Billig-PC bedre med Ubuntu?

Vil en billig PC spille HD-video bedre dersom den kjører Ubuntu istedet for Windows? Vi har testet.

I forrige uke publiserte vi en test av Acer eMachines E527, en av markedets rimeligste PC-er i "normal"-segmentet.

PC-en overrasket oss med svært lav varmeutvikling og nesten ingen vifteaktivitet, og vi konkluderte med at det var en flott PC til surfing, kontorarbeid, musikk og andre lette oppgaver.

Den fungerte også bra til videoavspilling, men slet litt med enkelte høyoppløste videofiler - spesielt når det dreide seg om full HD. Også enkelte klipp i lavere oppløsning hakket under avspilling dersom PC-en jobbet med flere krevende oppgaver samtidig. Det er typisk for PC-er som er utstyrt med prosessorer med kun én kjerne.

Les også: Her er de beste PC-tilbudene (august)

Går det bedre med Ubuntu?

I etterkant av publiseringen har vi mottatt en del henvendelser fra lesere som har oppfordret oss til å teste samme maskin med Ubuntu istedetfor Windows. Blant annet påstår mange at en PC med relativt beskjeden ytelse vil ha færre problemer med å spille av høyoppløst materiale i Ubuntu, blant annet fordi dette er et mindre ressurskrevende operativsystem enn Windows 7.

Vi har tatt leserne på ordet, og har installert Ubuntu 10.10 beta på PC-en. Her følger en kort rapport fra prosessen:

Hva med deg?

Hva foretrekker du? (Avsluttet)
Linux(44%) 590
Windows(38%) 508
MacOS(18%) 245
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


1. Installasjonen av operativsystemet gikk raskt og forløp uten problemer. Etter rundt 15 minutter var vi klar til å bruke PC-en. Det var ikke nødvendig å installere drivere i etterkant, grafikkdrivere, lyddrivere, webkamera og trådløst nettverk - alt var på plass. Det er ikke mindre enn imponerende på relativt ny maskinvare.

Artikkelen fortsetter under annonsen

2. Den generelle opplevelsen av hastighet i forbindelse med surfing, musikkavspilling, kontorarbeid, fleroppgavekjøring og veksling mellom programmer vil vi karakterisere som på samme nivå som i Windows 7.

3. Våre testfiler lot seg avspille etter å ha lastet ned drivere. Dette skjer mer eller mindre automatisk ved første gangs avspilling. Dette gjaldt formatene H.264/AVCHD, VC1 (i MKV-konteiner) og DivX. WMV9-formatet lot seg ikke avspille.

4. I likhet med i Windows 7 kunne vi spille av vårt DivX-klipp med oppløsning 1920 x 1080 piksler (1080P - full HD) uten problemer, så lenge vi ikke kjørte andre oppgaver samtidig. Dette klippet har relativt små bevegelser. VC1- og AVCHD-klippene i samme oppløsning hakket vesentlig mer enn da tilsvarende klipp ble spilt av i Windows 7.

Vi sjekket også avspilling gjennom den populære avspilleren VLC (versjon 1.0.6), resultatet var imidlertid mye det samme som med standardavspilleren Movie Player.

Enda verre gikk det med HD-klipp på YouTube, avspilt ved hjelp av Adobe Flash Player 10.1 i Firefox. De fleste klipp vi sjekket hakket selv i oppløsningen 720P (1280 x 720 piksler).

5. I tillegg til problemene med videoavspilling opplevde vi følgende problemer:

- Viften i PC-en startet vesentlig oftere enn i Windows 7, noe som betyr mer støy
- Batterilevetiden var noe kortere, men vi gjorde ikke nøyaktige målinger her.
- Vi fikk ikke våre USB-baserte øretelefoner til å virke.

Konklusjon

Acer eMachines E527 med Celeron 900-prosessor fungerer helt fint med Ubuntu 10.10 beta uten behov for ekstra driverinstallasjoner i etterkant, men er ikke bedre egnet til avspilling av høyoppløste videofiler med Ubuntu enn med Windows 7, heller litt dårligere.

Merk! Problemene med videoavspilling kan være relatert til åpen kildekode-driverne til det Intel HD-baserte grafikkortet. Intel lager ikke grafikkdrivere til Linux, noe både AMD og Nvidia gjør. Erfaringsmessig byr tredjeparts grafikkdrivere ofte på bedre ytelse, derfor er muligens rimelige PC-er med AMD- eller Nvidia-baserte grafikkløsninger bedre egnet til å kjøre Ubuntu.

Les den fulle testen av Acer eMachines E527 med Windows 7

Har du erfaringer på området setter vi stor pris på om du vil dele dem med oss og andre lesere i debatten under!