Best i test

La det være sagt med en gang: du gjør neppe et bomkjøp med mindre du betaler alt for mye.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Produktfoto: Per Ervland

Aldri før har det vært billigere for et godt digitalkamera, og speilreflekskameraene i denne testen viser alle at det bor potensiale hos alle produsentene.


Det er ikke lenger noen kjempeforskjell på god og dårlig, og selv om vi har funnet vår favoritt blant denne gjengen, bør du tillate deg å gjøre et par vurderinger på egen hånd.

Ett av aspektene er rett og slett hvor godt kameraet er å holde i med dine hender, eller gjette litt med tanke på de hendene som skal bruke kameraet mest hvis du har tenkt til å gi det bort til jul.

En med små hender vil kanskje synes at Nikon D80 blir i overkant stort, mens en med store hender vil synes det lille grepet på Canon EOS 400D gjør det vanskelig å betjene kameraet. Prøv i en butikk - kjenn på dem, sjekk at du rekker alle knappene og at det føles komfortabelt å holde i - mange mener faktisk at dette er ett av de viktigste punktene å tenke på når du skal ha nytt kamera og er ting som uansett ikke går an å vurdere på vegne av alle.


I tillegg kan det være at du har en gammel onkel som har en haug av Minolta-optikk liggende, og at du derfor vil komme veldig godt ut av det økonomisk om du går for Sonys modell, eller Pentax, for den saks skyld. Hvis du har kamerainteresserte venner som allerede har kjøpt kamera, er det også verdt å vurdere muligheten for å byttelåne optikk. Med unntak av Sony/Minolta, Pentax/Samsung og Olympus/Leica/Panasonic er det ingen objektiver som kan brukes på ulike kameramerker.

Når det er sagt - det er andre forskjeller mellom god og dårlig som er verdt å tenke på. Her er våre vurderinger av de seks kameraene:

Canon EOS 400D
Canon EOS 400D
Vis mer


Best i test: Canon EOS 400D

Med testens hyggeligste prislapp er Canon EOS 400D et kanonkjøp. Ikke bare er det 500 kroner billigere enn nestemann, men frem til nyttår har også Canon en CashBack-kampanje som gir deg 560 kroner tilbake hvis du kjøper denne modellen (mer informasjon), som gir en reell pris på rundt 5.000 blank i de billigste nettbutikkene.

EOS 400D er svært brukervennlig, med godt merkede knapper og hurtig tilgang til de aller fleste funksjonene. Det er riktignok ikke det mest avanserte kameraet og kunne gjerne ha hatt en større søker, men gevinsten er at kamerahuset er blant de mest kompakte å pakke i ryggsekken - de med store hender bør imidlertid prøveholde kameraet først før et eventuelt kjøp.

«Fraværet av støy overgår samtlige av de andre i denne testen.»


Bildekvaliteten er svært god, og 400D utmerker seg spesielt i dårlig lys, der fraværet av støy overgår samtlige av de andre i denne testen. Bilder er fullt brukbare også på ISO 1600, og fargene i JPG-filene gjør at de er godt egnet for direkte utskrift. Riktignok er kit-objektivet kjent for å ha variasjoner fra eksemplar til eksemplar, men vi var heldige med vårt og skarpheten var blant de bedre i denne gruppen. Å bruke de sparte pengene på et ekstra objektiv gjør at totalpakken i så fall blir svært attraktiv.

Ytelsesmessig gjør kameraet det også svært godt; spesielt med tanke på autofokusen, som vi opplever som den raskeste blant de testede kameraene, både i godt og dårlig lys. Et lite minuspoeng får kameraet fordi kameraet har den laveste batterilevetiden, men den er uansett såpass (360 bilder) at det bør holde til de fleste langhelger på en hytte uten strøm.

Hele testen: Canon EOS 400D

Typisk nettpris pr 22.11.07: 5500,- (m/18-55mm f/3,5-5,6)
Billigste pris: DinPris.no

Nikon D80
Nikon D80
Vis mer


Anbefalt: Nikon D80

Nikon D80 er kameraet vi holder som det beste av denne gjengen, men prislappen er også deretter. Med 8.500 kroner for kamera med kit-objektiv er D80 det dyreste i testen.

D80 er et kamera med en litt høyere brukerterskel enn de andre - uten at vi skal bruke dette mot Nikon. Betjeningen baserer seg på at du må holde en knapp inne mens du roterer på innstillingshjulet for å endre den aktuelle innstillingen; litt vanskelig å komme i gang med for en som ikke har brukt Nikon før, men også veldig effektivt når du først får dreisen på det. D80 er også det eneste kameraet med to slike innstillingshjul.

