Best Apache

En lekker sølvglinsende Apache er nyeste modell fra Best. Designen er upåklagelig og ytelsen er jevnt over god. Men det må da være noe å sette fingeren på?

Bruker du DinSides innstillinger i vår produktvelger, blir Best Apache rangert som tredjevalg i denne testrunden.
Bruker du DinSides innstillinger i vår produktvelger, blir Best Apache rangert som tredjevalg i denne testrunden. Vis mer
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]

Best har tidligere gjort det bra i våre tester med blant annet modellen Geronimo. Den nye Apache er den eneste PCen i vår test som vi fikk levert med Windows 2000, noe som signaliserer at Best henvender seg til forretningsmarkedet med denne modellen. Du får Best Apache i et vell av konfigurasjoner. Blant annet kan du velge alt fra Celeron 500 MHz til Pentium III 750 MHz, og fra 6 GB til 30 GB harddisk, og opptil 512 MB internminne.

LES OGSÅ:

Førsteinntrykk

Etter å ha pakket ut og koblet i strømkabelen startet vi opp Apachen. Installasjonsprogrammet for Windows 2000 startet opp i sluttfasen, og spurte oss om regionale innstillinger, ba oss lage et administratorpassord og andre småting. Hele prosessen for å gjøre ferdig installasjonen er grundig beskrevet i den glimrende brukermanualen som følger med. Her finner du også en seksjon som tar for seg mulige tekniske problemer du kan støte på og hvordan du kan løse dem. Veldig kjekt så du kan spare tid ved å slippe å sende PCen på service hvis en liten feil skulle oppstå. Med i esken fikk vi også en hendig bæreveske i skinn.

Spesifikasjonene er gode med Intel Celeron 650 MHz prosessor, 10 GB harddisk og 128 MB RAM, og skulle dekke de fleste behov ved bruk av vanlige kontorapplikasjoner. Av tilkoblinger finner du de vanligste som serieport, parallellport, infrarød port, VGA-utgang, en PS/2 tilkobling og to USB tilkoblinger. I tillegg har Apache innebygd mikrofon og en kombinert plugg for V.90 modem og 10/100 mbit nettverk. Den har ikke utgang for portreplikator. Både diskettstasjonen og den 24x CD-ROMen var fastmonterte, noe som gjør at Best Apache ikke har plass til et ekstra batteri.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fleksibel grafikkløsning

Best benytter seg av en grafikkløsning kalt SiS 630. I motsetning til grafikkløsninger fra for eksempel ATI har ikke SiS et eget dedikert minne. I stedet deler Apache og SiS 630 på det tilgjengelige systemminnet, og du kan selv velge om du vil tildele 4, 8, 16 eller 32 MB av minnet til grafikk. Dette styres i BIOS-oppsettet og er beskrevet i manualen. Standardoppsettet er å bruke 16 MB til grafikk. Ulempen er selvfølgelig at vi da ”kun” hadde 112 MB ledig til resten av systemet.

Bildekvaliteten på den 14,1” store LCD-skjermen er rett og slett fremragende, med krystallklare, lyssterke bilder selv ved sterk kontorbelysning. Maksimal oppløsning på LCD-skjermen er 1024x768 punkter med 32-biters grafikk.

Tastatur for lange skrivestunder

Best Apache

I likhet med Acer Travelmate 203TX har Best Apache et tastatur som er mykt å skrive på uten sjenerende kneppelyder. Responsen er fast og god uten tegn til slingrete taster som vrir seg under fingrene dine. Tastene for bokstaver og tall er grå med hvit skrift, mens funksjons- og spesialtastene rundt er mørkegrå med hvit skrift. Vi merket at fargingen hjelper deg med å orientere fingrene bedre mens du skriver og gjør at du får færre feilslag. Apache er mykt avrundet i alle hjørner og det er behagelig å hvile hendene på flaten nedenfor tastaturet mens du skriver.

Styringen av pekeren skjer med en pekeplate og to store knapper for venstre og høyre musetast. Platen er nøyaktig å styre med, men ”museknappene” klikker nokså høyt.

Ytelse til det meste

Best Apache takler det meste du kan tenke deg å bruke den til på en tilfredsstillende måte, det være seg kontorapplikasjoner eller mer grafisk intensive programmer. Den hevder seg ikke i toppen i noen av disse to segmentene, men er langt fra noen sinke. Totalindeksen for Sysmark 2000 testene er på respektable 90, men samtidig blir den slått av de to Celeron 600 baserte Compaq Armada E500 og Dell Latitude CPt S600GT som scorer henholdsvis 97 og 112 totalt.

Best Apache skulle potensielt sett vært raskere enn de tidligere nevnte Compaq og Dell i Sysmark 2000 testene på grunn av sin 650 MHz Celeron-prosessor, men sliter med dårlig minnebåndbredde som drar resultatet nedover. Minneytelsen ligger på 198 MB/s for heltall og 227 MB/s for flyttall. For Compaq Armada E500 er resultatene henholdsvis 311 MB/s og 351 MB/s. Allikevel lå de to PCene jevnt ved kjøring av kontorfavoritter som Word og Excel. Når vi tolker ytelsesmålingene må vi også ta i betraktning at Apachen kjører det tyngre Windows 2000 mens Compaq og Dell kjører Windows 98.

Treg overføring, men glad i langtur

Da vi skulle teste kopiering fra CD til harddisk med vår test-CD fylt med 489 MB data, fikk vi først noen lusne resultater. Det viste seg at vi måtte skru på DMA-overføring fra CD-ROM under innstillingene for enhetsbehandling i Windows 2000. Resultatene ble straks litt bedre, men endte likevel på hele 9 minutter og 50 sekunder. Til og med den ultraportable Fujitsu Siemens Lifebook B2154 med sin eksterne CD-ROM klarte det raskere med 7 minutter og 10 sekunder.

Med en vekt på 3097 gram og et tiltalende slankt utseende innbyr Best Apache deg til å ta den med på møter og frakte den mellom jobben og hjemmet. Så stillegående som den er skal det svært sarte møtedeltagere til før noen lar seg forstyrre. Batterilevetiden er helt i toppsjiktet med 2 timer og 49 minutter. Da gjør det ikke så mye at du ikke kan plugge i et ekstra batteri.

Oppsummering

Best Apache er en anbefalelsesverdig bærbar PC for de som setter pris på en stillegående PC med et lekkert utseende kombinert med lang batterilevetid. Sett i forhold til en veiledende pris på kr 19.990,- inkl. mva. kunne ytelsen vært bedre, men den er absolutt godkjent. Til gjengjeld får du en fabelaktig god skjerm hvis du velger Best Apache.