BeOS 4.5 klar

Profileringen av BeOS som det optimale miljø for produksjon av lyd og bilde, er blitt enda sterkere i forbindelse med den nye versjonen. Samtidig er det faktisk gjort endringer som gjør at en del maskinvare ikke lenger støttes.

Utviklingen av operativsystemer skjer i mange retninger. Det ser ikke lenger ut som om det er mulig å lage ett operativsystem som er ”best” for alle. Derfor har selskapet Be profilert seg enda sterkere mot det mange vil fnyse av som en liten og ubetydelig nisje: produksjon av musikk og video. Imidlertid kan denne nisjen bli stor nok til å være høyst levedyktig.

Dessuten blir det litt plagsomt i lengden, når alle skal strebe etter verdensherredømme.

Endringer i det skjulte

Det er først og fremst endringer i operativsystemets indre som preger versjon 4.5. Disse endringene skal gi enda bedre ytelse for tidskritiske prosesser, slik at systemet alltid følger brukerens fokus. Timeglass og ”Vennligst vent..” er bannlyst i BeOS.

Det er gjort mange endringer i BeOS’ Media Kit, som er grensesnittet for maskinvare og brukerprogrammer i forbindelse med lyd og bilde. Dette er gjort i tett samarbeid med ledende programvareutviklere som har annonsert støtte for BeOS. Resultatet av dette er at vi snart vil se flere konkrete produkter som skal gi vesentlig bedre ytelse under BeOS enn under Windows på den samme maskinvaren.

Maskinvaretrøbbel

En konsekvens av de omfattende endringene, er at en del maskinvare ikke lenger er støttet. Ved installasjon av oppgraderingen blir driverne for en del lydkort brutalt flyttet over til en egen mappe for utgåtte drivere. Det er imidlertid først og fremst tredjparts-drivere som ikke lenger er kompatible, alle drivere som Be selv har ansvar for, er skrevet om.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er et offer som vil være til fordel for brukerne og utviklerne. Alternativet er ikke pent, og det er bare å se på Windows som ”må” støtte all mulig obskur maskin- og programvare fra fortiden. Ellers blir det protester fra mange av de store, viktige kundene som fremdeles er avhengig av nærmest utrangert maskinvare.

Enda ikke støtte for SoundBlaster Live!

Selv om dette Soundblaster-kortet for tiden er det mest populære blant nåværende og potensielle BeOS-brukere, er det ikke støttet i versjon 4.5. Creative er ikke kjent for å være spesielt åpne for utviklere. I Linux-kretser har det også vært mye klager på dette. Ryktene hevder at det er ting i gjære her, så det er ikke umulig at holdningene er i ferd med å endre seg, og at drivere vil dukke opp heller før enn siden.

Gratis

Oppdateringen er gratis, og vil bli sendt automatisk til alle registrerte brukere av versjon 4, både for Intel og PowerPC.

En full oversikt over alle endringer og nye finesser i versjon 4.5 finner du her.