Bedre ytelse på NVIDIA-kort, helt gratis

Grafikkbrikkeprodusenten NVIDIA beviser igjen at god maskinvare er verdiløs uten god programvare. Deres nye drivere byr nemlig på mange overraskelser. Dette er imidlertid ikke alt – NVIDIA lanserer også et nytt kort i samme slengen.

NVIDIA har i lengre tid vært det ledende grafikkortselskapet. Deres produkter har konstant vært på topp når det gjelder ytelse og funksjonalitet. Brikkene som Riva TNT, TNT2, TNT2 Ultra, GeForce og GeForce 2 er eksempler på ypperlig maskinvare, men det er ikke det eneste teknikerne hos NVIDIA er flinke til. Nå er nemlig en ny utgave av grafikkortdriverne, Detonator 3, blitt sluppet. Og disse driverne byr på en gratis ytelsesøkning for nesten alle NVIDIA-produktene, samt utvidet funksjonalitet.

Mye raskere

De nye driverne har versjonsnummer 6,18. Nyhetene i denne versjonen inkluderer ny funksjonalitet, som for eksempel avanserte fargeinnstillinger og ikke minst et rikere utvalg av kantutjevningsfunksjoner. I tidligere driverversjoner var betegnelsene på de forskjellige aliasing-nivåene ganske kryptiske, nå er de lette å forstå.

Ytelsesforskjeller i Quake III
Ytelsesforskjeller i Quake III Vis mer

Det viktigste er likevel hvor mye raskere disse driverne er. Vi utførte derfor noen tester for å sjekke ytelsesforskjellen på vårt testsystem. Maskinen består av en Pentium III 733 MHz-prosessor, 128 MB RAM og et GeForce-kort med 32 MB DDR minne. Vi hadde dessverre ingen GeForce 2-baserte kort tilgjengelige i øyeblikket. Det er likevel opplagt at resultatene vi fikk er representative for de fleste NVIDIA-produkter.

Det er ingen tvil om at 6,18-driverne er mye raskere enn 5,22. I Quake III med 1024x768x32-oppløsning øker ytelsen fra 67,9 bilder i sekundet (5,22-drivere) til 74,6 bilder i sekundet (6,18). I 3DMark 2000 (samme oppløsning) er økningen fra 3667 poeng til 3804 poeng.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ytelsesforskjeller i 3DMark 2000
Ytelsesforskjeller i 3DMark 2000 Vis mer

I MDK2 opplevde vi en svært dramatisk ytelsesøkning: I 1024x768x32-oppløsning med 5,22-driverne får vi 37,6 bilder i sekundet, men med de nye driverne øker tallet til hele 74,6 bilder i sekundet!

Konklusjonen er altså klar: Det koster ingenting å laste ned disse driverne, og du får en merkbar økning i hastigheten. I følge andre tester vi har lest, er ikke økningen spesielt dramatisk hos de eldre TNT/TNT2-kortene, det er GeForce- og GeForce 2-brikkene som vinner mest på oppgraderingen.

Du kan laste ned driverne fra denne adressen.

GeForce 2 får en etterfølger

Ny programvare er ikke alt NVIDIA har å by på for tiden. Samtidig som Detonator 3-driverne ble sluppet, annonserte selskapet et nytt grafikkort. Det er ikke noe revolusjonerende produkt, men snarere en oppgradering av GeForce 2-teknologien. Tradisjonelt har NVIDIA alltid kommet med en helt ny arkitektur i høstmånedene, etterfulgt av en oppgradering på vårparten. Slik har det vært med TNT/TNT2, og GeForce/GeForce 2. Men denne gangen er lanseringen av et helt nytt produkt (kjent som NV20) blitt utsatt til neste år, og i stedet får vi GeForce 2 Ultra.

GeForce 2 Ultra-kort
GeForce 2 Ultra-kort Vis mer

Den grunnleggende arkitekturen til brikken har ikke forandret seg i forhold til GeForce 2. Teknikerne til NVIDIA har i stedet justert på klokkehastighetene til både prosessor og minne, som naturligvis medfører høyere ytelse.

Den originale GeForce 2-prosessoren har en klokkehastighet på 200 MHz. GeForce 2 Ultra er blitt justert opp til 250 MHz, mens DDR-minnet nå er klokket til hele 460 MHz (gamle GeForce 2-kort har ”bare” 333 MHz). Det virker altså som om NVIDIA har greid å eliminere minneproblemene GeForce-brikkene har slitt med en stund.

Dette betyr at kortet vil ha en fillrate på 1 gigapiksler og 2 gigateksler i sekundet, og vil kunne vise 31 millioner polygoner i sekundet. Det er mye mer enn det dagens GeForce 2-kort klarer, men er likevel ingen revolusjon. Vi ser uansett frem til å teste et GeForce 2 Ultra-kort her i DinSide, og vi regner med at det vil ta omtrent en måned før kortene blir tilgjengelige i butikkene. Vi kan imidlertid regne med ganske høye priser. Opp mot 5,000 kroner er ikke usannsynlig.