Bedre og raskere bilder på Internett

Komprimering er nøkkelordet hvis du vil legge bildene ut på Internett. Hvis du gjør en god jobb med komprimeringen, kan du få web-sidene til å bli mye raskere uten at det går på bekostning av kvaliteten. I denne artikkelen får du konkrete tips om hvordan du skal gå frem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Dette bildet har maksimal kvalitet i JPEG-formatet, og er på 16,6 KB. Her er det alt for lite komprimering. Foto: Torvald KVamme
Dette bildet har maksimal kvalitet i JPEG-formatet, og er på 16,6 KB. Her er det alt for lite komprimering. Foto: Torvald KVamme Vis mer
Her er det samme bildet komprimert til bare 2,5 KB. Legg merke til hvor liten forskjellen er i forhold til bildet over som er på hele 16,6 KB. Foto: Torvald Kvamme
Her er det samme bildet komprimert til bare 2,5 KB. Legg merke til hvor liten forskjellen er i forhold til bildet over som er på hele 16,6 KB. Foto: Torvald Kvamme Vis mer
Her er bildet komprimert til 1,2 KB, og det ble for mye. Foto: Torvald Kvamme
Her er bildet komprimert til 1,2 KB, og det ble for mye. Foto: Torvald Kvamme Vis mer

På Internett er det to formater som brukes til bilder: GIF og JPEG. I utgangspunktet skulle en tro at komprimering også betyr at kvaliteten blir mye dårligere. Slik er det heldigvis ikke (se eksempelbildene til høyre i denne artikkelen). Bruker du mulighetene som finnes i formatene GIF og JPEG fullt ut, kan du oppnå ganske ekstrem komprimering uten å måtte redusere så altfor mye på kvaliteten.

JPEG formatet

Dette er formatet for god gjengivelse av fotografier. Formatet har alltid 16,7 millioner farger med kompresjon direkte i filen. Når du skal komprimere med JPEG, kan du bruke en skala som angir om du vil prioritere høy kompresjon eller god billedgjengivelse. Hvis du eksperimenter med forskjellige innstillinger, vil du ganske sikkert oppleve at du kan komprimere temmelig mye før forskjellene blir synlige på skjermen. Komprimerer du for mye flyter punktene i bildet over i hverandre.

JPEG formatet støtter 2 metoder for nedlasting: Enten kan bildet lastes “linje for linje” eller det kan lastes ned i “lag” (interlacing) slik at surferen ser en grovere utgave av bildet som blir skarpere og skarpere inntil det er helt lastet ned. Du bør være forsiktig med å bruke interlacing fordi enkelte eldre nettlesere kan få problemer med å vise dette.

GIF formatet

Dette er et format som er utviklet av Compuserve. I tidlligere tiders on-line tjenester var formatet mye brukt for å lagre det som den gang ble ansett som fargebilder med høy kvalitet. GIF bilder kan nemlig bare vise 256 farger, og på web-sider er formatet best egnet til å sette opp tegninger (med få farger), knapper og andre mindre komponenter. Noen bilder fungerer utmerket i 256 farger, og da kan GIF være det rette valget. Formatet har en rekke spesialiteter som gjør det velegnet for web-sider, og her er noen av dem:

Gjennomsiktighet (eng. transparency): Du kan spesifisere en av fargene i bildet ditt til å være gjennomsiktig (f. eks. hvit). Dette gjør at du kan legge bilder oppå bakgrunnsgrafikk uten at brukeren ser at bildet egentlig er rektangulært.

Linjesprang (eng. interlacing): Når du setter opp et GIF bilde med interlacing vil brukeren av Web siden først få et grovt oversiktsbilde som siden bygges opp “lag for lag” inntil bildet er komplett. Dette betyr at brukeren fortere kan avgjøre om det er aktuelt å laste ned hele siden. Ulempen med dette er imidlertid at den totale filstørrelsen øker.

Fargepaletter: Hvert GIF bilde kan inneholde sin unike fargepalett. Det at bildet inneholder en slik palett kan øke filstørrelsen hvis du ikke passer på å redusere antall farger i paletten til det fakstiske antallet farger i bildet. For enkle knapper og ikoner kan du i de fleste tilfeller redusere antall farger til mellom 20 og 30.

Både GIF og JPEG bilder bør brukes på Web-sidene dine. Her er noen stikkord for hvordan du bør velge:

Bruk JPEG når:

Du vil vise et fotografi. JPEG bilder kan inneholde 16,7 millioner farger. Bruker du innstillingen for maksimal kvalitet på bildet blir det mye mindre enn et ukomprimert, men det gjør store utslag på filstørrelsen hvis du aksepterer å gå ned noen trinn i billedgjengivelse. Bruker du litt tid på å eksperimentere her, vil den som laster siden din kun oppdage endringer i hastiget, ikke i kvalitet på bildene.

Når du har stor tekst i et bilde (overskrifter o.l.). GIF er egentlig det rette valget for tekst, men hvis teksten er stor kan JPEG likevel være velegnet. Hvis du synes bildet er viktigere enn teksten, bør du bruke JPEG.

Bruk GIF formatet når:

Du bare trenger noen ganske få farger i bildet. Hvis bildet inneholder færre enn 64 farger, vil et GIF bilde antageligvis bli mindre enn et JPEG bilde. For beste resultat, bør du redusere antall farger så mye som mulig.

Bildet inneholder tekst eller skapre kanter. For å være sikker på at tekst (med mindre størrelse) i bilder blir leselig, bør du bruke GIF formatet. Komprimering med JPEG har en tendens til å gjøre kanter og skarpe linjer noe uklare. Dette spiller i mange tilfeller ikke så stor rolle, så du bør forsøke begge formatene hvis du er i tvil.

Du skal lage knapper på siden. Knapper inneholder ofte bare noen ganske få farger. Dette gjør GIF formatet med optimalisert og redusert fargepalett til det beste valget.

Du skal legge inn strektegninger. Bruk GIF formatet på grunn av det lave antallet farger, og fordi strekene skal være skarpe.

Slik gjør du det

For å lagre bilder som JPEG eller GIF kan du bruke de fleste bildeprogrammer. I tillegg anbefaler vi på det varmeste at du tar en titt på programmet Ulead Smartsaver som håndterer problemstillingene som er omtalt i denne artikkelen på en helt glimrende måte. Sjekk artikkelen Det perfekte komprimeringsprogrammet for mer informasjon.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!