Best i test

Kampen om kamerakundene tilspisser seg, og det er de små forskjellene som avgjør. Vi har funnet vår marginelle favoritt.

Som antydet på forrige side har det ikke vært en lett jobb å kåre en vinner denne gangen. Mens ett kamera har godt med funksjonalitet for de mer avanserte brukerne, kan et annet kamera være raskere i bruk, et tredje kamera ha bedre bildekvalitet og et fjerde kamera være bedre å holde i. Vi har derfor vært nødt til å spørre oss selv om følgende: "Hvilket kamera tror vi at folk flest vil være mest fornøyd med?" Vinnerkameraet er med andre ord det kameraet som best har klart å kombinere bildekvalitet med brukervennlighet, ytelse, funksjonalitet og konstruksjon.

Best i test


Canon PowerShot S3 IS

PowerShot S3 IS er vårt førstevalg i denne testen fordi det er kameraet vi mener vil være det beste valget for de fleste. Det er svært lett å bruke og har den klart beste ytelsen i denne testen: best batterilevetid, suverent best hastighet på seriefoto, en av de raskeste oppstartstidene og en av de raskeste autofokusene. S3 IS har også ett av de aller mest lyssterke objektivene, og den vippbare skjermen kombinert med 0cm makronærgrense gir deg et hav av kreative muligheter. I tillegg er det blant de fremste på bildekvalitet i de aller fleste situasjoner og har et par morsomme funksjoner ingen av konkurrentene kan skilte med. Kvaliteten på innspilt video er også best i denne gruppen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Canon PowerShot
S3 IS
Canon PowerShot
S3 IS
Vis mer


Det betyr ikke at kameraet er uten svakheter: For det første har ikke kameraet spesielt god vidvinkel, det mangler RAW-funksjonalitet og den elektroniske søkeren er ikke spesielt god sammenlignet med de beste. Det finnes også kameraer i denne testen som tar marginelt skarpere bilder og har mindre støy på høye ISO-verdier, men alt i alt scorer S3 IS høyt på samtlige av våre kriterier og er fortsatt vår favoritt i denne klassen.

PS! Vi testet S3 IS allerede i fjor sommer og trillet en sekser - nå har konkurransen blitt hardere, og det medfører at kameraet ikke lenger er et like krystallklart førstevalg, som gjør at det i denne testen "bare" får en femmer.

Les hele testen: Canon PowerShot S3 IS

Best i test


Panasonic Lumix DMC-FZ8

Panasonic er, bokstavelig talt, testens lille overraskelse – FZ8 er nemlig det aller minste kameraet i denne testen, og da vi klådde på det på PMA-messen tidligere denne våren, var vi sikre på at det ikke stod i batteri; så lett er det. Allikevel har Panasonic på imponerende vis klart å lage ett av de beste kameraene i denne testen, med det mest lyssterke objektivet - f3.3 på full tele må sies å være ekstremt bra.

I tillegg er kameraet en fryd å bruke – her har ingeniørene tenkt lurt. Små detaljer som ”Intelligent ISO”, der kameraet bestemmer ISO-verdi i ”skuddøyeblikket” basert på bevegelse i bildet og nødvendig lukkertid for å hindre uskarphet, eller at seriefotoikonet blir krysset ut når du velger blits gjør brukeropplevelsen bedre. At de fleste knapper må holdes inne i noen tideler før du får tilgang til funksjonen hindrer også at du er uheldig å komme borti en knapp. FZ8 er også blant de bedre ytelsesmessig og har, sammen med Canon, den mest effektive bildestabilisatoren i denne testen.

Svakheten er at bildekvaliteten kunne ha vært noe bedre, og spesielt på lave ISO-verdier har FZ8 mer støy enn de andre kameraene i denne testen.

Les hele testen: Panasonic Lumix DMC-FZ8

Best i test


Olympus SP-550UZ

På papiret er kameraet fra Olympus et råskinn uten sidestykke. Med 18x optisk zoom tilsvarende 28mm på vidvinkel til vanvittige 504mm på tele, dekker objektivet et brennviddeintervall som overgår samtlige av de andre kameraene i denne testen, og det er svært imponerende.

