Best på Comdex: Trådløs overvåkning

Det trådløse overvåkningssystemet Spider RFID Tracking System har blitt kåret til det beste produktet på årets Comdex-messe i Las Vegas. Og kanskje er dette et viktig produkt av tiden? Også en rekke andre spennende produkter har vunnet kategori-priser.

Vi har nylig hørt hvordan radiosignalene fra elektroniske sendere som var innebygget i pengekoffertene hjalp politiet i Oslo å finne igjen ransutbyttet etter et pengetransportran.

Nå har den trådløse oppsporingsenheten Spider RFID Tracking System blitt kåret til det beste produktet på årets Comdex-messe i Las Vegas.

Kanskje er det et tegn i tiden at det er mer gjennomslag for denne type produkter, som kan hjelpe til å forhindre tyverier. Men produktet kan absolutt forsvare tittelen sin som ”Best of Show” på Comdex 99, en pris som deles ut årlig av PC Week.

Spionen som ser deg

Spider-systemet består av to type enheter, SpiderTags og SpiderReader, som har kontakt med hverandre via radiobølger. SpiderTags er små sendeenheter på 4,31 x 2,54 x 0,76 cm, som du fester til det som skal overvåkes. SpiderReader er en trådløs enhet som registrerer hvor hver av SpiderTag-enhetene befinner seg. Leseren kan identifisere senderne på avstander opp til ca. 91 meter, og kan lokalisere sendere som befinner seg innenfor en rekkevidde på 1,5 meter. Denne informasjonen sender SpiderReader videre til en sentral datamaskin.

Dette systemet egner seg neppe til oppsporing av ting på store områder, men er heller tiltenkt overvåkningssystemer innenfor en bygning eller avgrenset område. For eksempel kan SpiderTags festes på enheter som ikke skal tas med ut av det bestemte området, eller på gjenstander som man til enhver tid trenger å vite hvor er. Produsentene ser også for seg systemet i bruk på fabrikker o.l.

Flere ting gjør at SpiderRFID Tracking System, som også ble kåret til Best Networking Hardware på Comdex 99, skiller seg fra andre overvåkningssystemer som baseres på radiobølgeteknologi: programmerbare sendere, muligheten til å lokalisere senderne eller unngå at gjenstandene de er festet på kolliderer (hvis de er maksimum 1,5 meter unna leseren) og den lave prisen.

I USA vil hver SpiderTag koste så lite som 20 dollar (ca. 160 kroner), mens SpiderReader koster 1 995 dollar (rundt 15 700 kroner).

Andre spennende vinnere

I tillegg til at SpiderRFID Tracking System stakk av gårde med hovedprisen ”Best of Show” og vant kategorien for beste maskinvare for nettverk, ble det også kåret vinnere i en rekke andre kategorier. Dette er produktene som PC Weeks jury synes var den beste og mest fremtidsrettede nyvinning innen hver kategori:

  • Beste stasjonære, mobile og håndholdte system: Qbe Personal Computing Tablet fra Aqcess Technologies Inc.s. Her kan du lese vår omtale av Qbe PCen, som er en spennende ny løsning på PC-markedet.
  • Beste eksterne tilleggsutstyr: Sony Multiscan SDM-N50 fra Sony Electronics Inc. (15” ultratynn LCD-monitor – kun 1,27 cm tykk).
  • Beste nye teknologi: Split Bridge Technology fra Mobility Electronics Inc. (Dokkløsning med plass til PCI-kort, som kan deles i bruk av flere bærbare enheter).
  • Beste programvare for Web-utvikling: Workflow Suite Version 4.2 fra Ultimus Inc. (Web-basert prosjektstyrings-/planleggingsverktøy).
  • Beste verktøy: [email protected] Version 2.0 fra CyberLink USA. (Verktøy for å lage multimediapresentasjoner).
  • Beste programvare for nettverk: NetWare 5.1 fra Novell Inc. (Nettverk operativsystem).
  • Beste programvare for personlig ytedyktighet: DataScope 3.0 fra Mindmaker Inc. (Programvare som ordner data slik at det skal bli lettere å analysere, hvor informasjonen kan presenteres i svært avanserte matriser av data).
  • Beste programvare for bedriftsproduktivitet: Entice! fra Multiactive Software. (Web-basert prosjektstyrings-/planleggingsverktøy for mellomstore bedrifter, med administrasjon av kundeforhold og hjelp til bl.a. å lage Web-basert presentasjon og butikk som kan selge varer eller tjenester over Internett).