Bedre kvalitet på audio-CD

Hei,

Jeg har en Mitsumi 4x IDE-brenner, og har opplevd at noen musikk CDer jeg brenner på 4x-hastighet begynner å hoppe litt, spesielt i CD-spilleren i bilen. Derfor har jeg måttet brenne musikk på 2x, selv om jeg har en 4x-brenner. Er det slik at lavere hastighet gir bedre kvalitet? Eller er det CD-R-platens kvalitet det kommer an på? Det er jo synd at f.eks. nye 12x-brennere ikke kommer til sin rett.

mvh,
Morten Skjelbred, Skien.

Datadoktoren svarer:

Det er et faktum at høyere hastighet på brenneren kan resultere i lavere kvalitet på CDen. Dette gjelder stort sett bare audio-CD, og er stort sett ikke noe problem for vanlige data-CDer som nesten alltid kan leses. Dette gjelder selv om problemet du beskriver også gjelder data-CDer. Høyere hastigheter kan gi mer ujevnheter i "gropene" som lages på CDen. Forskjellen er at en CD-ROM-leser har bedre feilsjekkingsrutiner enn en CD-spiller for vanlige musikk-CDer.

Siden dette er forbundet med ujevnheter i selve platen, avhenger problemet i stor grad av spilleren du bruker til å lytte på CDene (du nevner jo at du har mest problemer i bilen). Noen spillere tolererer ujevnhetene, andre gjør det ikke. Hvis du vil lese mer om hvordan CD-brennere virker og bakgrunnen for at det blir slik, er denne artikkelenet godt utgangspunkt.

Det er også naturlig å spørre seg om dette kan ha sammenheng med kvaliteten på CD-R-platen. Vår erfaring --med noen få unntak-- er imidlertid at merket ikke spiller noen rolle i det hele tatt. Her har bransjen stort sett fått på plass en akseptabel kvalitet.

Konklusjonen på dette problemstillingen er at du må prøve deg frem for å finne en brennehastighet som fungerer på de konkrete spillerne du skal benytte når du lytter til CDene. Noen klarer audio-CDer som er brent med full hastighet, andre må ned på laveste hastighet. Selv brenner vi audio-CD på laveste hastighet for å være på den sikre siden.