Billige grafikkort - gode nok for HD-video?

Både PCer og HD-formatet er på full vei inn i norske stuer, og stadig flere finner ut at datamaskinen også kan brukes til å se film med. Men duger grafikkortene til video og HD?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Billige grafikkort - gode nok for HD-video?

  1. Kvalitet og konklusjon
  2. Ytelse


Som de fleste nå sikkert vet er det de to grafikkbrikkeprodusentene ATI og nVidia som dominerer markedet, og når vi tester grafikkort er det som regel 3D-ytelsen vi legger vekt på. I det siste har det likevel ikke bare vært en kamp om best ytelse i spill, nå har også videokvaliteten blitt et stort emne for begge sider. ATI og nVidia har også hvert sitt begrep for videokvalitet: Avivo og PureVideo.

Ett navn, mange teknologier

image: Billige grafikkort - gode nok for HD-video?I realiteten er Avivo og PureVideo bare paraplybetegnelser for mange teknologier for bedre bildekvalitet, sammensatt av både programvare og maskinvare. Enkelt fortalt skal alt dette gi oss bedre farger og klarere bilder med jevnere flyt og maskinvare-akselerert avspilling. Men det store spørsmålet er selvfølgelig: er det merkbart?

image: Billige grafikkort - gode nok for HD-video?

For å få utbytte av teknologien må du kombinere "rett" programvare og "rett" maskinvare. For ATIs Avivo er rett maskinvare grafikkort fra deres X1x00-serie, det vil si fra X1300 og opp til X1900. Programvaren er ganske enkelt driverne, men du må hoste opp 15 dollar for maskinvarbasert H.264-akselerasjon.


PureVideo trenger grafikkort fra nVidias 6- eller 7-serie. Listen over nøyaktig hvilke teknologier som støttes av hvilke grafikkort er for lang til å gjengis her, men den finnes på nVidias hjemmesider. Programvaren er todelt. Den ene delen er driverne, den andre er "nVidia PureVideo Decoder", som koster fra 20 dollar.

Vi har derfor tatt disse to kortene og sett nærmere på videokvaliteten. ATI X1300PRO og nVidia GeForce 6600 er så avgjort ikke de mest avanserte kortene, men spørsmålet er jo om de kanskje likevel har det som trengs.

Klikk deg videre til ytelsestesten her