Ble kvitt PC-støyen for godt

Noen hater PC-støy mer enn andre. "Ivan" er en av dem, men han har gjort noe med det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se store bilder nedover i saken

DinSide Data har tidligere publisert en rekke saker med tips om hvordan du kan dempe bråkete PCer. Du kan for eksempel skifte vifter, strømforsyning, bytte til passivt kjølt grafikkort, gå for et spesialisolert kabinett eller satse på alternativ kjøling ved hjelp av vann og radiatorer.

Men det finnes også løsninger som ikke krever inngrep i PCen i det hele tatt. Den vi omtaler i denne artikkelen krever imidlertid at du bytter ut skrutrekkeren med hullsag.

Tok den helt ut

For en tid tilbake fikk vi en epost fra en leser som kaller seg Ivan. Hans egentlige navn vil han ikke avsløre, av den enkle grunn at han er redd for at publisitet rundt PC-løsningen hans vil friste tyver til å spore ham opp og stjele PCen hans. Hvorfor? Av den enkle grunn at PCen hans ikke står på hjemmekontoret, men på verandaen.

- Jeg fikk ideen til prosjektet etter at en kompis hadde plassert PCen i en bod ved siden av arbeidsrommet. Den støyet noe fælt, mye takket være fire harddisker, kraftig grafikkort og slitte kulelagre i viftene. PCen kunne fortsatt høres etter omplasseringen, men støyen var blitt til å leve med. PCen min støyet også, og siden jeg har en veranda utenfor hjemmekontoret mitt, begynte tankene å svirre om å plasse PCen der i stedet for å ha den under pulten.

I fjor høst bestemte Ivan seg for å gjøre alvor av idéen. I fora på nettet hadde han funnet en del historier om folk som hadde satt PCene ut, men slett ikke alle var like vellykkede.

Ikea-redning

- Løsningen ble å bygge en kasse til PCen. Jeg hadde en enkel Ivar-hylle som jeg delte på midten. Ved å sette de to delene ved siden av hverandre og skru dem sammen, hadde jeg laget skjellettet til kassen. Deretter kledde jeg sidene med noen panelrester jeg hadde liggende, og sannelig hadde jeg ikke noen laminat-rester etter gulvleggingen i fjor sommer også. Dette ble til et fint tak og dør. For å holde det hele tett og fint brukte jeg solid gaffa-tape. Til slutt så kassen nesten ut som pengebingen til onkel Skrue, ler Ivan og viser oss kreasjonen.

I verandakroken har Ivan plassert sin egen "pengebinge" (Foto: Bjørn Eirik Loftås, DinSide.no)
I verandakroken har Ivan plassert sin egen "pengebinge" (Foto: Bjørn Eirik Loftås, DinSide.no) Vis mer


Men blir det ikke veldig varmt i en tett PC-kasse, vil vi vite. Ivan rister på hodet.

- Det er det som er så genialt med denne kassen. Det er god avstand mellom bordene i bunnen i den. Dessuten står kassen på "ben", så luftingen er god, den. Ivan løfter av døren. Ved hjelp av klosser på innsiden kiles den på plass og sitter tålig bra. Inni står PCen og surrer. Taket på kassen er nedstøvet etter nesten ett år i friluft - riktig nok under overbygg, men inni den er det støvfritt.

Det er avstand mellom bordene i bunnen av kassen, og dermed er lufting ikke noe problem (foto: Bjørn Eirik Loftås, DinSide.no)
Det er avstand mellom bordene i bunnen av kassen, og dermed er lufting ikke noe problem (foto: Bjørn Eirik Loftås, DinSide.no) Vis mer


- I sommer hadde vi noen dager her med bortimot 30 grader, og jeg var litt spent da. For å ikke utfordre skjebnen lot jeg kassen stå åpen, uten dør, og da var det i hvert fall ikke noe problem. PCen har gått som en klokke hele tiden, jeg skrur den aldri av, forteller han.

Og nettopp dét kan være en av årsakene til at han ikke har opplevd problemer, medgir han.

