Bedre bærbar med Vista?

Med Windows Vista kommer også forbedrede funksjoner spesielt for deg med bærbar PC. Vi har sett litt nærmere på noen av nyvinningene.

Vi har nettopp fått inn våre første bærbare PCer med Windows Vista, Microsofts nye operativsystem. Det er jo ikke fritt for at vi har omtalt Vista en og annen gang før, men vi har ikke tatt for oss de nye og/eller forbedrede funksjonene som har spesielt med bærbare datamaskiner å gjøre. Med tanke på at de fleste bærbare som selges nå vil komme med nettopp Vista gjør vel at det er på høy tid.

Dersom vi starter med de små tingene kan vi først ta for oss batteriindikatoren på oppgavelinjen. I likhet med de fleste andre ikoner som ligger her har den fått et nytt utseende og litt annen funksjon. Et vanlig klikk lar oss nå velge mellom flere strømstyringsplaner, hvorav alle kan konfigureres nærmere. Du kan også opprette nye dersom det er ønskelig.

Mobilitetssenter

Fra oppgavelinjens batteriindikator er det også to lenker: en rett til strømalternativer, og en som går til Windows Mobilitetssenter som det så fint heter. Sistnevnte er et hederlig forsøk på å lage en slags portal til aktuelle innstillinger for bærbare PCer. Mobilitetssenteret kan også aksesseres fra Kontrollpanelet, og har i tillegg snarveien Windowstast + x.

Bedre bærbar med Vista?Hvilke alternativer som dukker opp i Mobilitetssenteret kommer helt an på installert maskinvare, drivere og programvare fra PC-produsenten. Det betyr at for eksempel en Dell-maskin vil komme med sine særegne innstillingsvinduer i tillegg til de fsom er standard, mens en tilsvarende bærbar fra Acer igjen vil ha "sine" innstillingsmuligheter.

En ny ting her er det såkalte Synkroniseringssenteret, som skal være en hjelp for å synkronisere data mellom PCen og mobile enheter som MP3-spillere, mobiltelefoner eller PDAer. Vista Business og Ultimate lar deg også synkronisere til nettverksmapper.

Akkurat hvor godt synkroniseringssenteret kommer til å fungere vil nok i stor grad være avhengig av hvorvidt Microsoft vil spille ball med produsenten av enheten som skal synkroniseres. Per i dag er jo de fleste produsenter vant til å lage programvare som i svært liten grad er integrert med Windows.

Strøminnstillinger

Strømalternativene har også fått en overhaling i forhold til hva vi kjenner fra Windows XP - og ikke minst er det nå enklere å navigere seg frem dit via Mobilitetssenteret.

Bedre bærbar med Vista?


Fra strømalternativene kan vi også velge å endre de enkelte "planene", eller opprette nye. Hvis vi nå går inn for å redigere en plan vil vi også kunne få opp avanserte strøminnstillinger, med mulighet for endre batterisparingen på et detaljnivå vi tidligere trengte PC-produsentens eller tredjeparts programvare for å gjøre.

Bedre bærbar med Vista?


Nettverk

Nettverksdelen fortjener også å bli nevnt i denne forbindelsen, selv om den i realiteten er mer enn stor nok til en egen artikkel. Som i XP er det en god del forskjellige vinduer innen nettverksdelen: administrasjon, tilkobling, innstillinger, deling av mapper og så videre. Men stedet hvor alt dette kan aksesseres fra har blitt langt mer oversiktlig. Merk deg gjerne navnet Nettverks- og delingssenter med en gang.

Bedre bærbar med Vista?


Fra ett og samme sted er det nå mulig å administrere fildeling og gjøre andre oppgaver på nettverket (tilgjengelig fra en oppgavemeny på venstre side som dessverre ikke fikk plass på skjermbildet over).

Et oversiktlig nettverkskart vil også hjelpe deg å finne andre enheter og problemer på nettverket.

Basic eller Premium?

Dersom vi leser markedsføringsfrasene fra Microsoft er det følgende å finne om Vista Home Premium: "Hvis du vil ha en PC som kan holde følge med deg når du er på farten, vil du sette pris på hvordan Windows Vista Home Premium bidrar til at du får mest mulig ut av den bærbare PCen. Du får forenklet strømstyring, enklere trådløs nettverkstilkobling og forbedrede måter å synkronisere enhetene som holder deg tilkoblet på."

Men her har vi gleden av å informere deg om at de aller fleste kilder (inkludert en del fra Microsoft selv) faktisk har feil. Windows Mobilitetssenter, Synkroniseringssenter, den forenklede strømstyringen og nettverksoppsett finnes også på Home Basic - faktisk er alle skjermbildene i denne artikkelen tatt fra nettopp en bærbar med denne utgaven av Vista. Vi har også sammenlignet med Home Premium, og kunne ikke finne noen reelle forskjeller her.

Bedre bærbar med Vista?


Så vær for all del ikke redd for å kjøpe en bærbar med Vista Home Basic hvis det er nettopp dette det står på. Den vil altså klare seg like godt som en med Home Premium når det gjelder funksjoner for bærbare datamaskiner - med mindre det er en tablet-PC, som jo har langt bedre støtte i sistnevnte operativsystem.