BEST 8950

BEST 8950 er den første bærbare Pentium III-maskinen som har vært testet i Norge. Og ytelsen er så vanvittig god at vi har måttet justere karakterene for alle andre bærbare PCer vi har testet. Men det er ikke det eneste som imponerer oss ved denne PCen…

BEST 8950
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

BEST 8950 er fryktelig stor og tung, men det er ikke uten grunn. Ikke bare har maskinen den kraftigste prosessoren vi har sett i noen bærbar maskin hittil, den har også større skjerm enn noen annen maskin vi har testet.

LES OGSÅ:

Spesifikasjoner

BEST 8950 leveres med en 15"-skjerm som kan vise opp til 1024x768 piksler i 32 biters farger (tilsvarer millioner av farger pluss teksturer). Og ettersom maskinen har et videominne på 8 MB, kan den enkelt drifte en 19"-skjerm i tillegg slik at det digitale skrivebordet dekker to skjermer.

Tastaturet er 369 cm3 stort og inneholder et eget numerisk tastatur, noe som ingen andre bærbare PCer i denne testen har. Alt i alt har BEST 8950 hele 102 taster.

Men for å kunne gi plass til alt dette, har maskinen blitt ualminnelig stor. Et volum på 5502 cm3 er rundt 80% større enn gjennomsnittet for de bærbare PCene vi har testet, og vekten er hele 60% over gjennomsnittet, med 4,38 kg. Sammen med strømomformeren blir den totale vekten nesten 5 kg. Og det er mye!

Prosessoren er en splitter ny mobil Pentium III med klokkehastighet på 500 MHz. Internminnet på testmodellen var 256 MB, men standard er 64 MB. Harddisken hadde 9,3 GB lagringskapasitet, men vanlig er 4 GB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På samme måte som med modell 2150, imponerer BEST 8950 med å ha innbygget Firewire IEEE 1394, som kan brukes for lynrask kommunikasjon med for eksempel digitalt videokamera. Maskinen har også Composite-tilkobling for vanlig videokamera og TV samt egen TV-utgang.

I tillegg er det plass til enten to Type I/II PC-card (PCMCIA) eller én Type III. Utover vanlige PC-porter er det også en trådløs port, to USB-porter, port for tilkobling av dokkstasjon og separate utganger for eksternt tastatur og mus.

I bruk

Med en vekt på 4,38 kg, er denne maskinen så stor at den nesten faller ut av klassen for bærbare PCer. Den er ganske enkelt for tung til at det faller naturlig å bringe den med seg fra møte til møte.

Men som maskin som normalt står på samme sted, men som enkelt kan flyttes ved behov, fungerer den utmerket. Både tastatur og pekeflate er noe av det beste vi har opplevd på noen bærbar PC. Skjermen er også fremragende, og med hele 15" skjermflate (693 cm2, ca. 13% større enn 14,1"), god skarphet, bedre plass for skjermpunktene enn på en 14,1"-skjerm og skikkelig lysstyrke (110 i DinSide-indeks), tilbyr BEST 8950 det beste du i dag kan få i bærbart format. At maskinen i tillegg kan drifte to skjermer med ulike skjermflater, gjør den til et utmerket arbeidsredskap for for eksempel grafikere.

Fantastisk ytelse

Ytelsen til denne maskinen er så god at vi har blitt nødt til å justere ned karakterene for alle de andre maskinene som har vært inne til våre bærbar-tester. Med en total ytelse på 214, plasserer den seg hele 36% foran den nest raskeste maskinen (DELL Latitude Cpi R400 CT) med mobil prosessor. Og om ikke det var nok: Den er faktisk 3,5% raskere enn den raskeste hjemmePCen vi har testet, en maskin som også er utstyrt med Pentium III 500 MHz-prosessor.

Enda bedre for mange brukere er det at ytelsen er svært jevn, og det er ingen programtyper som oppviser svak ytelse. Særlig for Word er tallene imponerende, ettersom maskinens hastighet er dobbelt så høy som på flere av maskinene med Pentium II 400 MHz-prosessor. Den eneste "skuffelsen" er Photoshop, hvor ytelsen er 205. Men også dette er et fantastisk godt resultat, og langt bedre enn vi har målt for noen annen bærbar PC.

Batterilevetiden skuffer. Ettersom batteriet i denne maskinen er langt kraftigere enn vanlig (7000 mAh sammenlignet med et gjennomsnitt på rundt 3500 mAh), hadde vi regnet med en levetid på minst 3 timer. Men målingene våre viste ikke mer enn 1 time og 54 minutter. Og det er lite. Grunnen til disse resultatene er nok at selv den mobile versjonen av Pentium III er svært kraftkrevende.

Hvilemodus fungerte fint på denne maskinen, men er vanskelig å sammenligne ettersom testmaskinen var utstyrt med hele fire ganger så stort internminne som noen av de andre maskinene vi har testet.

Konklusjon

På mange punkter sprenger BEST 8950 grenser. Ytelsen er helt utrolig, skjermen er suveren og arbeidskomforten er den beste vi har opplevd på noen bærbar PC!

Utstyrsnivået er også utmerket: Videoinngang og Firewire er langt fra standard for bærbare PCer! Og selv om maskinen manglet modem/nettverkstilkobling, er det satt av plass i boksen til egen tilkobling for dette.

Denne maskinen vil derfor være et av de ypperste valg for alle brukere som trenger en kraftig PC som kan flyttes mellom flere arbeidsplasser. Men som virkelig bærbar PC, er BEST 8950 uegnet. Til det er volumet og vekten for høy og batterilevetiden altfor kort!