Best og billigst med egen sky?

Nettsky eller The Cloud - er det bare tåkeprat?

I næringslivet har det lenge vært snakk om å flytte egne datasystemer ut av huset og heller kjøpe tjenester som leveres over Internett. Om dette er lønnsomt, sikkert, mer brukervennlig, fleksibelt og så videre diskuteres friskt. Men også for private brukere har det dukket opp flere interessante tjenester og flere kommer.

Rene tjenester forutsetter bare at du har en datamaskin som kan kobles opp på Internett, programvare finnes for praktisk talt alle plattformer, fra PC-er til mobiler.

Hva finnes i skyen?


Programmer i nettskyen kan kjøre i et nettleservindu eller i samarbeide med et eget program som kjører på brukerens maskin. Google Earth, Google Maps, Google Apps, Spotify, Wimp, Microsoft Office Web Apps og masse annet.

Lagringstjenester er rett og slett mulighet for å lagre data på nett, som så kan hente ned fra hvilken som helst annen maskin. Det finnes en mengde slike tjenester, blant de mest kjente er DropBox, SkyDrive, Google Drive og norske Jotta.

Det vanlige er at du får en begrenset kapasitet gratis, men kan kjøpe større lagringskapasitet ved å betale en viss sum per måned, noen har også gunstigere tilbud for årsbetaling.

Vi har skrevet mye om mange av disse tjeneste tidligere, her finner du en samling.

Men hva med å lage din egen sky?

Poenget med å lagre egne data i nettskyen er først og fremst å kunne få tilgang til dataene uansett hvor du er, og på forskjellige enheter som PC, mobil og nettbrett. Samtidig blir dataene dine også automatisk sikkerhetskopiert av tjenesteleverandøren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå kommer det også andre løsninger, som bruker din egne harddisker. Da er du ikke begrenset av kvoter og kan legge opp så mye lagringsplass du måtte ønske.

Men en harddisk er jo ikke nok. For å kunne bruke de nye tjenestene må den enten være koblet opp direkte til en ruter, eller sitte i en NAS fra en produsent som tilbyr en lagringsløsning i nettskyen.

De datakyndige vil bemerke at det ikke er noe nytt at man kan få tilgang til maskiner og lagring på eget hjemmenett via ruteren og DDNS-tjenester (Dynamisk DNS). Det er riktig, men brukerterskelen er ikke like lav som i de nye tjenestene.

Ruterprodusenter som tilbyr muligheter for lagring:

Asus har nettopp lansert AiClud som tilbyr apps for iOS og Android eller via nettleseren på PC/Mac.

Du må ha en av de nyeste ruterne: RT-AC66U, RT-N66U eller RT-N16U, og en USB-disk koblet til USB-porten på ruteren. Du må også registere deg med en Asus Webstorage konto.

Best og billigst med egen sky?


I tillegg til lagring er det flere tjenester som tilbys, det kan du lese mer om hos Asus.

D-Link har D-Link Cloud som støtter flere produkter fra D-Link. Tjenesten heter mydlink og tilbyr både nettlagring via USB-porten på ruteren og administrasjon av hjemmenettverket. Har du overvåkingskamera fra D-link kan du også sjekke disse via den samme mydlink tjenesten.

Cisco Connect Cloud heter tjenesten fra Linksys, og fungerer med Linksys Smart Wi-Fi rutere. He registrerer du hjemmenettverket ditt hos Linksys og får tilgang via gratis apps du kan laste ned fra iOS AppStore, Androids Google Play eller via nettleseren.

Med disse appene kan du administrere nettverket, sjekke videokameraer og mye annet. Mer info finner du på infosiden til Cisco Connect Cloud

NAS-tilgang fra internett

Synology har nylig lansert programvaren DSM 4.1 for sine NAS-enheter. Dette er en stor oppgradering som gir deg tilgang til både lokale apps for mediehåndtering og en sky-tjeneste som gir deg tilgang til NAS-en via internett. Tjenesten kan også synkronisere innhold til intern lagring på klientmaskinene du bruker, slik at du ikke til en hver tid er nødt til å være tilkoblet for å bruke datene.

Du kan lese mer om Synology Cloud Services her

Vi kommer tilbake til testing av disse tjenestene etter hvert.