Alt du trenger er et hovedkort, prosessor og nytt minne, og du har i praksis en "ny" PC. Vurder også å bytte ut harddisken, gjerne med en SSD. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Alt du trenger er et hovedkort, prosessor og nytt minne, og du har i praksis en "ny" PC. Vurder også å bytte ut harddisken, gjerne med en SSD. Foto: Bjørn Eirik LoftåsVis mer

Billig å oppgradere PC-en

Komplett med oppgraderingspakke til under tusenlappen.

Noe av det kjekkeste ved å være eier av en stasjonær PC er at den som regel er meget enkel å oppgradere. Spesielt gjelder dette PC-er som du selv har satt sammen, eller som er satt sammen av en av de norske PC-leverandørene.

Ikke bare er det enkelt, det er også rimelig. Noen nettbutikker selger oppgraderingspakker bestående av hovedkort, minne og prosessor, og ofte er dette nok til at du kan gi en tilårskommen PC et nytt liv.

Les også: Så enkelt skrur du sammen en PC selv

Under tusenlappen

Hos Komplett.no kan du for eksempel oppgradere den med en pakke til under 1000 kroner. Da får du et relativt godt utstyrt microATX hovedkort fra Gigabyte, med blant annet USB 3.0-porter og støtte for harddisker på 3 TB og større, en A4-prosessor fra siste AMD-generasjon, samt 4 GB RAM.

Prosessoren har integrert Radeon grafikkbrikke, så du trenger ikke lenger et eget grafikkort. Hovedkortet har både VGA-, HDMI- og DVI-utganger, så du kan enkelt koble til den gamle skjermen din.

Det er denne pakka komplett nå selger for 995 kroner. AMD A4-prosessor, et microATX-hovedkort og 4 GB RAM. Foto: Komplett
Det er denne pakka komplett nå selger for 995 kroner. AMD A4-prosessor, et microATX-hovedkort og 4 GB RAM. Foto: Komplett Vis mer


Ytelsesesmessig får du en PC som holder tritt med alle moderne operativsystemer og aktuelle programmer, alt av video og 2D-grafikk. Er det en spill-PC du er på utkikk etter, trenger du i tillegg et kraftig grafikkort, og da blir prisen vesentlig høyere. For de fleste av oss, som har et begrenset behov i den retning, er 995 kroner altså nok til å gi den gamle PC-en nytt liv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Intel-alternativ

Hvis du derimot ønsker at "din nye" PC skal være Intel-basert, tar Komplett 1.495 kr. Denne kommer med en Core i3-prosessor som yter vesentlig bedre, i mange tilfeller er den dobbelt så rask ifølge oversiktene til Passmark. Driver du med tyngre jobber som videoredigering og komprimering, bør du definitivt vurdere en slik løsning.

Når det gjelder grafikkytelsen vil det samme gjelde som for den AMD-baserte maskinen: Den holder til alt, med unntak av nye, krevende 3D-spill.

Vurdér også harddiskbytte

Det er imidlertid ikke til å stikke under en stol at den gamle PC-en din sannsynligvis har minst én flaskehals som med fordel kan byttes ut i samme slengen: harddisken. La oss si at PC-en din var ny i 2006, og harddisken har stått i maskinen siden den var ny. Da er sjansen stor for at den har blitt offer for mekanisk slitasje med tilhørende støyøkning.

Ytelsesmessig vil den også slite mot moderne harddisker. En harddisk i terabyte-klassen koster bare noen hundrelapper, men er du riktig lur kjøper du en SSD og bruker den som systemdisk. Det vil gi en kraftig boost i ytelsen, og så kan du bruke den gamle harddisken til backup av data du vil ta vare på.

En SSD med 128 GB får du fra rundt 600 kroner.

Hva med operativsystemet?

Å installere Windows på nytt er å anbefale, men det finnes metoder for å overføre data fra den gamle disken til din nye SSD. Dette kan du lese mer om i denne artikkelen. Eventuelt går du for et godt, gratis alternativ.

Og hvis du lurer på hvordan du skal bytte ut delene og sette inn de nye, har vi laget en bygge-guide som du finner her.