Black & White

Dette spillet vil bli husket i mange år fremover. Du er gud … men det er ingen lett oppgave å få folk til å tro på deg!

Publisert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Etter mange års utvikling er endelig dette kjempespillet ferdig – og utrolig nok, det svarer faktisk til forventningene! I utgangspunktet tvilte vi på om et slikt spill ville fungere, og lurte på hvordan designerne kunne gjennomføre denne oppgaven. Men Peter Molyneux og venner fikk det til, og Black & White er bedre enn vi trodde det ville bli.

Så hva er det egentlig Black & White handler om? Du begynner som en ganske uerfaren gud og får tildelt en landsby du må ta vare på. Dette er opplæringsdelen av spillet, og du får utfyllende innføring i spillets finesser av to små karer; en av dem representerer din gode side, mens den andre gir deg forslag av litt mer grusom natur.

I første omgang blir du kjent med spillets grensesnitt, som i seg selv er ganske revolusjonerende.
For å kommunisere med omverdenen bruker du en hånd, som kan benyttes til å plukke opp ting, utføre magi eller styre monsteret ditt. Det er også svært enkelt å venne seg til systemet – du bruker egentlig bare museknappene til å utføre oppgaver, bevege deg og justere kameraet.

Bygg en verden

[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]

Etter at basiskunnskapene er i boks, kommer du i gang med å kontrollere livet til innbyggerne i landsbyen din. Det er på dette tidspunktet du bør bestemme deg for hvilken vei du vil ta; Skal du være snill, hjelpsom og omtenksom, eller skremme beboerne til å adlyde deg ved å drepe, torturere og ødelegge.

Nivået av kontroll er enormt. Du kan zoome inn i landsbyen, og bestemme hva de forkskjellige enkeltmenneskene skal gjøre. Det er her strategielementet kommer inn i bildet – du må passe på at landsbyen har nok mat, ved og at beboerne ikke er late. Det er kanskje også det eneste negative elementet i spillet: Når du etter hvert får svært mange landsbyer under din innflytelse, blir det vrient å ha oversikt over alle innbyggerne.

Hei kompis

Black & White

I løpet av kort tid får du tildelt en ”creature” – et monster, som blir din følgesvenn og kjæledyr. Det er monstrene som gjør Black & White til den fantastiske opplevelsen det er. Vi har nemlig aldri sett maken til kunstig intelligens.

Poenget med monstrene er å lære dem opp til å handle på samme måte som deg. Du kan, med litt innsats, få monsteret ditt til å være helt selvstendig, og det vil passe på innbyggerne av dine landsbyer, underholde dem og oppføre seg ordentlig. Eller, om du vil, kan du skape et ekte monster som løper rundt helt uten styring og ødelegger alt det kommer over. Alt er opp til deg.

Følelsen av å ha et veltrent monster er rett og slett fantastisk. Alt du kan gjøre kan også monsteret lære seg, og det er viktig at det vokser seg sterkt og kraftig. Etter hvert vil du nemlig møte andre guder, og ikke alle av dem er vennligsinnede – du trenger den monster-hjelpen du kan få …

Spillbarhet

Black & White

Så hvordan er det egentlig å spille Black & White? Det er lenge siden vi har prøvd et spill som gir deg så mye frihet og kontroll. Det er riktignok en historie du skal følge, og etter å ha tatt over en øy, beveger du deg til neste. Du får også en del oppgaver underveis som du kan løse om du har lyst. Men likevel, du er ikke tvunget til å gå til neste brett før du selv føler for det – om du vil kan du sitte i dagevis på én øy og bygge et imperium.

Med andre ord er dette vanvittig gøy. Det eneste negative momentet er, etter vår mening, strategidelen, som kan være noe slitsom. Men det finnes en løsning på det også: Er du slem nok kan du skremme beboerne til å gjøre jobben sin uten at du trenger å passe på for mye. Og blir de for mange innbyggere å holde styr på er det bare å hive noen i sjøen.

Spillet inneholder også mer humor enn vi ventet oss, bare ta en titt på hvordan monsteret ditt prøver å imponere landsbyfolket, og du vil garantert få deg en god latter.

God maskin trengs

Landsby om natta
Landsby om natta Vis mer

Black & White er dessverre et svært tungt spill, og du bør nok skaffe deg en temmelig kraftig PC hvis du virkelig vil nyte den flotte grafikken og en virkelig levende 3D-verden. Vi anbefaler i alle fall et grafikkort som støtter Transform & Lighting.

Et annet irritasjonsmoment er at spillet automatisk lagrer data med jevne mellomrom. Greit nok det, men etter hvert tar det svært lang tid. Det er likevel (noe mange av våre lesere påpekte) fullt mulig å skru av den automatiske lagringen i innstillingsmenyen.

Konklusjon

Black & White er et spill som virkelig er verdt pengene. Du får så enormt mye å leke med, og fullstendig frihet til å gjøre hva du vil. Her snakker vi virkelig om ukevis med underholdning. I tillegg kommer flerspillermulighetene og de kommende utvidelsene, monstrene og andre tillegg. Black & White er et spill som kommer til å leve et langt og lykkelig liv, og vil bli husket som det viktigste dataspillet som kom i 2001.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer