BenQ 40x/12x/48x

Vi har testet en 40x brenner for kort tid siden, med ikke noe blandet resultat. Derfor var spenningen stor da vi fikk en ny 40x kandidat på testbenken. At navnet på brenneren også er BenQ er jo artig i sammenhengen...

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: BenQ 40x/12x/48x
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]

Som vi nevnte i testen av forrige 40x brenner, som ble levert av Plextor, representerer tallet 40x på ingen måte hastigheten under hele brenningen. Vi snakker rett og slett om toppfart, akkurat som på kjøretøyer. Under brenning og lesing av en hel CD skjer det en akselerasjon, med forskjellige stadier ("girskifte") underveis, og det er bare på slutten hastigheten kan komme opp i nærheten av de oppgitte 'x'.

LES OGSÅ:

Derfor er det viktig å ikke skru forventningene for høyt, en 40x brenner er uansett bare litt raskere enn en 24x, når man tar hele brenneprosessen med i betraktning.

Installasjon

Vi testet butikkversjonen, som kommer med kabler, skruer og programvare og programvaren Nero 5.5.5.0.

Vi formaterte en harddisk og installerte Windows XP på denne, for å få et helt jomfruelig testmiljø. Vi installerte så den medfølgende versjonen av Nero, og våre standard testfiler.

Under installasjonen brukte vi BenQ'en som CD-ROM leser koblet til den ordinære ATA-33 kontrolleren på Asus-hovedkortet i vår 850 MHz PIII test-PC, og dette fungerte helt upåklagelig.

Første test

Første brennetest med en av våre tre 40x sertifiserte plater gikk i dass. Etter 55% gearet brenneren opp hastigheten, uten at fremdriftsindikatoren fortsatte å telle. Hastigheten på drevet steg og sank, vi lot den holde på med dette i fem minutter, uten at det skjedde noe. Så stoppet vi det hele ved å trykke Cancel. Etter en stund dukket det opp en feilmelding relatert til kontrolleren.

Vi sjekket installasjonen, og fant at brenneren sto som Slave, selv om den var alene på ATA-kabelen. Vi endret derfor innstillingen til Master.

Etter dette brant vi noen 24x sertifiserte plater som ble akseptert som 32x. Beste tid her var 3 minutter og 47 sekunder, dårligste 4 minutter og 3 sekunder.

Den andre 40x platen vår brant vi på 3 minutter og 54 sekunder.

Vi koblet så brenneren over på vår ATA-133 kontroller fra Promise. Her fikk vi igjen problemer av samme slag som ved testing av Plextor sin 40x brenner. Bufferverdier som steg og sank, og mye spinn opp og ned i hastighet.

Brennetidene var lengre enn på ATA-33, vi målte mellom 4:54 og 5:01.

Andre test

Vi syntes ikke dette var så imponerende, så vi tok med brenneren og testet den i vår hjemmemaskin, med Athlon 1800+ og 512 MB DDR RAM. Vi tok ut Ricoh DVD+RW brenneren og lot BenQ'en få den ene kabelen fra diskkontrolleren for seg selv.

Vi har ikke hatt noen generell brennerprogrammer installert på denne maskinen, vi har bare brukt den innebygde funksjonaliteten til Windows XP for brenning på vår Plextor 12x SCSI-brenner.

Vi installerte så Nero-versjonen som fulgte med Benq-brenneren, men det var ikke vellykket. Selve installasjonen så ut til å gå greit, men vi fikk beskjed om feil i Registry ved initialisering av Nero, når vi forsøkte å starte programmet. Vi avinstallerte og reinstallerte – det samme gjentok seg.

Vi installerte da vår egen, legitime fullversjon av Nero 5.5.0.0 og oppgraderte til 5.5.8.0 fra Internett. Det fungerte utmerket.

Brenning av 24x plater tok fremdeles mellom 3 minutter og 50 sekunder og 4 minutter.
Vår siste 40x plate brant på 3 minutter og 54 sekunder, og det var det.

Flere 40x plater var ikke tilgjengelig.

Andre målinger

Brenning av CD-RW gikk smertefritt unna på 6 minutter og 54 sekunder, det er en god annen plass etter Plextors raskeste brenner. Sletting av CD-RW tok 35 sekunder, som er 10 sekunder lenger enn vanlig på de raskeste av dagens brennere.

Ripping av vår musikkCD var derimot ultra-rask! Med 2 minutter og 25 sekunder var BenQ-drevet 5 sekunder raskere enn de tre fra Plextor og Ricoh som hittil har delt førsteplassen med 2:30.

Konklusjon

Denne testen bekrefter vårt inntrykk at akkurat nå - i april 2002 - er 40x CD-brenning noe oppskrytt og ikke helt ferdig. At platene heller ikke er tilgjengelig gjør det heller ikke til noe sjakktrekk å løpe av gårde for å kjøpe en 40x brenner.

Dette kan selvsagt endre seg i løpet av våren, inntil videre anbefaler vi heller en anerkjent 24x brenner framfor de første 40x-brennerne. De er rimelige og media er rimelige. Og ikke minst er de tilgjengelige over alt.