Billig-prosessorer på vei fra Via

Cyrix III er navnet på en ny prosessor som passer i de samme hovedkortene som Celeron fra Intel. Det finnes foreløpig to utgaver, og flere taiwanske PC-produsenter har meldt sin interesse.

Det har vært stille rundt prosessor-produsenten Cyrix en stund, siden den ble kjøpt opp av brikke-selskapet Via i fjor. Først nå kommer resultatet av samarbeidet frem, og det i form av en prosessor som skal konkurrere med Celeron, altså et lavpris-alternativ.

De to første produktene har en klokkehastighet på 400MHz og 433MHz, og har systembuss på 100, 124 eller 133 MHz. Dette gjør at de er, i følge Via, like raske som Celeron-prosessorer med 500MHz eller 533MHz-klokkehastighet og 66 MHz systembuss.

Joshua og Samuel

Cyrix III har tidligere vært kjent under kodenavnet Joshua, og er basert på Cayenne-prosessoren opprinnelig utviklet av Cyrix. Via har allerede planer for neste generasjon klare, og disse er foreløpig kjent som Samuel. Samuel skal være en oppgradert versjon av Cyrix III-kjernen, med blant annet 256 KB hurtigbuffer.

Cyrix III vil være tilgjengelig i April, mens Samuel ventes nærmere slutten av året. Selv om ingen PC-produsenter foreløpig har annonsert at de vil støtte Cyrix III, har flere selskaper i Taiwan vist interesse for produktet, som har et potensiale for suksess.