Bedre menyer med alt-knappen

Kjekt triks som kan spare deg for noen ekstra trykk.

<strong>KJEKK KNAPP:</strong> Alt-knappen på Mac-tastaturet gir deg flere menyvalg og andre kjekke snarveier. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
KJEKK KNAPP: Alt-knappen på Mac-tastaturet gir deg flere menyvalg og andre kjekke snarveier. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I alle operativsystemer er det mye tid å spare om du lærer deg tastatursnarveiene. Tidligere i år så vi på hva du kan gjøre med Windows-tasten, men også i OSX finnes det mange kjekke snarveier.

Vi samlet 50 kjekke snarveier i fjor – alt fra å ta skjermbilder til generell navigering i operativsystemet.

Men visste du at det også skjuler seg litt magi bak alt-knappen?

Rikere menyer


En av de åpenbare fordelene med alt-knappen er at den gir deg mer innholdsrike menyer om du holder den inne når du klikker på ting. Under ser du for eksempel hvordan det utarter seg om du klikker på volumbryteren med og uten alt-knappen inne:

FLERE VALG: Holder du alt-knappen inne når du klikker på lydikonet i menylinjen, kan du for eksempel sende lyden direkte via Airplay.
FLERE VALG: Holder du alt-knappen inne når du klikker på lydikonet i menylinjen, kan du for eksempel sende lyden direkte via Airplay. Vis mer


Som du ser kan vi her velge både inn- og utenhet, i tillegg til at vi kan klikke direkte inn til lydpanelet under systemvalg.

Flere av ikonene på menylinjen kan brukes på samme måte. Her ser du forskjellen på WiFi-menyene:

image: Bedre menyer med alt-knappen


Med alt-knappen inne får man blant annet opplyst IP-adressen, hvorvidt maskinen har forbindelse med internett, hvor godt signalet er, oppkoblingshstighet og annet.

Du kan selv prøve det samme blant annet med Bluetooth-ikonet og batteriikonet for tilsvarende menyer.

LES OGSÅ: Slik sikrer du Mac ordentlig

Behold vinduer

image: Bedre menyer med alt-knappen


For å avslutte et program på Mac, er tastatursnarveien cmd-q, eventuelt at du trykker på programnavnet på menylinja og velger avslutt.

Bruker du alt-knappen når du trykker på programnavnet (eller etter du har trykket), vil du i mange programmer få muligheten til å avslutte, men at maskinen husker hvilke vinduer du hadde åpne slik at de automatisk åpner seg neste gang.

Flytt filer

I Windows har du muligheten til både å kopiere og «klippe» filer, for så å lime dem inn i en annen mappe. «Klipp»-funksjonen finnes dog ikke i OS X, men om du drar en fil fra en mappe til en annen og de befinner seg på samme disk, flytter du den (hold cmd inne for heller å kopiere).

Foretrekker du den gode gamle metoden der du først merker en fil, velger kopiér og deretter navigerer fram til mappen den skal ligge i, kan du bruke alt-knappen når du høyreklikker, slik at du kan flytte fila til destinasjonen snarere enn å kopiere den.

Drep apper

image: Bedre menyer med alt-knappen


Har du en app som har hengt seg opp? Da kan du høyreklikke på den i dock-feltet (normalt nederst på skjermen), og holder du alt-inne får du opp «tvungen avslutning» som et valg.

En annen mulighet er å holde alt-knappen inne når du lukker et Finder-vindu, som gjør at alle Finder-vinduer lukkes.

Kan du noen kjekke triks med alt-knappen? I så fall er det bare å slå seg løst i kommentarfeltet under.

LES OGSÅ: Kjekke snarveier på Mac-styreflaten

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!