarum blir det svært vanskelig å si noe eksakt om skriverens driftskostnader, som er relevant for deg, med mindre vi kjører langtidstester av hver skriver. Ulempen med den metoden er at vi da ikke ville fått publisert en test før modellene var på vei ut av markedet, siden produsentene ofte lanserer nye modeller to ganger i året.

Rådet til slutt må uansett bli: Tenk kvalitet før brukskostnader, spesielt dersom du er opptatt av å få gode bildeutskrifter. Pr i dag er HP, Canon og Epson de sterkeste på fotoutskrifter, og alle tre har modeller helt ned mot tusenlappen som gir god kvalitet.

Tilbake til testen