BitTorrent: Piratenes yndlingsverktøy

Glem Kazaa, Direct Connect, WinMX, Bearshare og de andre fildelingsprogrammene. Nå spres oftere og oftere piratkopierte spill, musikk og film ved hjelp av BitTorrent-teknologien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BitTorrent er en P2P-løsning som benyttes for å dele/distribuere filer. Men i motsetning til vanlige fildelingsløsninger kan de delte filene befinne seg på vanlige nettsider, IRC, i eposter etc - og ikke nødvendigvis i dedikerte nettverk. Men det er også noen andre, store forskjeller.

Deler på trafikken

Du laster ned biter fra alle de andre som laster ned filen samtidig.
Du laster ned biter fra alle de andre som laster ned filen samtidig. Vis mer


Hvis du kommer over en fil på nettet med etternavn .torrent, er det snakk om materiale som deles ved hjelp av BitTorrent-teknologien. For å laste det ned trenger du en BitTorrent-klient, et lite program som registrerer når du klikker på en .torrent-lenke. Når du har klikket, henter klienten informasjon om andre som laster ned samme materiale samtidig. Så begynner klienten å laste ned biter av innholdet fra de andre nedlasterne. Til slutt setter BitTorrent-klienten sammen alle bitene, og gjenskaper innholdet i sin helhet. Og nå kan .torrent-etternavnet ha blitt til én eller flere filer av typen .avi, .iso, mpg eller hva det måtte være.

Dermed har man oppnådd flere ting: Først og fremst har serveren (der den delte filen opprinnelig befinner seg) blitt spart for mye trafikk. For det andre har alle som lastet ned filen bidratt aktivt til å distribuere den videre, uten at det nødvendigvis har vært merkbart for den enkelte.

BT++ er en populær og gratis BitTorrent-klient.
BT++ er en populær og gratis BitTorrent-klient. Vis merFor ferskt stoff

Bram Cohen
Bram Cohen Vis mer


Tanken er i prinsippet like enkel som den er genial. Hvis mange laster ned samme filer samtidig, vil nedlastingen gå raskere for hver enkelt. På den annen side kan du risikere at det vil ta svært lang tid å laste ned samme materiale dersom det er få andre som gjør det samme. Derfor er BitTorrent først og fremst blitt en løsning som benyttes for å spre nytt materiale raskt, og ikke nødvendigvis piratkopiert stoff; BitTorrent-teknologien brukes for eksempel for å distribuere diverse Linux-distribusjoner, og av spillselskaper som ønsker å distribuere spilldemoer etc raskt og uten at båndbredden til sine egne servere blir en flaskehals.

BitTorrent-teknologien er slett ikke ny, men populariteten har økt gradvis ettersom brukerne er blitt mer fortrolig med den. Bak løsningen står amerikaneren Bram Cohen, og selv om han hevder at han aldri hadde piratkopiering i tankene da han lagde løsningen, er den i ferd med å bli piratenes yndlingsverktøy. Det finnes blant annet en rekke spesielle nettsider, såkalte "Trackers", som holder oversikt over åpenbart kopibeskyttet materiale som deles ved hjelp av BitTorrent-teknologien.

Rettferdig

Det finnes mange BitTorrent-klienter som kan lastes ned gratis fra nettet. Noen gir deg bare den helt enkleste ned- og opplastingsfunksjonaliteten, mens andre gir deg for eksempel muligheten til å bestemme hvor mye av båndbredden ut du vil sette av til opplasting til andre. Men merk at dersom du er gjerrig, vil du bli straffet med tregere nedlasting. Systemet er bygd rundt et slags rettferdighetsprinsipp; deler du mye båndbredde, får du høy prioriet - og dermed raskere nedlastinger.

Mer info

Du finner mer informasjon om BitTorrent-teknologien på Bram Cohens egne sider, eller ganske enkelt ved å søke ved hjelp av Google.

Her er et par gode gratis BitTorrent-klienter:
BT++
Azureus (krever JAVA).

Her kan du laste ned Fedora Linux ved hjelp av BitTorrent.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!