Billig bærbar PC til sommeren?

NYHET: Endelig begynner det å bli mulig å få seg en bærbar PC til en pris mellom 11.000 og 13.000 kroner uten at du må ta til takke med dårlig kvalitet. Vi har tatt en titt på maskinene som er på markedet akkurat nå, og forteller deg hva som er det beste kjøpet.

Billig bærbar PC til sommeren?

  1. Det beste tilbudet akkurat nå
Dette er det vi anser som det beste billig-kjøpet akkurat nå. Oversikt over de beste kjøpene finner du her.
Dette er det vi anser som det beste billig-kjøpet akkurat nå. Oversikt over de beste kjøpene finner du her. Vis mer

Maskinene vi har sett på, har alle én ting felles. De har passiv skjerm. Dette er annerledes fra samtlige bærbare PCer vi har testet, som har aktiv skjerm. Passiv skjerm kommer nå for tiden med to teknologier, Dual Scan (DSTN) og High Performance Addressing (HPA).

Vi har sett på både DSTN og HPA, men ikke testet dem. Umiddelbart synes vi at HPA, som er en nokså ny teknologi, virker bedre. Fargene er friskere og oppdatering av skjerm merkbart raskere. Men noe skikkelig alternativ til aktiv skjerm, er det helt klart ikke.

Mister mye med passiv skjerm

Det du mister med passiv skjerm er faktisk ganske mye. Passiv skjerm henger litt etter, slik at hvis det er raske bevegelser på skjermen vil du ikke få et skarpt og fint bilde.

Passive skjermer sliter med forstyrrelser, slik at hvis det for eksempel er en lang svart, horisontal eller vertikal strek på skjermen, vil denne ofte fortsette som en lys strek til enden av skjermen. Derfor kan passiv skjerm vise seg å være lite egnet til å arbeide med grafikk.

En tredje svakhet går på lysstyrke. Skal maskinen brukes under forhold med sterkt motlys (for eksempel utendørs i sollys), risikerer du å se ingenting på skjermen.

Spar tusenlapper

For mange brukere vil det ikke gjøre noe at skjermen på PCen er litt dårligere enn det aller beste, så lenge mange tusenlapper kan spares. For tiden snakker vi om 4-6.000 kroner hvis du velger passiv fremfor aktiv skjerm.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Maskinene vi har tittet på – og vi understreker nok en gang at vi ikke har testet dem – koster fra ca. 11.000 kroner og et par tusenlapper opp. Det er da altså snakk om det aller billigste som finnes på markedet.

Dette betyr at Norge fortsatt har en litt høyere inngangsbillett for bærbar-kunder enn for eksempel USA, hvor vi har sett maskiner med gode spesifikasjoner fra ca. 8600,- (inkl. norsk moms ved import).

Hva trenger du?

Mange som kjøper bærbar PC (eller stasjonær PC, for den saks skyld) vil la seg friste til å kjøpe best mulig utstyr. Da er det viktig å tenke på at du i dag får svært mye datakraft selv om du kjøper det aller billigste. Hvis du kan svare ja på de fleste av spørsmålene under, kan du trygt kjøpe en av de bærbare PCene vi anbefaler her.

  • Bruker du maskinen hovedsakelig til alle former for tekst- og dokumentbehandling?
  • Driver du med vanlig nettsurfing?
  • Arbeider du ikke med krevende videoredigering?
  • Arbeider du ikke med avansert grafikk, men liker godt å etterbehandle digitale bilder og annet?
  • Bruker du ikke maskinen utendørs i særlig grad?