Billig minne – risikabelt?

Minneprisene er lavere enn noensinne, men mange leverandører forsøker å opprettholde høye priser på sine merkevarer. Hva slags risiko løper du ved å kjøpe billig minne?

Den viktigste grunnen til at minne i skrivende stund er billigere enn noen sinne, er i hovedsak den høye produksjonen. Det har vært overproduksjon i lengre tid, med store lagerbeholdninger som resultat. Dermed dumpes prisene, i tråd med markedets grunnleggende mekanismer.

Likevel opererer en del merkeleverandører med et prisnivå på minnemoduler som ligger langt over markedspris.

Vi sjekket med nettbutikkene og der finner vi 256 MB 133 MHz SDRAM så billig som 550 kroner for den enkleste utgaven. Den dyreste ligger på 1150, men her snakker vi om registrert ECC-minne.

Standard 133 MHz minne på 256 MB koster i følge henholdsvis nettbutikken/prislisten 1350 kroner hos Dell og 2126 kroner hos Compaq.

Prisforskjell = kvalitetsforskjell?

Dette gjelder bare til en viss grad, dessuten er det mer komplisert enn som så. Du kan risikere at en rimelig minnemodul svikter etter kort tid, men de aller fleste opplever at den fungerer tilfredsstillende gjennom hele maskinens levetid.

Problemet er at feil på en minnemodul kan være svært vanskelig å påvise. Hvis PCen er ustabil er det som regel helt andre grunner til dette enn at det er noen feil på minnemodulene. I de aller fleste tilfeller er det konflikter i programvare og operativsystem som gjør seg gjeldende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Derfor er det ikke så enkelt å snakke om kvalitet på minnebrikker. Det er i større grad snakk om å forsikre seg, ved å betale ekstra ved å kjøpe minne som er garantert å virke på din maskin.

Hva bør du gjøre?

De aller fleste tar sjansen og bruker heller pengene på 256 MB billig minne enn 128MB dyrt. Dette kan i seg selv gi større totalgevinst både når det gjelder stabilitet og ytelse! Sørg uansett for at minnet du kjøper leveres med garanti. Flere nettbutikker leverer minnemoduler med 10 års garanti eller mer, selv til en billig penge.

Du bør også håndtere minnebrikkene forsiktig, spesielt med hensyn til statisk elektrisitet. Sørg for å være utladet ved å ta i en jordet gjenstand før du håndterer innmaten i PCen. Prøv samtidig å unngå å berøre kontaktene på minnebrikkene.

Kjør test før aktiv bruk

Etter at du har installert ditt nye minne, kan du kjøre en ”Burn in test”. Dette betyr at du kjører et spesielt testprogram, gjerne natten over, før du tar PCen i aktiv bruk igjen.

Et slikt program kan du laste ned en prøveversjon av hos Passmark. Du kan bruke den fritt i 30 dager, så må du registrere deg og betale en liten sum.

Hvis minnet passerer en slik test uten feil, vil sjansene være gode for at minnet fungerer bra også i fremtiden. De fleste feil på dataelektronikk skjer svært tidlig i livssyklusen på komponentene.