SP-550UZ er også meget brukervennlig. Nybegynnere vil sette pris på den innebygde guide-funksjonen, der du får hjelp til for eksempel å fotografere i motlys eller gjøre bakgrunnen uskarp, mens mer erfarne brukere også får sine behov tilfredsstilt med et hav av funksjoner, inkludert fotografering i råformat, og det finnes også et par morsomme funksjoner, som seriefoto som tar 15 1Mp-bilder på ett sekund. I tillegg fremstår kamerahuset som solid og godt å holde i, og vi har lite å utsette på betjeningen.

Kameraets svakhet ligger på ytelsessiden, og spesielt autofokusen er i overkant treg sammenlignet med de andre. Bildekvalitetsmessig finner vi også enkelte svakheter, som for eksempel hvitbalanse i lampebelysning, der bildene blir i overkant gule.

Les hele testen: Olympus SP-550UZ

Best i test


Fujifilm FinePix S9600

På mange måter er Fujifilm S9600 blant de mest attraktive ultrazoomkameraene på markedet. Det er rett og slett en drøm å holde i - stor størrelse, veldig godt grep og et solid inntrykk av kvalitet. I tillegg fungerer zooming og fokusering som på speilrefleks (ved å vri på en ring rundt objektivet); langt raskere og mer presist enn bryterne vi finner på de andre kameraene i denne testen. Kameraet har mange knapper og er rikt på funksjoner; blant annet kan Fuji skilte med både med vidvinkel og råformat, og den elektroniske søkeren er stor og høytoppløselig. Etter å ha tatt den første runden med kameraene på tur, var S9600 en av våre favoritter til å gå til topps i denne testen.

Men, kameraet har en akilleshæl: Det mangler bildestabilisator. Skal du ta bilder håndholdt på full tele er det en nødvendighet, spesielt siden objektivet også er det mest lyssvake ved full innzooming i denne testen. Når Fujifilm i tillegg har skviset ni megapiksler på CCD-brikken, blir ikke "ISO-våpenet" like godt som det er på noen av lommekameraene deres, med mer støy og mer aggressiv støyfjerning, og da synes vi S9600 faller litt bakpå. Kameraet hadde vært bedre med bare seks megapiksler, og kanskje det beste hvis det i tillegg hadde hatt bildestabilisator. Uten det blir bruksområdet noe innskrenket.

Les hele testen: Fujifilm FinePix S9600

Best i test


Sony Cyber-Shot DSC-H5

Kameraet fra Sony er heller ikke noe dårlig kamera – det er forholdsvis stort, godt å holde i og har optisk bildestabilisator. LCD-skjermen er størst i denne gruppen med 3 tommer og 230.000 pikslers oppløsning, og kameraet bruker AA-batterier. Plusspoeng får Sony også for at det følger med oppladbare AA-batterier og batterilader i pakka.

Ulempen for Sonys del er at det ikke har noen sider ved seg som gjør det mer attraktivt enn de andre kameraene i denne testen. Bildekvaliteten er god, men ikke noe bedre enn de fleste andre, ytelsen er middels og med tanke på brukervennlighet har Sony fortsatt en del å strekke seg etter for å matche Panasonic, Olympus og Canon.

Les hele testen: Sony Cyber-Shot DSC-H5

Best i test


Kodak EasyShare P712

Selv om P712 på ingen måte er noe katta-i-sekken-produkt får det sisteplassen i denne testen. Jevnt over er kameraet fra Kodak helt okay, men det blir liggende litt bak de beste i flere grener – bildekvaliteten er noe svak, brukervennligheten kunne ha vært bedre, LCD-skjermen har dårlig oppløsning og batterilevetiden er den laveste i denne testen. På den positive siden er autofokusen blant de raskeste og kameraet er komfortabelt å holde i.

Les hele testen: Kodak EasyShare P712

Lyst på noe annet? Sjekk ut DinSides kameratester.