Foto: Per Ervland
Foto: Per ErvlandVis mer

Best i test

For de som har lest testene på DinSide de siste månedene kommer det neppe som noen overraskelse hvilket kamera som er vår favoritt i kompaktklassen.

Det er nesten ironisk, men kameraet som tar de beste bildene i denne gruppen, er også det billigste kameraet. Dessuten er det verdt å merke seg at det er kameraet med færrest megapiksler i denne testen, så til alle som er på jakt etter flest mulig megapiksler: Megapiksler er ikke et mål på bildekvaliteten, og spesielt på lommekameraer ser vi stadig at for mange megapiksler faktisk gjør bildekvaliteten dårligere.

Ikke bare er bildekvaliteten meget god hos dette kameraet - det har også avanserte funksjoner som blender- og lukkerprioriterte bilder, som kun gjelder et fåtall av disse kameraene, og det har dessuten en vanvittig batterilevetid på 580 bilder - over tre ganger så mange som enkelte av de andre kameraene i testen! Kameraet er spesielt godt innendørs fordi det kan ta bilder med høy følsomhet uten at bildekvaliteten taper seg like mye som sine motstandere, og innehar også noen interessante finesser som det å ta to bilder på rappen; ett med og ett uten blits, slik at du i etterkant kan ta vare på det du synes ble finest.

Fujifilm FinePix F30
Fujifilm FinePix F30
Vis mer


Det eneste lille minuset med testvinneren er at automatikken har en tendens til å bruke unødig høy følsomhet i enkelte situasjoner, og at du da vil få et bedre resultat ved å overstyre selv. Heldigvis har kameraet en Auto(400)-innstilling, som vi anbefaler å bruke med mindre du befinner deg i dårlig lys eller vil fryse bevegelse i bildet mest mulig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

TESTVINNER: Fujifilm FinePix F30

Les hele testen: Fujifilm FinePix F30

Men, det er naturligvis flere kameraer som er verdige en plass under juletreet i år, for vinnerkameraet er ikke best på absolutt alle områder. Her er resten av gjengen:

Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer

Canon Ixus 850 IS

Verdens største kameraprodusent skuffer ikke - 850 IS er et særdeles godt kamera med få svakheter. Spesielt forlokkende er vidvinkelen på 28mm, som gjør at du får med mer i bildet enn noe annet kamera i denne gruppen, og kameraet byr dessuten på ansiktsgjenkjenning som gjør det lettere å ta bilder av personer.

Kameraet er dessuten lynraskt i bruk, og både autofokus og seriefotografi er helt på topp i denne klassen; kun slått av "lillebror" 800 IS. Kameraet mangler litt når det gjelder avanserte funksjoner, men er til gjengjeld ett av kameraene som er lettest å bruke, og bildestabilisatoren gjør at kameraet kompenserer for din skjelving på hånda, og bildene blir dermed skarpere. En morsom funksjon er også "fargevariasjon", der du kan velge ut en farge i bildet som beholdes, mens resten blir sort/hvitt.

På minussiden er det ikke veldig mye å sette fingeren på, men nok til at vi "bare" triller en femmer, men en sterk sådan - bildekvaliteten er veldig god, men hjørnene blir uskarpe; en svakhet med objektivet. Som nevnt mangler kameraet også de mest avanserte funksjonene, og ligger et stykke bak de beste når det gjelder batterilevetid. Dessuten er det blant de dyrere kameraene i denne testen.

Les hele testen: Canon Ixus 850 IS

Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer

Casio Exilim EX-Z1000

Kameraet fra Casio får en noe svak femmer på terningen, men har ingen spesielle svakheter; det er jevnt over et meget godt kamera, uten å briljere på noen punkter. Spesielt kan vi trekke frem at kameraet er meget brukervennlig, og den store LCD-skjermen i 16:9-format byr på en smart løsning med tanke på hvordan menyvalgene er organisert på den ene siden.

Kameraet har god batterilevetid, er over middels raskt og tar jevnt over gode bilder med god skarphet. Vi har til gode å se bedre bilder fra et kompaktkamera med ti megapikslers oppløsning, og støynivået er moderat.

Les hele testen: Casio Exilim EX-Z1000

Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer

Sony Cybershot DSC-T50

T50 er ett av kameraene som stikker seg ut - det kommer både i helsort og "cherry red", har en stor, 3 tommers trykkfølsom skjerm, og starter opp veldig raskt ved at du skyver ned et lokk foran objektivet - reine Lucky Luke. Den trykkfølsomme skjermen gjør at kameraet er veldig brukervennlig, og er også praktisk i forhold til for eksempel spotfokusering, der du kan trykke for å indikere hvor du vil at kameraet skal fokusere.

Batterilevetiden er også meget god - 400 bilder etter CIPA-standarden, og dessuten vises det hvor mange minutter som gjenstår på skjermen. Kameraet har også en litt artig lysbildefunksjon, der du kan se igjennom bildene med stilige overganger, akkopagnert av musikk fra minnekortet (også kopiert fra PCen din). Når det gjelder bildekvalitet, tar kameret jevnt over gode bilder, selv om vi gjerne skulle ha sett at objektivet var mer lyssterkt og at korteste brennvidde (38mm) var enda litt kortere.

Kameraet får også trekk for å være dyrt - 4.000 kroner gjør det til det dyreste i denne testen, og dessuten er autofokusen svært treg når lystilgangen blir dårlig.

Les hele testen: Sony Cybershot DSC-T50

Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer

Nikon Coolpix L5

Nikon har en rotete nummerering på kameraene, men i L-serien er L5 toppmodellen, selv om modellnavnene strekker seg til 6. Nytt denne gangen er at kameraet har fått bildestabilisator, som hjelper deg når du tar håndholdte bilder i dårlig lys, eller ved full innzooming. Kameraet har nemlig 5x optisk zoom og er i stand til å la deg komme ganske nær det du skal ta bilde av.

For deg som er mest opptatt av bildekvaliteten, er Nikon sjelden et dårlig valg. L5 tar meget gode bilder, men har også noen svakheter. For det første har det et klumpete design som ikke er så veldig lommevennlig - faktisk er kameraet nesten dobbelt så tykt som det andre 5x-kameraet i denne testen (Mju 750). I tillegg er kameraet tregt i bruk - oppstartstiden er høy, og fra bilde til bilde går det også ganske tregt. I forhold til Ixus-kameraet, får du bare tatt halvparten så mange bilder på 10 sekunder.

Les hele testen: Nikon Coolpix L5

Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer

Olympus Mju 750

Det lille kameraet fra Olympus ser unektelig sprekt ut, og det er et av de mest brukervennlige kameraene i denne testen. Spesielt vil vi trekke frem "guide"-innstillingen, som hjelper en nybegynner til å ta bilder i motlys, få uskarpe bakgrunner etc. I dårlig lys er også skjermen blant de beste - spesielt god på å vise hva du er i ferd med å ta bilde av der andre blir for mørke. Kameraet er også det eneste som er bygget for vær og vind, og tåler en tur i regnet eller i slalombakken, avhengig av hvor du bor.

Vi har imidlertid et par store ankepunkter mot Olympus denne gangen, og det første går på bildekvalitet. Bilder fra kameraet har et dårlig detaljnivå, spesielt ut mot kantene, og ytelsen er ikke bra, med 3 sekunders oppstartsid som er dobbelt så lenge som de beste. I tillegg er batterilevetiden blant de svakeste, med 190 bilders varighet på én ladning, og kameraet får en sterk treer på terningen.

Les hele testen: Olympus Mju 750

Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer

Samsung NV10

Dette er kameraet vi virkelig ønsket å like - NV10 er et særdeles utradisjonelt kamera. Det har et stilig retrodesign og har så mye knapper rundt LCD-skjermen at det er lett å bli forvirret ved første gangs bruk. Imidlertid er idéen knakende god - menyvalgene ligger i en matrise, og så og si alt av innstillinger er tilgjengelig via to trykk - én knapp på den vannrette raden og én på den loddrette. Dessverre er løsningen litt upresis, som gjør den litt halvfomlete, og et av de største kjøpsargumentene blir ikke så slående allikevel.

I tillegg er ikke bildekvaliteten så veldig god, kameraet yter middelmådig og har svak batterilevetid. Det er ett av de dyreste kameraene på kompaktmarkedet, som vipper sluttkarakteren ned til en sterk treer.

Les hele testen: Samsung NV10

Til hovedsiden for digitale kameraer