Billig og grei nybegynner-pc?

Hei,
Sender denne mailen fordi jeg fikk rask og nyttig hjelp fra deg sist gang jeg sendte mail til Datadoktoren.

Naboen min skal kjøpe seg stasjonær PC for første gang, dette på grunn av stort press fra familiens barn, som krever dette i forbindelse med skolearbeid og så videre.

Har du noen tips om hvilken PC-pakke han bør satse på?

Det er sikkert ønskelig med printer/scanner multimaskin i denne PC pakken.

Er det en fordel å kjøpe i lokalbutikken, med tanke på reparasjon/service?

Mvh

Stian

Datadoktoren svarer

Hei,

Her var det mange spørsmål på en gang, men jeg skal prøve å svare på de fleste:

Det beste er kanskje å lese de store månedlige PC-testene våre, som lister opp de pakkene som gir deg mest for pengene. Mange av disse kommer derimot uten særlig mye programvare - så det burde du sjekke først (Ellers er jo Openoffice et godt alternativ til MS Office).

Det er alltids mulig å finne noe billigere enn disse pakkene, for eksempel fra Dell eller Elkjøps aller billigste tilbud - men disse er gjerne ikke særlig oppgraderbare, og bruker ofte også dårlige grafikkløsninger. Det blir en smakssak; penger eller kraft, "godt nok" eller maks utvidelsesmuligheter?

Uansett er det rimelig trygt å anta at de fleste datamaskinene i dag er ganske mye kraftigere enn de som var det aller råeste for bare noen år siden - men så har programvaren (og spesielt spillene) begynt å kreve mer også.

Det eneste som egentlig er et absolutt minimum er at maskinen må ha minst 256 MB ram for å kjøre Windows XP, og at du spørre om (og styre unna hvis) grafikkminnet er "delt".

Skrivere/scannere og slikt følger gjerne ikke med for tiden, rent bortsett fra i de billigste tilbudene i butikken. Det kan være lurt å se om du kommer billigere unna ved å kjøpe slikt utstyr på nettet, men siden skriverprodusentene tjener mest på blekk, kan det hende at pakken er subsidiert. Da kan du kanskje få et bedre tilbud dersom du ikke skriver ut så mye.

Garantiene er stort de samme uansett hvor du kjøper; men det kan være masete å sende en svær pc (og kanskje også en skjerm) med posten til en nettbutikk i Trondheim eller Sandefjord - så det er også noe å tenke på!

Lykke til!
Datadoktoren

[Ugjyldig objekt (debatt)]


 

Les alle spørsmål og svar