Belkin N750 Wireless Dual Band USB Adapter

Hvis du sitter på en gammel PC har du antagelig også et gammelt nettverkskort som gir deg trege surfeopplevelser. Heldigvis er oppgraderingen som løser opp proppen både enkel og billig.

Plug&play i praksis: Stikk inn i USB-inngangen, installer den medfølgende programvaren, og de tre innebygde antennene vil ta deg langt raskere på nett. Foto: Produktbilde
Plug&play i praksis: Stikk inn i USB-inngangen, installer den medfølgende programvaren, og de tre innebygde antennene vil ta deg langt raskere på nett. Foto: Produktbilde Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Føler du at du får den den surfeopplevelsen du betaler for?

Det gjorde ikke jeg.

Hovedproblemet i mitt tilfelle var at jeg brukte den innebygde ruteren fra min bredbåndsleverandør, som ikke var god nok. Som vi fortalte i forrige runde var det imidlertid enkelt å oppgradere og dermed tredoble hastigheten.

Dette kan du lese mer om her: Slik tredoblet jeg hastigheten min

Jeg hadde imidlertid ett problem igjen, og det var min gamle stasjonære PC.

Gammel PC = gammelt nettverkskort

For selv om resten av husets trådløse enheter fikk fullt utbytte av den nye trådløse ruteren, var det tydelig at den gamle traveren på kontoret ikke hang med: Opplasting av bilder og video-filer til og fra jobb gikk her så merkbart tregere, at den i praksis ble brukt sjeldnere og sjeldnere.

Dette skyldes ganske enkelt at denne PC-en hadde et gammelt integrert nettverkskort (802.11G) med makshastighet på 54 Mb/s, mens dagens nettverkskort til sammenligning har en teoretisk grense på hele 450 Mb/s.

Det beste hadde antagelig vært å demontere PCen og så bytte ut det integrerte nettverkskortet med et nytt. Datanerdene dere ute får imidlertid ha meg unnskyldt, for jeg valgte den enkleste løsningen: En wifi-adapter som settes rett inn i en av PC-ens ledige USB-porter.

Disse finnes det flere av i handelen, men siden jeg allerede hadde en Belkin-ruter valgte jeg å holde meg til samme merke og endte opp med en Belkin Play N750 Wireless Dual-band USB Adapter som koster under 400 kroner over disk i butikken.

Kan det bli enklere?

Enheten er altså en liten USB-dings som ganske enkelt plugges rett inn i en av PC-ens ledige USB-innganger. Med i esken følger programvaren som installerer nødvendige drivere, og med norsk bruksanvisning er det bare å følge de få trinnene som er oppgitt.

Siden min gamle PC hadde et gammelt integrert nettverkskort, måtte jeg først deaktivere det. Dette gjøres enkelt ved å høyreklikke på nettversikonet nederst til høyre (Windows 7). Deretter var det bare å aktivere Belkins USB-adapter, og koble denne til husets ruter.

Hele prosessen tar cirka fem minutter, og er så enkel at alle vil klare det.

Formidabel forskjell

Før jeg deaktiverte det gamle nettverkskortet hadde jeg imidlertid tatt noen raske målinger på Speedtestog Telenors hastighetstest. Totalt gjennomførte
jeg tre målinger begge steder, og de høyeste resultatene ser du her:

 Foto: Øyvind P
Foto: Øyvind P Vis mer


Merk deg at disse testene bare gir en indikasjon på hvilken ned- og opplastingshastighet du kan få fra din maskin. En ting er at resultatene selvsagt vil være avhengig av hvor rask bredbåndslinje du betaler for, men de vil også variere avhengig av når på dagen du prøver og ikke minst om andre i husstanden også er online på samme tid.

Som du ser var likevel ikke tallene våre så mye å skryte av, spesielt ikke når de bærbare PC-ene i huset i snitt ligger på mellom 70 og 80 Mbps.

Vesentlig forbedring:
Og her ser du svart på hvitt hva hastigheten ble med det nye USB-adapteret:

 Foto: Øyvind P
Foto: Øyvind P Vis mer


En slags konklusjon

USB-adapteret var billig og enkelt å installere, og forbedringen i målbar ytelse er ganske enkelt så stor at den taler for seg.

Er du i samme situasjon som oss er altså dette en løsning som er verdt å prøve.

 Foto: Øyvind P
Foto: Øyvind P Vis mer