Bedre grafikk - helt gratis

Vi har tidligere skrevet om overklokking og såkalt ”tweaking” av grafikkort. Siden den gangen har det dukket opp nye produkter på markedet, og her er alle knepene du trenger for å skvise ut maksimal ytelse og bildekvalitet.

Det er fire grafikkbrikker som nå dominerer massemarkedet: Riva TNT2 og GeForce 256 fra NVIDIA, Voodoo 3 fra 3dfx og G400 fra Matrox. GeForce er den klart raskeste og mest fremtidsrettede prosessoren, men de andre leverer fremdeles svært god ytelse.

Det finnes flere metoder for å skvise ut flere bilder i sekundet og bedre bildekvalitet, og de fleste involverer tukling med klokkefrekvenser og andre innstillinger som kan være potensielt farlige pga. overoppheting. Derfor er det viktig å ikke overdrive, og sørge for tilstrekkelig med kjøling.

Kjølingen er viktig, og hvis du ikke kjenner til fremgangsmåten, kan du sjekke 3648>denne artikkelen om overklokking og kjøling først.

GeForce 256 og TNT2

Powerstrip tillater deg å justere det meste
Powerstrip tillater deg å justere det meste Vis mer

NVIDIAs aller nyeste brikke GeForce (som er fjerde generasjon) er mer komplisert enn de fleste andre prosessorene på markedet. Dette er hovedsakelig på grunn av den innebygde Transform & Lighting-motoren og de fire rendering-motorene (dobbelt så mye som forrige generasjon). På tross av dette er kortet i utgangspunktet klokket til 120MHz, som er betydelig mindre enn for eksempel Voodoo 3 3500 som har 183 MHz. Denne lave klokkehastigheten betyr ikke at kortet er tregt (den avanserte 3D-arkitekturen sørger for at GeForce slår alle konkurrentene uansett), men det er et betydelig potensiale for forbedring.

GeForce kommer i to utgaver: vanlig SDR minne og såkalt DDR minne med dobbelt så høy båndbredde. SDR-utgaven har imidlertid tregere overføringshastighet enn både TNT2 og G400 (kun 2,6 GB i sekundet), så det er mye å hente på overklokking.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kanskje beste verktøyet for justering av klokkefrekvenser er PowerStrip. Den siste versjonen av programmet støtter GeForce, og du kan raskt sette hastigheten på både prosessoren og minnet så høyt du liker. Vi anbefaler ikke å gå høyere opp enn 140/183-hastighet. I vår test av Creatives GeForce-kort, kjørte vi det på 140/175, og det resulterer i en klar økning i ytelsen.

Det er vanlig at mange produsenter av grafikkort inkluderer muligheter for justering av klokkehastighet i sine drivere, som gjør eksterne programmer unødvendige. Et godt eksempel er Hercules sitt TNT2 Ultra-kort. Vi regner med at flere kommende GeForce-kort fra andre produsenter også vil ha slike muligheter i sine drivere.

Prosedyren for TNT2-kort er egentlig svært lik. Ultra-utgaven av brikken er klokket på 150MHz, og det er generelt trygt å tvinge den opp til 175MHz. Hvis det ikke er mulighet for overklokking gjennom drivere, er også PowerStrip en god løsning.

I og med at både GeForce og TNT/TNT2-kortene produseres av mange ulike selskaper, er det stor forskjell på driverne. Derfor anbefaler vi å laste ned såkalte referansedrivere fra NVIDIA, som fungerer med alle kortene og garanterer optimal ytelse. Ulempen er at du taper alle kortets særegne funksjoner. Hvis du vil forsøke dette, finner du de nyeste driverne på denne siden.

Voodoo 3

Det er flere steg du må ta for å optimalisere ditt Voodoo 3-grafikkort. Først må du installere de nyeste driverne. Det er forskjellige drivere for Voodoo 3 2000/3000 og for 3500-versjonen. Disse er ikke kompatible. Driverne til alle kortene finner du på denne siden. Der finner du også den nyeste versjonen av MiniGL-driveren som er nødvendig for OpenGL-spill.

I driveren til Voodoo 3, finnes det flere innstillinger som kan øke kvaliteten på bildet, blant annet må du sørge for at Alpha-blending er satt til ”smoother”, og at Force mipmap dithering og Force triple buffering er på. Dette kan resultere i litt lavere hastighet, men øker bildekvaliteten såpass mye at det er verdt det.

Voodoo 3 er svært mottakelig for overklokking. Vi har selv kjørt 3500-utgaven på 200MHz uten stabilitetsproblemer. Powerstrip er som vanlig et bra alternativ for å justere klokkefrekvensene.

Matrox G400

Her gjelder det også å skaffe seg de nyeste driverne først. I tillegg kan du laste ned et program som optimaliserer OpenGL-spill som Quake-serien og Half-Life. Dette programmet finner du her. Matrox har også et program som tillater overklokking og andre justeringer, dette finner du på denne adressen. Driverne til G400 har ofte blitt kritisert for ustabilitet og dårlig OpenGL-ytelse, og det har også vært problemer med blant annet DirectX 7. Det er derfor viktig å sjekke hjemmesidene til Matrox regelmessig for oppdateringer og patcher til forskjellige spill som kan gi. Det finnes også en del spill som støtter bump-mapping-teknologien som G400 er utstyrt med, men du trenger en oppdatering for å utnytte det.

Konklusjon

Det er absolutt verdt å eksperimentere for å utnytte kreftene i ditt grafikkort. Selv om du ikke tør overklokke kortet, er det alltid lurt å sjekke produsentens hjemmeside på jakt etter nyeste drivere. Dessuten bør du absolutt skaffe deg Powerstrip, som gir deg fullstendig kontroll over maskinvaren. Pass også på å ha siste versjon av DirectX (foreløpig nummer 7).

Vil du vite mer om temaet, les vår tidligere 3648>artikkel om overklokking og kjøling.