Samsung CLP-500 er blant de aller billigste fargelaserne på markedet, i hvert fall før du begynner å bruke den.
Samsung CLP-500 er blant de aller billigste fargelaserne på markedet, i hvert fall før du begynner å bruke den.Vis mer

Billige fargelasere blir raskt dyre

TIPS: Med prislapper på godt under 3.000 kroner, lokkes i disse dager mange til å kjøpe fargelasere. Men vær klar over at prisen du betaler fort blir langt høyere.

Det er ikke lenge siden en kurant fargelaser kostet flere titalls tusen kroner. De var i tillegg trege, og var både store og støyende. Dette har endret seg betraktelig de siste par årene. Nye fargelasere får gjerne plass på skrivebordet, klarer over 20 sider pr minutt, og koster ned mot, eller under 3.000 kroner. Fargelasere har med andre ord blitt overkommelige investeringer for både småbedrifter med begrensede ressurser, og for hjemmebrukeren. Det er bare det at den slett ikke kan ses på som en engangsinvestering.

Billig i innkjøp, dyr i drift

Det er ingen hemmelighet at lav innkjøpspris sjelden følges av lave driftskostnader. Dette har vi sett i årevis på alt fra blekkskrivere, parabolantenner til mobiltelefoner og tyverialarmer.

For laserskrivernes del kan den økonomiske overraskelsen komme raskere enn du kanskje hadde tenkt. Et eksempel er laserskriveren Samsung CLP-500, som fås til rundt 3.000 kroner flere steder nå. Denne er utstyrt med fire tonerkassetter, en sort, og en for hver av fargene cyan, magenta og gul.

Normal kapasitet skal i følge Samsung være 7000 sider for den sorte kassetten, og 5000 for hver av fargekassettene, ved 5% dekning, som svarer typisk til en full tekstside. Skriver du ut mye grafikk, kan kapasiteten raskt vise seg å være langt mindre.

Et nytt, komplett sett med tonerkassetter koster rundt 4.000 kroner i de butikkene vi har undersøkt. Det er altså rundt 1.000 kroner dyrere enn hva selve skriveren koster.

Nesten tomt

Din mening

Hva foretrekker du? (Avsluttet)
Høy innkjøpspris, lave driftskostnader(78%) 552
Hvem trenger vel skriver?(14%) 96
Lav innkjøpspris, høye driftskostnader(8%) 58
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Regnestykket blir ikke noe hyggeligere når du oppdager at tonerne som følger med skriveren, har langt mindre kapasitet. Den sorte har 2.000 siders kapasitet, mens hver av fargene kun har 1.500 siders kapasitet (vi måtte bla til side 122 i brukermanualen for å finne disse opplysningene). Det er henholdsvis 28 og 30% av kapasiteten til fulle tonerkassetter!

Eksemplet er ikke unikt. DinSide Data har vært i kontakt med kilder i skriverbransjen, som kan fortelle at det svært ofte er en klar sammenheng mellom lav innkjøpspris og høy driftspris på fargelasere.

Kartlegg behovet

Derfor kan det være en god ide å kartlegge utskriftsbehovet før du går til innkjøp av fargelaser. Det er lett å la seg lokke av lave priser og gode spesifikasjoner, men skriver du ut mye, vil det neppe være lurt å satse på en av de billigste skriverne.

DinSide Data vil komme tilbake til problematikken i en test av rimelige laserskrivere som i skrivende stund er under planlegging.