Koste seg i vinterkulda

- I vinter var det kaldt her, nærmere minus 20 grader. Det hadde neppe vært lurt å skru av PCen da. Det gjelder egentlig hele året. Hvis det er store skiftninger i temperaturen vil det oppstå kondens, og da skal det ikke mye til før at du kan vinke adjø til PCen din for godt, poengterer Ivan.

- Jeg sjekket temperaturen med jevne mellomrom i vinter. Det var nesten som jeg kunne se prosessoren smile. 15 grader er ikke hverdagskost for en Pentium D-prosessor som er vant til langt varmere omgivelser. Også harddisken opererte med temperaturer mellom 15 og 20 grader. I sommer var det mer normale temperaturer, omtrent som da PCen stod inne.

PCen til Ivan er et par år gammel, og ble regnet som en temmelig kraftig maskin da den var ny, med 3,2 GHz prosessor, Nvidia GeForce 6800 grafikkort, 1 GB minne og 250 GB harddisk.

- Nyere PCer har ofte prosessorer som utvikler mindre varme, så jeg tror ikke det hadde vært verre å sette ut en helt ny PC, for å si det slik. Men det er jo klart at hvis man spiller mye og har et nytt 8800-verstingkort kan det jo være lurt å finne på noe annet når sola står og steiker midt i juli, humrer Ivan. Vi har ingen problemer med å tro ham.

"Døren" til kassen holdes på plass av påmonterte kileklosser. På innsiden er det plass nok til to PCer. (foto: Bjørn Eirik Loftås, DinSide.no)
"Døren" til kassen holdes på plass av påmonterte kileklosser. På innsiden er det plass nok til to PCer. (foto: Bjørn Eirik Loftås, DinSide.no) Vis mer


Brukte hullsag

Men hvordan har du kablet? Ivan drar fram kontorstolen og viser oss et hull i veggen med en diameter på 4 cm. Ut stikker fem kabler: strøm, nettverk, audio, VGA (skjerm) og naturligvis USB.

- Jeg måtte bruke hullsag for å lage stort nok hull til at jeg kunne dra kablene igjennom. På utsiden har jeg kilt plast inn mellom kablene slik at hullet er tett. Her er det uansett tørt, så jeg har aldri vært redd for at fukt skulle trekke inn i isolasjonen, forteller Ivan, men vedgår gjerne at fagfolk sikkert ville løst dette på annet sett.

For å få trukket alle kablene gjennom veggen måtte Ivan bruke hullsag (foto: Bjørn Eirik Loftås, DinSide.no)
For å få trukket alle kablene gjennom veggen måtte Ivan bruke hullsag (foto: Bjørn Eirik Loftås, DinSide.no) Vis mer


Dell-skjermen hans har innebygd USB-hub med fire porter. Her kobler han til mus og tastatur. Skriveren er koblet rett til nettverket via en svitsj. Han har også en ekstern DVD-brenner som han kobler til en av de to ledige USB-portene på høyre side av skjermen ved behov, men for det meste klarer han seg utmerket uten.

Med et landskap som bakgrunnsbilde og null støy, kan Ivan se fram til en rolig dag på hjemmekontoret. (foto: Bjørn Eirik Loftås, DinSide.no)
Med et landskap som bakgrunnsbilde og null støy, kan Ivan se fram til en rolig dag på hjemmekontoret. (foto: Bjørn Eirik Loftås, DinSide.no) Vis mer


- Filer sender jeg og mottar via nettet, og har jeg behov for portabel lagring putter jeg bare inn en minneplugg i skjermen, forklarer han. Behov for å skru av og på PCen har han heller ikke, siden den står og surrer 24 timer i døgnet, 365 dager i året. Og viktigst av alt: på kontoret hans er det stille. Men ikke hele tiden.

- Blir det for stille her så skrur jeg opp musikken, ler han, og demonstrerer ved å spille introen på AC/DC sin klassiker You Shock Me All Night Long på absolutt full guffe...

Tips oss

Kjenner du til tilsvarende eller andre vellykkede, alternative støydemping-historier? Send noen ord og eventuelle bilder til datatips@dinside.no. Kanskje vi gjør en sak på nettopp din PC-løsning neste gang.