Bedre MP3-kvalitet

Kenwood har utviklet en ny teknologi som skal gjenskape tapt informasjon fra komprimerte MP3-filer. Teknologien hevdes å kunne løfte MP3 opp til et nivå hvor det ikke lenger er forskjell fra CD-lyd. Men er dette ekte eller kunstig forbedring av lyd?

De aller fleste av oss hører nesten aldri noe kvalitetstap i MP3-filer, men det er der allikevel. Noen ganger merkes det ved at lydbildet mangler "ett eller annet". Dette kan skyldes at MP3 er relativt brutalt mot lydbildet som ligger over 16 KHz.

Gjenskaper høyfrekvent lyd

Men nå har Kenwood utviklet en ny forbedringsteknologi for å gjenskape deler av lydbildet som MP3 eller andre komprimeringsformater har fjernet. Hvordan de klarer dette er uklart, det er i hvert fall minimalt med informasjon om hvordan algoritmene som benyttes fungerer.

Det heter seg at Kenwoods sentrale algoritme fortolker forholdet mellom ulike deler av lydbildet, og interpolerer overtoner, særlig da for høyfrekvente lyder.

Kenwoods teknologi skal forbedre hele lydbildet, men i tillegg skal den klare å gjenskape området mellom ca. 16 KHz og 20 KHz – et lydområde som ligger i grenseland for hva øret kan oppfatte.

Ekte eller falsk forbedring?

"Interpolering" er nok et begrep som skaper variabel entusiasme hos mange databrukere. Enkelt sagt kan man si at interpolering er ren gjetting på grunnlag av bestemt informasjon. Ved interpolering gjenskapes informasjon som har gått tapt, og det er da ikke godt å si om gjettingen alltid er like korrekt. Vi kan i hvert fall si at interpolering aldri klarer å komme på høyde med den egentlige, opprinnelige informasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et eksempel: i tallrekken 1,2,X,4,5 er det alltid "3" som mangler? Ikke nødvendigvis i musikk eller bildebehandling…

Uansett, dette er en teknologi som skal være på vei inn i Kenwoods sortiment av lydprodukter, stuestereo og bilstereo. Dynamikken som skapes ved deres forbedringsteknologi kan vise seg å bli viktig for musikkopplevelsen når MP3 nå får mulighet til å bevege seg bort fra kompromissenes verden og inn i feinschmeckerens lydmiljø.

Men blir det ekte, blir det riktig? Vi er foreløpig i tvil, men håper at det skal by seg en mulighet i nærmeste fremtid til å teste Kenwoods løsning.