Best i test

Har du iPod, har du bare ett reelt valg i denne testen. For alle andre, derimot, har vi et par gode stalltips.

Vi har i denne testen sett på syv nettmusikker som selger musikk i elektronisk format over Internett. Det som først og fremst skiller dem, er hvor brukervennlige tjenestene er, samt prislappen for et album. Selv om komprimeringsalgoritme og bitrate er noe forskjellig i flere av butikkene, er det fin liten forskjell i praksis; spesielt med tanke på at det også er svakheter i både MP3-spillere og hodetelefoner. Lydformatene WMA og AAC er dessuten langt bedre på lave bitrater enn for eksempel MP3, og forskjellen mellom 128kbps og 192kbps er ikke like merkbar som på MP3, der lyden mangler en god del detaljer på 128kbps.

Når det gjelder DRM-beskyttelse er det ingen som kun selger DRM-fri musikk, selv om vi gir honnør til tre av butikkene for i hvert fall å tilby noe i MP3-format, som du står fritt til å bruke som du vil, til eget bruk vel å merke. Det skal sies at DRM-beskyttelsen ikke er veldig vanskelig å komme rundt, og at det ikke er verre enn å brenne musikken ut på CD-plate (som lisensene gir deg lov til) for deretter å rippe den inn på maskinen igjen, for eksempel i MP3-format (dog strider dette altså med rettighetene og blir ansett som ulovlig).

Artikkelen fortsetter under annonsen

For alle som har iPod, er det bare ett reelt valg i denne testen, nemlig å kjøpe musikken fra iTunes Music Store. iPod er nemlig ikke kompatibel med Microsofts DRM, og siden alle andre butikker selger musikk i DRM-beskyttet WMA-format, vil du ikke kunne spille av denne musikken på Apples spillere. Apple er derimot i strid med Forbrukerombudet her til lands fordi de ikke vil lisensiere sitt DRM-system, FairPlay, med det resultat at det kun er iPod av bærbare enheter som kan spille av musikken kjøpt i iTunes.

Utdrag fra klagebrevet sendt fra forbrukerrådet til iTunes Music Store. Brevet i sin helhet finner du her.
Utdrag fra klagebrevet sendt fra forbrukerrådet til iTunes Music Store. Brevet i sin helhet finner du her.
Vis mer


iTunes Music Store
iTunes Music Store
Vis mer


iTunes er best

Hvordan dette vil løse seg er vi spente på, for det er ingen tvil om at iTunes Music Store er den beste nettbutikken i denne testen, og det er egentlig bare mangelen på kompatibilitet med andre spillere enn iPod som vi har å trekke for, og selv det lar seg omgå. iTunes er den suverent mest brukervennlige tjenesten og har et gjennomtenkt design, effektivt søk, mulighet for å se hva andre brukere synes og en god betalingsløsning. Integrasjonen mellom nettbutikk og ens egen samling gir en briljant totalpakke og prisene er blant de hyggeligere i denne testen. Det forbauser oss på ingen måte at denne nettbutikken står for over 80% av det totale salget av lovlig musikk over nettet pr i dag, med over to milliarder sangnedlastinger på samvittigheten.

Også anbefalt: Prefueled.com

Best i test


Hvis du ikke har iPod, vil opprettholde konkurransen i markedet eller av andre grunner foretrekker WMA-formatet, har vi også en favoritt til andreplassen: Prefueled.com. Første gang vi var inne på denne tjenesten fikk vi litt bakoversveis (vi er jo tross alt passert 30 alle mann) av den røffe og ungdommelige grafiske løsningen, men vi brukte veldig kort tid på å venne oss til det, og enda kortere tid på å like tjenesten veldig godt. Mye er gjort elegant hos Prefueled.com – søkefeltet fungerer selv om du skriver Fujentes med j (det skrives uten) og sorterer resultatene slik at du omtrent alltid finner det du er ute etter på toppen. Vi gir også ros muligheten til rett og slett bare å titte litt – det være seg i en kategori, et artistnavn, forbokstaven i et artistnavn eller en kombinasjon, og at ungdom uten kredittkort kan få kjøpt ”kontantkort” i enkelte butikker er også et pluss (det mangler imidlertid informasjon om hvor dette er å få kjøpt). Videre er det også den eneste av nettbutikkene som lar brukerne laste opp musikk de har laget selv, og denne musikken selges så gratis i nettbutikken.

