Bedre enn MP3!

Av en eller annen grunn er det mange som ønsker å lagre musikk på PCen som komprimerte filer i stedet for å finne fram i CD-samlingen. MP3 er det mest kjente og utbredte formatet, men nå kommer programmet CD-Streamer, som bruker RealAudio-format. Programmet gjør hele prosessen til en svært så enkel affære. Er kvaliteten like god? Vi har gjort testen.

CD-Streamer er et lite, men komplett program for komprimering og lagring av musikk. Det fungerer slik at du setter inn en CD, velger en database via Internett for å hente artistnavn og titler, velger de sporene du vil bruke, kvalitetsgrad på kompresjonen og trykker start. Så gjør CD-Streamer resten. Det kan også komprimere eksisterende lydfiler i wav-format.

Vi testet programmet på en PC med 200 MHz Pentium MMX-prosessor og en NEC 24X CD-ROM-leser av type CDR-1800A. Lydkortet er et SoundBlaster AWE 64 Gold og høyttalerene er Boston Acoustics MicroMedia med subbass.

Svært brukervennlig

Dette er en langt enklere og mer effektiv prosess enn å fikle med separate programmer for å hente CD-data og så komprimere og organisere.

Å finne titler etc over nettet kan selvfølgelig ta tid, avhengig av oppkobling og trafikk, men vi opplevde responsen som svært raskt på norsk dagtid mot amerikansk base.

Mindre filer enn MP3

Hastigheten for å lese og komprimere en låt på 3.09 minutter var 3.18 minutter. CDen ble lest med ca 8x hastighet.

Størrelsen på filen ble 1.859 MB når vi valgte optimal kvalitet i RA 3.0 format, tilsvarende 2-kanals ISDN-overføring (128 kbps).

Til sammenligning brukte WinDac (som er et program for å konvertere spor fra musikk-CD til wav-format) 30 sekunder på å lese CDen og lagre wav-filen. Programmet MP3Compressor brukte så 3.56 minutter på å komprimere til MP3, og her ble filstørrelsen 2.961 MB.

Den originale wav-filen var på hele 32.720 MB.

Låter like bra som MP3

Dette er det store spørsmålet, og svaret er kort og greit - helt glimrende! Det tåler fint sammenligningen med MP3, og vi testet på komplisert musikkmateriale med mye dynamikk og stor spredning i frekvensgangen (Astor Piazzolla Tango: Zero Hour). En blindtest mellom original 16-bits 44,1 kHz wav, MP3 og RA 3.0 i et vanlig kontormiljø med litt PC-sus, telefoner og kollegiale samtaler i tilstøtende rom viste at ingen kunne høre forskjell mellom formatene.

CD-Stremer er et sharewareprogram som koster 19 dollar. Det kan lastes ned fra