«lysinformasjon fra 420 punkter i bildet matches mot en innebygget database»


Styrken til Nikon D80 er flerdelt. Kameraet er det største i denne gruppen og gir et solid grep, og det har også testens markant største søker, som gir et stort og lyst bilde som gjør det enda litt lettere å komponere bildet skikkelig. Nikon er fra før også kjent for å ha meget avansert lysmåling, der lysinformasjon fra 420 punkter i bildet matches mot en innebygget database med 30.000 motiver for å finne korrekt eksponering - resultatet er at du får korrekt eksponering nærmest i alle tilfeller; også der lyset er ekstra vanskelig og andre har en tendens til å blåse ut himmelen eller gjøre skyggepartiene helt mørke.

Kit-objektivene til Nikon holder høy kvalitet, og dette kameraet fås både med 18-70mm f/3,5-4,5 og 18-135mm f/3,5-6,3, der vi opplever førstnevnte som noe bedre, men der sistnevnte har større zoomfaktor.

Hele testen: Nikon D80

Typisk nettpris pr 22.11.07: 8500,- (m/18-135mm f/3,5-6,3)
Billigste pris: DinPris.no

Olympus E-510
Olympus E-510
Vis mer


Anbefalt: Olympus E-510

Solid omtale får også Olympus, og E-510 bør også være et kamera å vurdere hvis du skal kjøpe nytt. Her får du mye for pengene, med innebygget bildestabilisator i kamerahuset som gjør at alle objektiver som settes på blir stabiliserte. Kameraet er i tillegg det eneste som kan vise et levende bilde i søkeren, selv om vi synes dette har begrenset funksjonalitet uten flippbar skjerm, noe rykende ferske E-3 har fått.

FourThirds-systemet, som Olympus (med flere) benytter seg av, gjør at optikken kan lages vesentlig mindre, og derfor er Olympus' kamerautstyr spesielt reisevennlig. Det er fordi sensoren er noe mindre enn hos de andre og kameraet egentlig er fullframe (bildet beskjæres ikke), med den lille ulempen at det ikke er helt der oppe på støynivået nå ISO-verdien dras opp på 800 og 1600. Det er allikevel ikke dårligst på støy av de testede kameraene.

«FourThirds-systemet (...) gjør at optikken kan lages vesentlig mindre»


Det medfølgende 14-42mm f/3,5-5,6-objektivet holder høy optisk kvalitet, og kameraet finnes også i et dobbeltkit med 40-150mm som gir mye krutt for pengene.

E-510 er veldig lett i bruk, og du får tilgang til nært sagt alle innstillinger ved å trykke på OK-knappen og pile rundt i matrisen av innstillinger. Tester viser også at Olympus har den beste sensorrensingen som forhindrer støv på bildebrikka når du bytter objektiver. Akilleshælen er at autofokusen er i overkant treg i dårlig lys, og at søkeren er den minste i denne testen. Kommer det en E-520 i fremtiden med samme fokussystem som storebror E-3, kommer det til å bli et meget godt kamera.

Hele testen: Olympus E-510

Typisk nettpris pr 22.11.07: 6800,- (m 14-42mm) og 8000,- (m/14-42mm og 40-150mm)
Billigste pris: DinPris.no

Nikon D40x
Nikon D40x
Vis mer


Nikon D40x

Nikon D40x er kameraet som i utgangspunktet er best egnet for en nybegynner, men som har en liten svakhet vi ikke klarer å se mellom fingrene på.

Grunnen til den første delen av forrige setning, er at Nikon har laget menysystemet briljant enkelt. Er du usikker på hva slags ISO-verdi du bør bruke i ulike situasjoner vises det bilder i menyen at 1600 for eksempel er smart å bruke på en innendørskonsert. Det samme med hvitbalansen - i stedet for at det står skrevet “incandescent” vises heller et bilde som viser hva slags lys det er snakk om. Uerfarne fotografer vil også sette pris på at konseptet med blenderåpning og lukkertid vises med illustrasjon på skjermen der størrelsen på blenderen og “speedometeret” som illustrerer lukkertiden endrer seg dynamisk.

«Nikon har laget menysystemet briljant enkelt»


D40x er enklere enn D80 på mange måter - det har færre funksjoner, mindre søker, minde avansert autofokus etc. Allikevel er lysmålingsteknologien ganske lik, og kameraet også meget gode bilder, selv om det medfølgende objektivet ikke er like godt som 18-70-objektivet hos D80.

