Setapp – en slags Netflix for programmer

Betal månedlig for å bruke en haug av programmer

App-buffet for Mac lansert i betaversjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både for film og musikk har det blitt populært å betale en månedlig sum for et rikt utvalg, snarere enn å kjøpe titlene én og en.

Forretningsmodellen har også gjort sitt inntog på PC-fronten, der aktører som Adobe og Microsoft nå lar deg leie programmene deres mot en månedlig avgift fremfor å kjøpe dem for flere tusen kroner.

En slags Netflix for Mac-programmer

Setapp er en tjeneste som nettopp er lansert i (gratis) betaversjon. Her er tanken at du kan betale en månedlig avgift (10 dollar) og da ha tilgang til en haug av programmer.

Foreløpig er det snakk om rundt 50 av dem. Skaperne, MacPaw, tar høyde for flere, men ikke alt for mange heller. I et intervju med The Next Web, sier MacPaw-sjef Oleksandr Kosovan at de maksimalt vil ha 300 av de beste appene tilgjengelig via tjenesten.

MacPaw er blant annet kjent for å ha laget diskoppryddingsprogrammet CleanMyMac, samt Gemini, et program som finner filduplikater på datamaskinen.

Bakes inn i operativsystemet

Vi har prøvd betautgaven en stund allerede. Setapp fungerer ved at man først installerer et program, og deretter dukker Setapp-appene opp som et eget punkt i Finder-menyen og på menylinja på toppen av skjermen:

LETT TILGJENGELIG: Setapp-tjenesten legger seg under favoritter i Finder. Skjermdump: Pål Joakim Pollen
LETT TILGJENGELIG: Setapp-tjenesten legger seg under favoritter i Finder. Skjermdump: Pål Joakim Pollen Vis mer

Ved å dobbeltklikke på en av Setapp-appene dukker det opp et vindu som lar deg lese mer. Om du vil installere det, trykker du bare på knappen, og i løpet av sekunder er programmet lastet ned og startet.

MER INFO: Dobbeltklikk på et program for å lese om det og trykk «Open» for å laste ned og starte programmet. Skjermdump: Pål Joakim Pollen
MER INFO: Dobbeltklikk på et program for å lese om det og trykk «Open» for å laste ned og starte programmet. Skjermdump: Pål Joakim Pollen Vis mer

Skaperne lover også at du alltid vil ha tilgang til siste versjon av programmet, og at du ikke vil bli belemret med kjøp i appene.

Her er en video som viser hvordan det hele fungerer:

Ikke nok med App Store

Noe av motivasjonen skal ha vært begrensningene i Mac App Store.

Blant annet må apper som tilbys her kjøre «sandboxed», som betyr at de ikke får tukle med systeminnstillinger og andre ting. Det gjør appene trygge for brukere, men gjør også at mer avanserte apper ikke kan selges via Mac App Store fordi de da mister nødvendig funksjonalitet.

Blant annet er ikke MacPaws nevnte CleanMyMac-program å finne i Mac App Store på grunn av disse begrensningene.

Hva med app-utvalget?

Tar vi en titt på det foreløpige app-utvalget er det ganske mange av programmene som er myntet på mer profesjonelle brukere. Her finner du blant annet databaseverktøy, programmeringsverktøy, FTP-program, skjermopptak, fjernstyringsprogramvare og den slags.

NOE FOR EN HVER SMAK: Setapp teller per i dag rundt 50 apper, men ifølge skaperne vil de gjerne tilby enda flere. Faksimile: setapp.com
NOE FOR EN HVER SMAK: Setapp teller per i dag rundt 50 apper, men ifølge skaperne vil de gjerne tilby enda flere. Faksimile: setapp.com Vis mer

Men du finner også programmer med litt lavere brukerterksel, som Downie, som lar deg lime inn en URL og laste ned videoer på nettsiden direkte (for eksempel fra YouTube), bloggverktøyet Blogo, kalkulatoren Numi og iPhone-utforskeren iMazing.

Mange av programmene koster flere hundre kroner om du skal kjøpe dem. Du kan lese mer om appene på denne siden.

70 prosent av inntektene deles med app-utviklerne basert på hvor mye programmet brukes. De står også fritt til å selge programmene sine som før.

Slik kan du prøve

Høres denne løsningen fristende ut, kan du peke nettleseren din til setapp.com for å stille deg i kø for å være med på betaen. Den er altså foreløpig gratis, men vil etter hvert gå over til å bli en betaltjeneste på samme måte som Netflix og Spotify.

PS! Vi har fått 150 «køfripass» av Macpaw slik at man kan bruke betaen umiddelbart:

Hva synes du? Foretrekker du heller å kjøpe programmene eller synes du en slik buffet-løsning er å foretrekke? Vi hører fra deg i kommentarfeltet under.

LES OGSÅ:
11 Mac-programmer vi laster ned med en gang
11 elegante Mac-triks du bør kunne
Tomahawk samler all musikken din i ett program

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!