Billige båndstasjoner på steroider

Harddisker har hatt en fantastisk utvikling i de siste årene, med enorm kapasitetsøkning og dramatiske prisfall. Men sikkerhetskopiering og flyttbare media har ikke fulgt opp. OnStream lanserer i disse dager nye produkter som vil endre dette bildet.

OnStream er et relativt nytt firma, men har teknologipartnere fra store anerkjente aktører i bransjen. Blant annet står Philips bak kjerneteknologien som bygger på 47 patenter.

Produktene som nå kommer på markedet, er svært rimelige og raske båndstasjoner (eng. tape streamer), med lagringskapasiteter på opptil 50 GB. De leveres både som interne og eksterne enheter, og med forskjellige grensesnitt.

Kassettene produseres i første omgang av Verbatim, og flere andre kjente produsenter kommer også på banen.

Imponerende hastighet

Overføringshastigheten er på 2,5 GB pr. time for parallellportversjonen, 3,6 GB pr. time for IDE-versjonen og hele 7,6 GB pr. time for SCSI-utgavene.

Denne hastigheten gjør det mulig å spille av mediadata direkte fra båndstasjonen, uten å måtte overføre dataene til en harddisk.

Dermed fungerer disse båndstasjonene også som flyttbare lagringsmedia i mange sammenhenger, og funksjonaliteten er ikke begrenset til sikkerhetskopiering.

For personlig bruk

Kapasiteten hos disse systemene er på 30 GB med datakompresjon (15 GB uten). Enhetene har samme format som en CD-ROM-leser og bruker enten standard IDE (ATAPI)-grensesnitt eller SCSI. For portabelt bruk, finnes det en utgave med parallellport, og en USB-variant er visstnok også under utvikling.

Programvaren Echo, som følger med, gjør det nærmest latterlig enkelt å alltid ha sikkerhetskopi av dataene dine. Du installerer programvaren og deretter jobber den i bakgrunnen og lagrer alle endringer.

Det er også mulig å lese dataene som på en vanlig harddisk. Båndenheten får sin egen bokstav, for eksempel 'F:', og du kan lese og skrive til den som en hvilken som helst annen lagringsenhet.

Katalogfunksjonen lager en oversikt over dataene på alle båndkassettene du bruker. Denne lagres både på harddisken og på hver kassett, slik at du aldri behøver å sette inn kassettene en etter en, hvis du skal lete etter en spesiell fil.

For arbeidsstasjoner og små filtjenere

For mer krevende bruksområder anbefales de SCSI-baserte enhetene med opptil 50 GB kapasitet (komprimert) og overføringshastighet på hele 7,6 GB pr. time. Stasjonene er kompatible med ledende programvare for sikkerhetskopiering under Windows NT Server/Workstation, i tillegg til Windows 95/98.

Drivere for Linux er også under utvikling.

Priser

Prisene på OnStreams løsninger er vesentlig lavere enn for konkurrentene, både på selve stasjonene og for lagringsmedia:

DI30
Intern IDE-enhet med opptil 30 GB kapasitet: ca. 3 600 kroner inkl. mva.

DP30
Tilsvarende ekstern enhet for parallellport: ca. 4 550 kroner inkl. mva.

SC50
Intern SCSI-enhet med opptil 50 GB kapasitet: ca. 8 000 kroner inkl. mva.

3 stk. 30GB båndkassetter: ca. 1 210 kroner inkl. mva.
3 stk. 50GB båndkassetter: ca. 1 620 kroner inkl. mva.
CLEAN rensekassett: ca. 465 kroner inkl. mva.

Norsk distributør er EET.