Det vi imidlertid vurderer som et skår i gleden for de som kjøper D40x er at kamerahuset ikke har innebygget fokusmotor, som gjør at du kun får autofokus med AF-S-objektiver. Det populære 50mm f/1,4 AF-objektivet, for eksempel, blir du nødt til å bruke manuell fokus på om du setter det på D40x. Siden motoren på kitobjektivet er noe treg, bruker kameraet lengre tid enn de fleste andre i denne testen når fokuset skal skiftes fra fjernt til nært eller omvendt.

PS! D40x ble sluppet som en oppgradering av D40 etter kort tid der megapikslene ble økt fra 6-10 og høyeste ISO-verdi økt til 3200. Kameraene fremstår ellers som like og vi har derfor ikke laget en egen testartikkel til D40x. Testen av D40 finner du her: Nikon D40

Typisk nettpris pr 22.11.07: 6.000,- (m/ 18-55mm f/3,5-5,6)
Beste pris: DinPris.no

Sony Alpha A100
Sony Alpha A100
Vis mer


Sony Alpha A100

Sony overtok Konica Minoltas kameradivisjon i fjor, og Alpha A100 er en videreføring av modellen Dynax 5D fra sistnevnte.

Attraktivt er det at kameraet har innebygget bildestabilisator, at det har denne gruppens beste batterilevetid (750 bilder på en ladning) og at det har et par småfinesser, som øyeaktivert autofokus som starter så fort du legger øyet inntil søkeren.

«... autofokus som starter så fort du legger øyet inntil søkeren»


Vi klarer dog ikke helt å bli komfortable med betjeningen der du må rotere et hjul oppe til venstre og deretter trykke på en knapp for å endre innstillingene, som blir unødig tungvint, og kameraet har det høyeste støynivået på høye ISO-verdier, der ISO 800 også er såpass støyfullt at vi ikke ville brukt det utenom nødsituasjoner. I tillegg er kit-objektivet av noe svak kvalitet, og skarpheten i kantene var den svakeste i denne testen.

Allikevel - har du tilgang på Minolta-optikk kan Alpha A100 være det du trenger for å dra frem objektivene igjen; alternativt svi av noen tusenlapper ekstra på A700; et lovende kamera som vi har skrevet en forhåndstitt på her.

Hele testen: Sony Alpha A100

Typisk nettpris pr 22.11.07: 6.000 (m/ 18-70mm f/3,5-5,6)
Billigste pris: DinPris.no

Pentax K100D Super
Pentax K100D Super
Vis mer


Pentax K100D Super

Av de seks kameraene som er testet, rangerer vi Pentax på siste plass, uten at det på noen måte betyr at det er et dårlig kamera.

Pentax K100D har blant annet innebygget bildestabilisator, testens nest største søker (med marginelt større dekning enn de andre) og relativt god ergonomi.

Kameraet blir allikevel litt for enkelt i forhold til de andre i gruppen. Det kan kun ta 5 bilder i serie før frekvensen faller, mens enkelte av de andre holder hastigheten til minnekortet er fullt. Det er det eneste som har 6 megapiksler1 (de andre har 10) og mangel på knapper gjør at en del må gjøres via en ekstrameny. Da er det ekstra synd at brukervennligheten er så som så - menyvalg som “swtch dst mtr pt” er ikke særlig brukervennlig når kameraet henvender seg mot førstegangskjøpere.

«... menyvalg som “swtch dst mtr pt” er ikke særlig brukervennlig ...»


Bildekvaliteten er uansett god, selv om kit-objektivet hadde markant vignettering. Har du tilgang på Pentax-optikk er det uansett ingen av disse svakhetene som er umulig å leve med. Mer attraktivt vil det derimot kanskje være å gå for storebror K10D, som vi dessverre ikke har fått testet ennå på DinSide.

Super-versjonen er en oppgradering av K100D med små nyheter som risting av bildebrikken, men kameraet er i prinsippet det samme som før. Vi har derfor ikke laget en egen testartikkel på K100D Super, men henviser til testen av Pentax K100D.

Typisk nettpris pr 22.11.07: 6.000 (m/ 18-55mm f/3,5-5,6)
Billigste pris: DinPris.no

1 Selv om vi i opptil flere artikler har uttrykt vår motstand mot megapikselracet, er det litt annerledes på speilrefleks, der en økning fra 6-10 ikke gir noe dårligere bildekvalitet. 6 megapiksler holder i utgangspunktet til de fleste bruksområder (undertegnede har et 70x100cm-bilde i stua som er 6 megapiksler), men dersom du er nødt til å foreta et utsnitt før utskrift blir forskjellen mer synlig.

Flere kameratester på denne siden

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!