Bing er Microsofts nye søketjeneste og bytter frontbilde hver dag.
Bing er Microsofts nye søketjeneste og bytter frontbilde hver dag.Vis mer

Bing - førsteinntrykk

Ikke så veldig tess for nordmenn.

La det være sagt med én gang – Bing er foreløpig lansert i en preview-versjon og vil etter all sannsynlighet utvikles for hver dag som går.

Bing er Microsofts nye variant av Live search; en tjeneste de aldri hadde spesielt god sukess med, og som, hvis vi skal kalle en spade for en spade, ikke var i nærheten av å hamle opp med Google.

Nå har imidlertid selskapet tenkt nytt ved å lansere en søkemotor som gir langt flere (og bedre) innfallsvinkler til informasjonen du er på jakt etter. Microsoft har valgt å kalle Bing en decision engine og vektlegger at Bing skal være god på å sortere ut det mest relevante innholdet slik at du raskere finner det du leter etter.

Dessverre har ikke lille Norge på langt nær de samme finessene som de amerikanske brukerne foreløpig. Vi har derfor valgt å ta en titt på den amerikanske versjonen av tjenesten. Hvis du vil bruke denne varianten, trykker du enkelt og greit på norsk oppe i høyre hjørne og velger US (English) i stedet.

Elegant forside

Mens Google-forsiden holder seg til det helt minimalistiske, har skaperne av Bing gjort en artig vri. Hver dag vises et nytt bilde, men ikke bare det – bildet har også flere felter som du kan holde muspekeren over for å lære noe nytt, slik du ser eksempel på under:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bing - førsteinntrykk


Som du ser finner du også ulike søketyper i venstre marg. Fra forsiden kan du utforske hver av dem for å komme til en spesialtilpasset "kategoriforside", men det er først og fremst søkefeltet som står i sentrum.

Vi prøver vårt første søk og søker etter Nikon D90:

Bing - førsteinntrykk


Som du ser, foreslår Bing ekstra ord til søket ditt som kan snevre inn søkeresultatene ytterligere. Vi setter imidlertid mest pris på produktfeltet, der du kjapt kan lese bruker- og ekspertomtaler, sjekke priser og se tekniske produktdetaljer; alt uten å forlate siden. Vi testet med en del andre produkter, og det skal sies at det i skrivende stund er ganske mangelfullt med slike produktsider.

Slike spesialiteter i søkeresultatet finner man også på andre emner - søker du på f.eks. diabetes, blir topptreffet en skreddersydd medisinsk artikkel fra en anerkjent amerikansk side. Og – du kan også abonnere på et hvert søkeresultat via RSS.

Kjekt videosøk

Måten Bing har løst videosøket på er også verdt å trekke frem. Foruten å vise miniatyrbilder av alle videoene i søkeresultatet, kan du også få en liten smak ved å holde muspekeren over videoen i søkeresultatet. I tillegg kan du snevre inn søket på varighet, oppløsning, format og kilde.

Bing har også en egen videoforside, der aktuelle og populære filmer presenteres under ulike kategorier; for eksempel de tre mest populære musikkvideoene eller nye sportsvideoer.

Bildesøket har mye til felles med Googles versjon, men fremdeles liker vi Google bedre; spesielt på grunn av muligheten til å snevre inn på farge. Søker på på f.eks. Ocean kan du i Google velge om du vil ha bare blå bilder, turkise, oransje e.l., mens du i Bing er begrenset til farger eller sort/hvitt. Du kan også velge i Bing om du er på jakt etter fotografier eller illustrasjoner, og også på det punktet tilbyr Google flere alternativer og treffer også langt bedre i tilpasningen av søkeresultatet i våre stikkprøver.

En kjekk funksjon med Bings bildesøk er imidlertid at du kan holde muspekeren over et bilde og velge similar images. Da finner den bilder som ligner, og akkurat det fungerer ganske bra:

Bing - førsteinntrykk


Eget reisesøk

Vi kåret i fjor Kayak til en av de 25 beste nettjenestene – en søkemotor for fly og hotell som er innovativ, elegant og byr på funksjonalitet vi ikke har sett andre steder. Hvorvidt Microsoft har betalt Kayak for å levere søket eller om de bare har kopiert det skal vi ikke si for sikkert, men faktum er i hvert fall at Bings reisesøk ser svært likt ut som Kayak.

Bing - førsteinntrykk


Som du ser kan du dra i spaker for å velge tidspunkt for avreise og landing; perfekt om du vil lande i Las Vegas etter at det har blitt mørkt, for eksempel. Søkeresultatet oppdateres dynamisk.

Bing har også en kjekk funksjon der du for utvalgte flyplasser kan få tips om du bør slå til på gjeldende pris eller vente. Dette ser imidlertid ikke ut til å være tilgjengelig for europiske destinasjoner ennå.

Slik ser det ut, der vi ble anbefalt å vente med å booke fordi prisene etter all sannsynlighet ville droppe med 10-30% innen de neste 7 dagene:

Bing - førsteinntrykk


Hva søker folk etter?

Hver dag oppdateres også Bings xRank; undertjenesten som holder styr på hva folk søker etter. Du får de mest søkte navnene innen politikk, musikk, kjendiser og bloggere, ved siden av en stikkordssky, samt tips om emnene som øker dramatisk:

Bing - førsteinntrykk


Dette var et lite innblikk i Microsofts nye søketjeneste, som vi synes har gitt et godt førsteinntrykk. Tjenesten tilbyr på flere områder litt mer enn Google (spesielt på reise og shopping), og vi synes Bing har enkelte smarte funksjoner, som for eksempel muligheten til å forhåndsvise videoer rett i søkeresultatet.

Vel å merke gjelder dette dersom du bruker den amerikanske versjonen av tjenesten. Det norske motsvaret er fortsatt en søkemotor i sin enkleste form, der du ikke engang får opp foreslåtte søkealternetiver eller noe som helst utover de sedvanlige 10 tekstlenkene.

Vi håper derfor det ikke tar alt for lang tid før tjenesten gjøres bedre også for nordmenn.

Du kan selv teste Bing på http://www.bing.com, men som sagt bør du trykke på "Norge" øverst til høyre og velge USA - Engelsk for å få tilgang til godbitene.