Billigste nettbutikk: MSN Music

Best i test


MSN Music fortjener også hederlig omtale. Hvis du hører mye musikk på PC-en, er MSN Music den eneste tjenesten som lar deg streame ubegrenset musikk mot et fast beløp – fri tilgang på halvannen million sanger for 89 kroner måneden kan være en gulrot for mange. Butikken har også de beste prisene i denne testen, med 80 kroner for et album som fast pris, og singlene koster alltid åtte kroner. Vi har imidlertid våre ting å trekke for: For det første er søketeknologien helt håpløs, og det fra ett av verdens største IT-selskap, som også prøver å få folk til å bruke deres egen søkemotor. Hvorfor ikke implementere denne i MSN Music? Vi synes også betalingsløsningen burde ha vært mer elegant – først fyller du opp kontoen, som er greit nok, men at det kun er et klikk på ”kjøp”-knappen som skal til for å tappe kontoen for 80 kroner er i overkant – vi liker et kjapt ”er du sikker?”-spørsmål før vi bruker penger.

Best i test


Tilbyr DRM-fritt: CDON.com

Best i test
Best i test


CDON.com har et godt utvalg av musikk, og kvaliteten på musikkfilene er meget god med 192kbps WMA. På våre stikkprøver ser det også ut til å være en prispolitikk fra CDON.com å ta 99 kroner også for dobbeltalbum, og 40 sanger med De Lillos for 99,- var i så måte testens beste kjøp. Vi savner imidlertidig at elektronisk musikk burde ha vært bedre adskilt fra resten av nettbutikken, og på grunn av dette er brukervennligheten så som så. Betalingsprosessen er også noe tungvint, men vi setter pris på at CDON.com også selger litt musikk i DRM-fritt MP3-format.

Godt utvalg: SOL og QXL


SOL Musikkdownload og QXL Musikkbutikk er i bunn og grunn den samme nettbutikken med forskjellig skall, men vi foretrekker SOLs versjon, med mer behagelige farger og en bedre strukturering av musikken. I tillegg er SOLs priser noe hyggeligere enn QXL sine, som tar 159 kroner for album som har mer enn 16 sanger – nesten dobbelt så mye som MSN Music tar. Butikkene har et godt utvalg med musikk (”100.000-vis av sanger”), men har litt å gå på når det gjelder brukervennlighet, spesielt når det gjelder søkefunksjonaliteten. Butikkene selger for øvrig musikk i 192kbps WMA-format og har i likhet med CDON.com en egen seksjon med DRM-fri MP3-musikk.

Best på "alternativ" norsk: Musikkonline.no

Best i test


Musikkonline.no får jumboplassen i denne testen. Tjenesten hevder å ha ”nettets største samling av norsk musikk”, men det er i beste fall en sannhet med modifikasjoner. Av 20 etterspurte norske singler og album i denne testen, hadde Musikkonline bare tre av dem, mens de andre nettjenestene hadde fra 10-14. I tillegg kunne brukeropplevelsen ha vært bedre – for å søke må du først angi hva du søker etter (artist, sang, album etc). Kvaliteten på musikken er bra (192kbps WMA), men på lydbøker må vi nøye oss med 48kbps, som vi synes er for lavt, og vi kjøper ikke argumentet med store filstørrelser. På den positive siden har musikkonline.no mye unikt, som for eksempel lydbøker, lyrikk, folkemusikk etc., som ingen av de andre nettbutikkene kan tilby, og selv om vi mener at konkurrentene er bedre, vil vi ikke omtale musikkonline.no som ”dårlig”, så er det påpekt.

Under følger en tabell over delkarakterene, vekting og totalkarakter:

Best i test


Mer musikk på DinSide: